Доступність посилання

ТОП новини

Демонополізацію ринку ліків від МОЗ комітет Ради назвав фікцією


Проводиться службове розслідування, яким чином були внесені ці правки – заступник міністра

​Тетяна Рикичина

Київ – Група депутатів закликає не ухвалювати зміни до закону про фармринок у редакції уряду. Міністерство охорони здоров’я у своєму проекті пропонує спростити процедуру реєстрації лікарських засобів. Проте частина експертів і парламентарів звинуватили МОЗ у намаганні лише посилити адміністративний вплив на ринок.

Терміново доопрацювати законопроект №4484, аби не допустити зарегулювання ринку ліків в Україні – таке звернення до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана підписали голови кількох парламентських комітетів – з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, у закордонних справах Ганна Гопко, антикорупційного Єгор Соболєв.

Після гучної критики остаточної версії законопроекту на засідання комітету Ради з охорони здоров'я прибула чимала кабмінівська делегація – і керівництво МОЗ, і перший віце-прем’єр.

Степан Кубів
Степан Кубів
Ліки, які проходять апробування лабораторним або промисловим способом в країнах Європи і цілого світу, є досконалими
Степан Кубів

«Представлений законопроект передбачає спрощення проведення державної реєстрації лікарських засобів, які носять характер імпортних або ввезених з-за кордону, – переконував перший віце-прем’єр Степан Кубів. – Цей законопроект включає пропозиції і профільного комітету. Ми говоримо про те, що ліки, які проходять апробування лабораторним або промисловим способом в країнах Європи і цілого світу, є досконалими», – каже Кубів.

За його словами, державна реєстрація в Україні для лікарських засобів, які вже зареєстровані у США, Швейцарії, Австралії, Канаді або країнах Європейського Союзу, повинна проходити за спрощеною процедурою. Термін пропонують скоротити з 30 до 10 робочих днів. За цей час до МОЗ має надійти лист про реєстрацію лікарського засобу, який Міністерство має розглянути, і повідомити про своє рішення.

Депутати Комітету охорони здоров'я ніяких змін до закону про дерегуляцію не подавали – Богомолець

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

Водночас, голова комітету Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець заявляє, що депутати її комітету не причетні до внесення змін у проект.

Наші депутати побачили вже готовий закон, який було надано Кабміном
Ольга Богомолець

«Наші депутати побачили вже готовий закон, який було надано Кабміном, власне, його другу версію, яка значно відрізнялася від першої, і мала в собі чимало корупційних складових, – стверджує вона. – Перша зміна, якій ми були щиро здивовані, – раптове вилучення Японії з переліку країн, яким має надаватися процедура спрощеної реєстрації ліків. Наступне – реєстрація тільки тих діючих речовин, які не присутні на ринку, що абсолютно цементує монополію і не дозволяє зайти новим препаратам на наш ринок. І третій пункт – присутність в законі неіснуючого в природі документа, а саме – інструкції, яка затверджена чинним законодавством цих країн на їхній лікарський засіб. Не подання цих документів є підставою для МОЗ відмовити в реєстрації».

Проте, як стверджує Степан Кубів, японські ліки на український ринок потрапляють вже за спрощеним механізмом. «Японія відкрила своє представництво в Європі, через яке на сьогодні проходять японські ліки. Коли говоримо про «ліки європейські», які мають потрапляти до нас, то маємо на увазі і японські ліки, які проходять саме через це представництво», – зазначає Кубів.

Спрощення реєстрації, але не зниження цін

Одним з аргументів «за» законопроект було те, що він сприятиме зниження цін на ліки. Дати можливість українцям купувати якісні ліки, які виробляються не тільки в Україні, а також стимулювати конкуренцію – основне завдання, яке Володимир Гройсман ставив перед урядом. Проте члени комітету заперечують, що цей Закон зможе вплинути на зниження цін.

Громадяни України не повинні думати, що якщо приймемо цей законопроект, то вартість лікарських засобів одразу зменшиться
Ірина Сисоєнко

«Говоримо лише про спрощену реєстрацію. Давайте не будемо маніпулювати і говорити, що той маленький абзац, який є в тексті законопроекту, є панацеєю для цін на медичні препарати. Громадяни України не повинні думати, що якщо приймемо цей законопроект, то вартість лікарських засобів одразу зменшиться», – вважає заступник голови Комітету охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

«Здешевлення ліків завдяки цьому законопроекту все-таки не буде. Ми спрощуємо зовсім інші речі. Ми надаємо можливість лікуватися тими ліками, яких на сьогодні в Україні немає. Але здешевлення, того, на що розраховує Прем'єр-міністр, сьогодні не буде. Це зовсім інші речі», – підтримує інший член комітету Костянтин Яриніч.

«Якщо ми хочемо домогтися здешевлення медичних препаратів в роздрібній мережі, в аптеках, я пропоную Кабінету міністрів вийти з ініціативою встановлення граничної ціни ліків у роздрібній мережі», – говорить депутат Олексій Кириченко.

Виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина зауважує, що у країнах Заходу немає двох окремих процедур реєстрації для внутрішнього ринку та для експорту, процедура тільки одна. Тобто якщо, наприклад, в Євросоюзі зареєстрували якийсь препарат, його автоматично можна використовувати в інших країнах.

МОЗ розслідує, звідки взялись конфліктні правки

У Мінохорони здоров’я тим часом почали шукати, як у законопроекті виникли правки, до яких «ніхто не причетний».

Проводиться службове розслідування з метою з'ясування, яким чином була спотворена задекларована позиція прем'єр-міністра України, яким чином були внесені зміни і правки, що сьогодні викликають конфлікт
Віктор Шафранський

«Сьогодні по тих нормативних документах, які вийшли з Міністерства охорони здоров'я у непленарний тиждень Верховної Ради і розглядаються як офіційна позиція МОЗ, проводиться службове розслідування з метою з'ясування, яким чином була спотворена задекларована позиція прем'єр-міністра України, яким чином були внесені зміни і правки, що сьогодні викликають конфлікт», – заявив виконувач обов’язків міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський.

«МОЗ налаштоване на те, щоб в межах своєї компетенції вийти на той документ, який дозволить якнайшвидше спростити доступ населення до ліків», – додає він.

Без змін цей закон голосувати не можна – Богомолець

Голова профільного парламентського комітету Ольга Богомолець наполягає, що без змін голосувати за проект МОЗу не можна.

«Нам потрібно або знайти механізм, яким чином ці зміни все ж будуть внесені до закону. Або ж у комітету охорони здоров'я є ще час до п'ятниці зареєструвати альтернативний закон, який враховуватиме всі необхідні позиції й мінімізуватиме всі корупційні ризики», – уточнює вона.

Більшість членів комітету з таким резюме погодились – до другого читання проект вирішили доопрацювати в комітеті. Хоча звучали й радикальні пропозиції – зняти проект МОЗ із розгляду взагалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG