Доступність посилання

ТОП новини

Уряд просять відкликати законопроект щодо захисту авторського права і суміжних прав в інтернеті


©Shutterstock
©Shutterstock

Низка організацій видавців закликають Кабмін відкликати законопроект № 4629 щодо захисту авторського права і суміжних прав в інтернеті та ініціювати створення робочої групи для його подальшого доопрацювання.

«Безумовно вітаючи дії, направлені на боротьбу з піратством, зазначаємо, що законопроект має певні негативні риси, що можуть призвести до порушення прав людини в інтернеті», – мовиться в спільному зверненні асоціації «Незалежні регіональні видавці України», Української асоціації видавців періодичної преси, Національної спілки журналістів України та організації «Центр демократії та верховенства права».

Автори звернення зауважують, що, зокрема, будь-яка особа, отримавши електронний цифровий підпис, може подати власникові веб-сайту, постачальникові послуг хостингу безпідставну заяву з вимогою щодо видалення або унеможливлення доступу до певної інформації.

«При цьому у власника веб-сайту немає ні права, ні можливості визначати наявність і обсяг авторських прав у заявника – заявнику достатньо заявити «твердження» про наявність у нього майнових прав на об’єкт авторського і (або) суміжних прав, не надаючи жодних доказів», – додають автори.

10 травня уряд подав до Верховної Ради законопроект № 4629 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет». Серед іншого, цей документ передбачає, що суб’єкт авторського права і (або) суміжних прав у разі виявлення інформації, що, на його думку, порушує його авторське право в інтернеті, має право звернутися до власника веб-сайту із скаргою з вимогою видалення або унеможливлення доступу до цієї інформації.

Документ також передбачає, що власник веб-сайту не несе відповідальність за порушення авторського права і (або) суміжних прав у результаті зберігання та надання доступу на веб-сайті до інформації, розміщеної користувачем веб-сайту та щодо якої подано скаргу, у разі, коли він невідкладно, але не пізніше ніж через 24 години з моменту отримання відповідної скарги видаляє або унеможливлює доступ до інформації, щодо якої отримано скаргу.

XS
SM
MD
LG