Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення-2017» поїде в один із регіонів України?


Набережна Дніпропетровська
Набережна Дніпропетровська

Харків, Одеса, Львів, Херсон чи Дніпропетровськ? Мери міст заявляють про готовність прийняти «Євробачення-2017»

Дніпропетровськ – Після перемоги Джамали на пісенному конкурсі «Євробачення-2016» мери кількох обласних центрів України – Херсона, Харкова, Львова, Одеси, Дніпропетровська – зробили заяви про бажання прийняти наступний конкурс у себе. Кожне з міст заявляє, що має частину необхідної інфраструктури для організації конкурсу, а те, чого бракує, встигне підготувати за рік. Так, у Дніпропетровську показують потенційні концерті майданчики – недобудовані арени та спорткомплекси до для «Євробаскету-2015» та «Євро-2012», до яких місто готувалось але не провело. Мер обласного центру вважає, що його місто має чи не найбільше шансів в порівнянні з іншими. Однак незалежні експерти прогнозують проведення конкурсу все ж у столиці або одному з міст подалі від бойових дій на Донбасі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одразу після завершення «Євробачення-2016» міський голова Борис Філатов надіслав листа до прем’єра Володимира Гройсмана з проханням віддати проведення конкурсу наступного року Дніпропетровську. Філатов заявляє: його місто вже довело право на престижні творчі змагання, адже стало «форпостом в протидії російській агресії», місцем народження перших добровольчих батальйонів, активного розвитку волонтерського руху тощо. Окрім політичних мотивів, як-то поліпшення іміджу міста, мер не забув і про фінансові зиски, зазначивши, що «Євробачення» могло б привести в регіон інвестиції із Заходу.

Борис Філатов
Борис Філатов

Виступатимуть в спорткомплексі, спатимуть – на пароплавах?

А втім, перш ніж отримувати прибутки, треба вкласти гроші. Борис Філатов уже називає кілька потенційних концертних майданчиків, усі вони потребують фінансування. Це велика спортивна арена, недобудована для «Євробаскету-2015», якого Україна позбавилась через неспокій на Донбасі, спорткомплекс «Метеор», запланована реконструкція якого до «Євробаскету» теж не відбулась, а також стадіон «Метеор», збудований до Євро-2012 – його Дніпропетровськ позбавили через неготовність інфраструктури.

Борис Філатов заявляє: готелів для розміщення гостей і зараз достатньо, якщо не вистачатиме – залучать круїзні катери на Дніпрі, відтак за рік місто встигло б підготувати все необхідне.

Якщо Кабінет Міністрів виділить відповідне фінансування, все можна буде зробити нормально. У Дніпропетровську є прекрасний стадіон. Ми приймаємо будь-яку допомогу
Борис Філатов

«Є можливість добудувати арену «Євробаскет», є можливість зробити якісну реконструкцію «Метеора». Це державна власність. І, якщо Кабінет Міністрів виділить відповідне фінансування, все можна буде зробити нормально. У Дніпропетровську є прекрасний стадіон. Ми приймаємо будь-яку допомогу. Посли і іноземні дипломати приходять до мене через день. Кожному я говорю: «Ми відкриті. Несіть гроші, будемо їх освоювати на благо територіальної громади Дніпропетровська». У залученні інвестицій ми зацікавлені. Найголовніше – і Євросоюз, і відповідні західні інституції, і Світовий Банк зацікавлені вкладати гроші саме в Дніпропетровськ. Ми повинні вибивати ґрунт з-під російської пропаганди. Дніпропетровськ – це українське місто. І ми повинні тут налагоджувати життя людей і робити його максимально комфортним», – зазначив Борис Філатов.

«Підготовка до «Євробачення» простіша, ніж до спортивного чемпіонату»

Підготуватись до прийняття «Євробачення-2017» простіше, ніж до «Євро» 2012 року, зазначає колишній віце-мер Дніпропетровська Вадим Шебанов. П’ять років тому він очолював обласне управління, яке брало участь у підготовці до європейського футбольного чемпіонату. На те, що місто втратило право приймати змагання, закликає не зважати, каже, тоді на те були політичні причини. Водночас зроблене кілька років тому може стати основою для прийняття нових престижних змагань, впевнений Шебанов.

Після децентралізації, зазначає він, в міському бюджеті знайдеться необхідна сума. Готелі є, невисока пропускна спроможність дніпропетровського аеропорту – не проблема, в резерві – аеропорт сусіднього Запоріжжя. У порівнянні з Харковом, каже він, у Дніпропетровська більше шансів, хоча б тому місто знаходиться далі від передової й кордонів з Росією.

Єдине, що Кабмін має зробити, – це відкритий конкурс серед міст. Одне з міст стане просто центром тяжіння, але виграє від «Євробачення» вся країна
Вадим Шебанов

«Це звичайні інфраструктурні проекти. Ось і все. У нас є Льодова арена, яка потребує реконструкції, є великий комплекс, який будувався до «Євробаскету». Якщо місто подасть заявку на «Євробачення», то один з цих майданчиків треба буде довести до готовності. Підготовка до «Євробачення» простіша, ніж до спортивного чемпіонату, адже не треба приймати таку велику кількість вболівальників. Прийняти учасників з командами і передавати якісну телевізійну картинку. І, за великим рахунком, все. Тобто все це цілком реально. З іншого боку, завдяки децентралізації в міському бюджеті тепер лишається більше коштів. Якщо раніше був бюджет 5,8 мільярдів, то зараз це близько 9 мільярдів гривень. За великим рахунком, гроші є. Я не бачу особливих перешкод. Аеропорт є, є резервний аеропорт в Запоріжжі, це надумана проблема. Нічого складного немає. Тим більше, у Дніпропетровська є більше шансів у порівнянні з Харковом: ми далі від війни, це ключове питання. В цьому плані, я вважаю, що Філатова «чуйка» не підвела – він швидко відреагував і зробив листа на Кабмін. Єдине, що Кабмін має зробити, – це відкритий конкурс серед міст. Одне з міст стане просто центром тяжіння, але виграє від «Євробачення» вся країна», – сказав у коментарі Радіо Свобода Вадим Шебанов.

«Якщо вже так, то або Київ, або Одеса, або Харків» – експерт

Ідею проведення «Євробачення-2017» у своєму місті частина дніпропетровців сприйняла позитивно. У соціальних мережах одразу з’явився проект логотипу «Євробачення – Дніпро». А втім, незалежні експерти дещо охолоджують запал ентузіастів.

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов прогнозує проведення конкурсу все ж у столиці або ж одному з міст далі від зони АТО. У плані лобіювання своїх інтересів найбільше зараз можливостей у Львова, зазначає він, хоча в плані інфраструктури Харків та Дніпропетровск не гірші. А втім, каже експерт, схоже на те, що мери обласних центрів – «претендентів на Євробачення» все ж біжать попереду паротяга й використовують ситуацію для власного піару: питання про проведення конкурсу в регіоні, а не в столиці навіть не стояло.

Пам’ятаючи про долю «Євро-2012» і про те, що політична вага Дніпропетровська в останні роки зменшилась, у нього мало шансів. Якщо вже так, то або Київ, або Одеса, або Харків. Хоча за інфраструктурними можливостями Дніпропетровськ не гірший від інших міст
Андрій Золотарьов

«Поганий той мер, який не встиг зробити заяву про те, що готовий прийняти у себе «Євробачення-2017». Перший момент – це гарний привід мерові особисто попіаритись, друге – це піднімає все ж таки рейтинг самого міста, піар міста, третє – це намагання залучити гроші, як-то з боку мера Херсона, який прямо заявив, що їм потрібен концертний зал, аеропорт, дороги і так далі. Але справа в тому, що це вирішуватимуть не мери, вирішуватимуть з точки зору політичної та бізнесової доцільності, з точки зору впливу. Пам’ятаючи про долю «Євро-2012» і про те, що політична вага Дніпропетровська в останні роки зменшилась, у нього мало шансів. Якщо вже так, то або Київ, або Одеса, або Харків. Хоча за інфраструктурними можливостями Дніпропетровськ не гірший від інших міст, але не та вага у Філатова в Києва, щоб з ним рахувались. Є логіка, а є лобістські можливості. Якщо брати лобістські можливості, то все ж таки місто Лева на першому місці… Мери дуже швидко відреагували, але поки ніхто мови про те, що конкурс пройде десь у регіонах, не вів, мери дещо забігли наперед», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

«Євробачення-2015», яке в Україну привезла Руслана Лижичко, обійшлось державі в 70 мільйонів гривень. Цьогорічне проведення конкурсу в Швеції коштувало близько 9 мільйонів євро.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG