Доступність посилання

ТОП новини

Україна завжди була щитом для Європи від нелегальної міграції – Троян


У Празі відбувається Європейська регіональна конференція Інтерполу

Контрабандні послуги для мігрантів, кіберзлочинність та відмивання грошей – найглобальніші проблеми безпеки у світі. Про це говорять у Празі представники Інтерполу та правоохоронних органів з усього світу на щорічній регіональній конференції. Україну на з’їзді представляє Національна поліція.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Поки Європа шукає способи приборкати міграційну кризу, любителі легкої наживи активно роблять на цьому гроші. Контрабандисти минулого року заробили майже 6 мільярдів доларів на біженцях, які хочуть нелегально поселитись в Євросоюзі. Масштаби цих злочинних угруповань зросли настільки, що вже йде мова про майже 250 таких організованих хабів. За транспортування однієї людини вони просять від 3200 до 6500 доларів. Про це йдеться у спільному звіті Інтерполу та Європолу, що моніторять нелегальну міграцію.

Проблема давно вийшла за межі якоїсь конкретної країни, тому правоохоронці з усього світу мають працювати разом, аби покласти край подібним речам. Про це, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заявив генеральний секретар Інтерполу Юрген Сток.

«Ми працюємо над міжнародною павутиною, яка об’єднує експертів із усього світу. Найголовніше – обмінюватись інформацією, це найбільша цінність. Саме це допоможе ефективніше протистояти контрабандистам. Ми тісно співпрацюємо з іншими міжнародними організаціями. Також із іншими частинами світу – Африкою, Сходом», – сказав він.

Україну запрошують долучитись. Представляти Київ приїхав Вадим Троян, перший заступник глави Національної поліції України.

«Ми хочемо вперше від України виділити двох представників Інтерполу (українського представництва – ред.) з відділу організованої злочинності. Щоб ці наші співробітники були там аналітиками. Тоді оперативно матимемо всю інформацію щодо злодіїв у законі, кримінальних авторитетів, які впливають і на ситуацію в Європі, і в Україні», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

Нелегальна міграція і кіберзлочинність

Україна завжди була щитом для Європи від нелегальної міграції. Тому зараз, зважаючи на активність переміщення мігрантів у світі, багато уваги приділяється саме захисту кордонів.

«Ми спільно з прикордонниками це відпрацьовуємо. І ми за 2015 рік є одними з найкращих у боротьбі з нелегальною міграцією. Про це звітував Інтерпол, ми посіли третє місце», – додав Троян.

Ще одним питанням на порядку денному є кіберзлочинність. Нові технології творять нових злочинців: інтернет відкрив доступ хакерам до раніше захищених систем. Це, у свою чергу, ставить під удар не лише держави загалом, а й компанії та навіть конкретних осіб. «А в таких справах відбитки на землі уже не збереш», – прокоментував Юрген Сток.

Понад 5 мільйонів осіб були вимушені змінити місце проживання внаслідок політичних переслідувань, збройних конфліктів та порушень прав людини за 2015 рік. Основним фактором, що впливає на зростання кількості шукачів притулку, є війна в Сирії. Країни, з яких походить більша частина шукачів притулку, не змінюються з 2014 року: це Сирія, Афганістан, Сомалі, Південний Судан, Судан, Демократична Республіка Конго, Центральноафриканська республіка, М’янма та Еритрея. Про це йдеться у звіті управління Верховного комісара ООН із прав біженців.

Інфографіка аналітичного центру CEDOS
Інфографіка аналітичного центру CEDOS

У 44-й Європейській регіональній конференції Інтерполу беруть участь 168 учасників із 56 країн та 20 міжнародних організацій. Вона триватиме з 18 до 21 травня 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG