Доступність посилання

ТОП новини

МВФ дав попередню згоду на поновлення фінансування України (світова преса)


«Але, перш за все, уряд має втілити обіцяні реформи. Двомісячний період до остаточного рішення МВФ буде випробувальним терміном для України»

Світова преса пише про попередню згоду Міжнародного валютного фонду на відновлення фінансування України, якій дали ще два місяці для того, аби новий уряд продемонстрував рішучість у проведенні реформ. Є публікації про те, як українські олігархи – власники телеканалів – використовують їх для зведення політичних рахунків і у битвах за збільшення свого впливу. А гарвардський історик Сергій Плохій в газеті The Financial Times називає перемогу Джамали на Євробаченні перемогою нової української ідентичності і кристалізацією української нації, яка є багатоетнічною і багатомовною.

Газета The Wall Street Journal пише, що МВФ дав попереднє «зелене світло» поновленню фінансової допомоги Україні. Аде остаточне рішення про виділення наступних траншів Києву залежить від подальших реформ в Україні.

Сигналом для МВФ послужили обіцянки нового уряду України посилити боротьбу з корупцією та більшою бюджетною дисципліною.

Це рішення відкриває шлях до затвердження Радою директорів МВФ у липні виділення наступного траншу в розмірі 1,7 мільярда доларів, а також розблокує виділення фінансової допомоги Києву з боку інших міжнародних установ.

«Але перш за все уряду потрібно втілити обіцяні реформи», – зазначає газета. Двомісячний період до остаточного рішення МВФ буде, за висловом газети, «випробувальним терміном для України».

Для того, аби отримати транш у липні, Україна, за словами чільного представника МВФ, повинна буде посилити заходи щодо бюджетної та фінансової стабільності, рішуче посилити прозорість та верховенство права і реформувати великі, але неефективні державні підприємства, зазначає видання.

Зміна уряду в квітні вирішила політичну кризу, яка тривала кілька місяців, і яка заважала уряду у Києві проводити реформи, без яких неможливе було відновлення фінансування з боку МВФ та інших установ.

Газета зазначає, що «США та Європа бажають успіху прозахідному уряду, що допомогло б вивести колишню радянську республіку з орбіти Росії і збудувати їй тісні економічні та політичні відносини з Європою».

Якщо МВФ дасть остаточне «добро» на новий транш, тоді це відкриває шлях до надання Вашингтоном одного мільярда доларів Україні. Транш МВФ затримується ще з кінця минулого року через брак бюджетної та пенсійної реформ та закиди, що Україна не робить достатньо для боротьби з корупцією.

Загалом, веде далі газета, Київ очікує на 3,4 мільярда доларів від МВФ, США та Європи, що допомогло б залатати діри в бюджеті і відвернути фінансовий колапс країни.


Сайт телекомпанії Al-Jazeera вмістив статтю під назвою «Хто володіє мас-медіа в Україні», підзаголовком якої є: «Війна відбувається в Україні, і вона розігрується на екранах телевізорів та в головах глядачів».

Ця війна не має нічого спільного з окопами на сході України, де має місце справжня війна, а радше відбувається між олігархами та політиками в їхній боротьбі за вплив, йдеться в статті.

«На цьому полі битви ЗМІ є зброєю, з допомогою якої власники можуть мати важелі політичного впливу, нападати на опонентів та формувати певні суспільні настрої», – пише Al-Jazeera і цитує депутата парламенту Сергія Лещенка, який каже: «Телевізійні канали використовуються для досягнення політичних цілей».

Дехто з найбагатших олігархів, включно з президентом Петром Порошенком, а також Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ, Віктор Пінчук та Ринат Ахметов володіють медіа-групами. «В той час як лише Порошенко, власне, є при владі, Коломойський, Фірташ, Пінчук та Ахметов втягнуті в підтримку та рекламу політичних партій чи певної політики», – йдеться у статті.

Україна посідає 129-е місце зі 180 країн в міжнародному рейтингу свободи ЗМІ, складеному «Репортерами без кордонів».

«В той час медійний ринок в Україні є великим, десять найбільш популярних телеканалів перебувають у руках бізнесменів, серед інтересів яких медіа не є головним бізнесом. І хоча уряд, фактично, зобов’язаний регулювати медіа та стежити за чесною поведінкою через Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, однак він рідко втручається», – пише Al-Jazeera.

«Уряд для них є ніким», – цитує стаття Романа Головенка з Інституту масової інформації.

А керівник Національної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія сказав Al-Jazeera: «Олігархи кажуть медіа, що робити, це для них не бізнес. Часом це їхній щит, часом це їхня зброя. По всій Україні, в усіх містах всі журналісти комусь належать. Це серйозна проблема. Немає в Україні вільної журналістики».

«Україна співає в тон нової національної гордості» – це стаття історика з Гарварда Сергія Плохія у впливовій газеті The Financial Times про перемогу Джамали на пісенному конкурсі «Євробачення».

Плохій пише, що дехто в Росії вважав пісню Джамали «1944» про депортацію кримських татар Сталіним політичною.

«Політика і справді була важливою в цьому конкурсі, навіть якщо правила забороняють пісні з політичним змістом. Намагання прибрати націоналізм і таким чином усунути політику з «Євробачення» є даремним – це так само, як намагатися деполітизувати Олімпійські ігри чи Чемпіонат світу з футболу. Євробачення мобілізує національні телеаудиторії, і перетворює їх на глядачів та суддів водночас, драматично підвищуючи рівень їхньої залученості. Це особливо стосується держав колишнього Радянського Союзу та країн екс-соцтабору, які розглядають телебачення як засіб підняття престижу», – пише історик Плохій.

Плохій додає, що поразка від України на «Євробаченні» була певним приниженням для Росії, а той факт, що перемогу здобула співачка, яка прихильно ставиться до забороненого в анексованому Криму кримськотатарського Меджлісу, було сильним ударом для Москви.

«Для України перемога Джамали є не лише символічною перемогою над Росією в суді «Євробачення» і в громадській думці, але також і святом нової української ідентичності. Вона співала кримськотатарською мовою і тримала синьо-жовтий прапор, як символи нової української громадянської нації. Ця багатоетнічна та багатомовна спільнота, яке все ще в стані створення, викристалізувалася завдяки конфлікту з Росією останніх двох років. Вона об`єднує українців та російськомовних громадян, росіян, євреїв та кримських татар, які захищають свою державу від іноземної агресії…» – пише історик Плохій в газеті The Financial Times.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG