Доступність посилання

ТОП новини

Куратор. Судді, прокурори – з ким «чаює» депутат Грановський (розслідування)


Журналісти «Схем» придивилися, з ким зустрічається «сірий кардинал» БПП Грановський, якого називають куратором у прокуратурі та судах від влади

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Грановський – формально просто рядовий депутат. А неформально – саме його називають куратором від влади у правоохоронній та судовій системах. Які мають бути на службі у народу, а не у влади. Довести таке кураторство дуже складно. Але журналісти програми «Схеми» вирішили придивитися, з ким публічний політик Грановський проводить зустрічі у публічних місцях – як-от ресторани у центрі міста. І – не даремно.

Публічна зустріч публічних людей

Центр Києва. Бізнес-центр «Леонардо». Журналісти програми «Схеми» дізнались, що саме тут, у ресторані «Інк», народний депутат Олександр Грановський проводить зустрічі з суддями та прокурорами. Тож знімальна група програми вирішила перевірити це.

Близько півдня депутат Грановський у супроводі двох охоронців заходить до ресторану «Інк». Він п’є чай, та наодинці залишається недовго. Першим на зустріч приходить донедавна ще міністр палива та енергетики Володимир Демчишин. Депутат і екс-міністр довго і пошепки щось обговорюють.

Депутат Грановський та екс-міністр палива та енергетики Володимир Демчишин у ресторані «Інк»
Депутат Грановський та екс-міністр палива та енергетики Володимир Демчишин у ресторані «Інк»

Згодом Грановський пересідає за сусідній столик, де на нього вже чекають інші візитери, а Демчишин тим часом лишається сидіти на своєму місці.

«Мене з ним нічого, крім приятельських відносин, не пов’язує. Сьогодні він уже не працює міністром, тому ми зустрічаємося, проводимо час разом на вихідних», – пояснив свою зустріч з екс-міністром Олександр Грановський.

Володимир Демчишин не спростував зустрічі з Олександром Грановським, однак про що говорили, пояснити Радіо Свобода відмовився.

Поки депутат Грановський спілкувався з екс-міністром палива та енергетики, за сусіднім столиком на нього чекав Олександр Рувін.

Олександр Рувін разом із сином очікують Олександра Грановського
Олександр Рувін разом із сином очікують Олександра Грановського

Він – директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Мін'юсту. Висновки, зроблені експертами цієї важливої держустанови, часто стають вирішальними у багатьох судових суперечках. Наприкінці минулого року на Олександра Рувіна навіть було скоєно замах. Він людина в судово-правоохоронному світі впливова.

«Я домовився з паном Рувіним, який прийшов, щоб познайомити мене з сином, молодим юристом», – коментує цю зустріч «Схемам» Олександр Грановський.

Тим часом на роботі в Олександра Рувіна журналістам програми повідомили, що він на лікарняному після важких поранень.

У телефонній розмові Рувін підтвердив слова Грановського про знайомство з сином.

Грановський бере чайничок в руки і пересідає за стіл до Рувіна
Грановський бере чайничок в руки і пересідає за стіл до Рувіна

Далі за столом з’являється голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк. І поки член Комітету з правової політики та правосуддя, голова суду та директор Інституту судових експертиз спілкуються, за стіл, де Грановський нещодавно розмовляв з екс-міністром Демчишиним, сідає вже наступний візитер.

Тепер розмову з Олександром Грановським веде Сергій Тищенко
Тепер розмову з Олександром Грановським веде Сергій Тищенко

Ним виявився Сергій Тищенко. Його ім’я опинилося в епіцентрі корупційного скандалу у 2014 році. Тоді компанія «Укройлпродукт», що входить до групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка, змогла придбати арештовані нафтопродукти олігарха-втікача Сергія Курченка.

«Я навмисно не зустрічався, він був у цьому ресторані. У ньому просто дуже багато людей – можна зустріти, кого хочеш. Саакашвілі бачив, Каська… Я не підтримую стосунки з Тищенком», – пояснює присутність бізнесмена в ресторані «Інк» Олександр Грановський.

А на уточнення журналіста, що Тищенко показував йому якісь документи, відповідає коротко: «Це приватний випадок».

Сергій Тищенко виходить з ресторану «Інк» після зустрічі з Грановським
Сергій Тищенко виходить з ресторану «Інк» після зустрічі з Грановським

Сам же Сергій Тищенко не захотів відповідати на запитання журналістів, суворо обрубавши: «А ви що, прокурор?!»

Увесь цей час за сусіднім столом на депутата Грановського продовжує чекати голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у впливовій компанії.

Щойно Тищенко прощається з Грановським, як народний депутат кличе за окремий стіл очільника суду Павла Вовка.

– Паш, а давай тут, – каже Грановський.

(Вовк пересідає, нервово озирається і щось запитує)

– Та я вже один раз був у публічному місці. У пасажі в Будинку кави.

Суддя Павло Вовк, говорячи з Олександром Грановським, постійно обертається і роззирається навколо
Суддя Павло Вовк, говорячи з Олександром Грановським, постійно обертається і роззирається навколо

Саме у Будинку кави, що у столичному пасажі, нещодавно сфотографували депутата Грановського із однією вельми неоднозначною персоною. Фото опублікував журналіст Дмитро Гнап.

Народний депутат Олександр Грановський п’є чай зі скандально відомим прокурором Лисенком
Народний депутат Олександр Грановський п’є чай зі скандально відомим прокурором Лисенком

«На цій фотографії власне Олександр Грановський п’є чай зі скандально відомим прокурором Лисенком. Цей прокурор став відомим близько року тому, коли одним із активістів була опублікована переписка в суді, точніше в Дніпровському районному суді Києва, де прокурори в закритій групі обговорювали розправу над підсудним. Зокрема, молодший прокурор Артем Тендітний запитав, що підсудний його якось постійно фотографує, знімає на телефон, на що Сергій Лисенко, вочевидь, ватажок цього прокурорського угруповання, писав, що треба в цього підсудного «на районі телефон отразбоїть». Це дослівна цитата. Або просто його побити. Скандал тоді був величезний, переписка виявилася достовірною. І прокурорське угруповання (так звані «Лисі птахи») було у повному складі звільнено з прокуратури», – нагадує суть історії журналіст-розслідувач.

Депутат Грановський не приховує симпатій до прокурора Сергія Лисенка: «Цей молодий чоловік, на мою думку, сильний і талановитий прокурор (він зараз не займається прокурорською практикою), до послуг якого я іноді вдаюся. Він іноді знає матеріали, які мене цікавлять, є речі, які я як депутат хочу знати – ця людина іноді може підказати».

І от місяць тому скандальний прокурор Лисенко поновився на роботі в органах прокуратури. На роботу так званого ватажка «Лисих птахів» повернув Окружний адмінсуд Києва – той самий, з головою якого днями нам вдалося побачити у кафе Грановського.

За день до відновлення Лисенка той же суд поновив на роботі й іншого представника так званого прокурорського угруповання «Лисі птахи» Дениса Соловея.

Отже, член президентської фракції спочатку зустрічається з одіозним прокурором, щойно поновленим на посаді Окружним адмінсудом. А згодом Грановський чаює вже власне з головою цього суду Вовком. У коментарі програмі «Схеми» депутат просить не шукати у цьому зв’язок. Він каже, що Вовк прийшов до нього в ресторан в робочому режимі – як до законодавця.

Депутат Грановський виключно позитивно оцінює і роботу голови Окружного адміністративного суду: «Якщо ви з ним не знайомі, це один із найсильніших представників судів, який займає дуже активну позицію – правову і законодавчу. Він є частиною комітету і дуже переживає за долю суду. У чесність окремих суддів, які зараз без повноважень».

«Скаймол» для партнерів Грановського

Журналіст Дмитро Гнап переконує, що саме прокурор Лисенко і його так звані «Лисі птахи» свого часу активно допомагали партнеру Грановського – Андрію Адамовському у бізнесі: ймовірно, порушували справи проти оточення їхнього конкурента – естонського бізнесмена – під час майнової суперечки за торговельний центр «Скаймол» у Києві.

Торговельний центр «Скаймол» у Києві
Торговельний центр «Скаймол» у Києві

І, як виявилося, не безрезультатно. Журналіст Гнап вважає, що Олександр Грановський тепер є молодшим партнером по бізнесу Андрія Адамовського, а саме у торговельному центрі «Скаймол», який вони фактично відібрали в естонського інвестора Хіллара Теддера. І саме під час війни за «Скаймол» депутат Грановський і познайомився зі скандальним прокурором Лисенком.

«Прокурор Лисенко мене багато років допитував як свідка у справі», – пригадує Грановський і підтверджує, що йдеться саме про «Скаймол».

Звільнили ж Лисенка і його так званих «Лисих птахів» саме через листування, що стосувалось переслідування адвоката того самого естонського співвласника торговельного центру «Скаймол», розповідає журналіст Дмитро Гнап, який розслідував цю історію. Але тепер-от знову прокурорів поновили через суд, очолюваний Павлом Вовком.

СБУ на сторожі спокою Грановського

Народного депутата Грановського охороняють співробітники СБУ.

Знімальній групі «Схем» під час зйомок зустрічей депутата перешкоджали співробітники Служби безпеки України. Силовики попросили документи в оператора Ярослава Бондаренка, сфотографували паспорт і картку акредитації.

– У нас є підозра, що ви ведете зовнішнє спостереження. Ми співробітники Служби безпеки України. Ось наші документи. Можна ваші документи?

– Добре, ось.

– Ви не проти, я ваш паспорт сфотографую. Ну або запишу.

– Пишіть.

– Ви ж розумієте, ви це робили не в складі роботи, а в приватному порядку. Це не можна в приватному порядку. У нас є ваші дані і наші співробітники оперативні розберуться, порядок чи ні.

Те, чим Ви займаєтеся, – це втручання в особисте життя особи. І Ви розумієте, чим це может закінчитись для Вас.

– А ви тут когось охороняєте, так?

– Тут оперативні заходи. Які саме – я вам зараз не буду розповідати. Це вам непотрібно знати.

Журналіст Михайло Ткач спілкується зі співробітниками СБУ
Журналіст Михайло Ткач спілкується зі співробітниками СБУ

Згодом і сам Грановський підійшов до журналістів і застеріг: «Ведення несанкціонованої відеозйомки за народним депутатом з точки зору закону дуже сумнівне». Через кілька годин по тому народний депутат опублікував пост у Facebook, де звинуватив журналістів «Схем» у шпигунстві.

А вже ввечері документи оператора Бондаренка – паспорт і акредитаційна карта Верховної Ради – були опубліковані у низці інтернет-видань.

Депутат Грановський заперечує причетність до публікації особистих даних і також запевняє, що і його охорона не має стосунку до «витоку». Згодом він публічно вибачився перед оператором за витік документів у мережу.

Тим часом уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська засудила публікацію у деяких ЗМІ персональних даних оператора програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», Ярослава Бондаренка. А її офіс звернувся до прокуратури з проханням провести розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG