Доступність посилання

ТОП новини

«Азов» готується стати партією?


Марш біля Верховної Ради. Київ, 20 травня 2016 року
Марш біля Верховної Ради. Київ, 20 травня 2016 року

Експерти вважають, що організація може зайняти нішу «войовничого патріотизму». Й тому здійснюється «розкручування «Азову»

У Києві відбувся кількатисячний марш в знак протесту проти можливого проведення виборів на контрольованих проросійськими бойовиками територіях Донецької та Луганської областей. Акцію організувала організація Цивільний корпус «Азов». На думку учасників маршу, місцеві вибори на Донбасі можливі лише за умови повернення кордону під контроль українських силовиків. Українська ж влада, переконані активісти, готується до проведення їх навіть попри невиконані Росією та підтримуваними нею бойовиками Мінські домовленості.


Саме так під гучні скандування та бій барабанів активісти організації Цивільний корпус «Азов» пройшли від монументу «Батьківщина-мати» під стіни будівлі парламенту. Нема українського кордону – немає виборів, саме так сформулював гасла учасників акції народний депутат Андрій Білецький.


За словами лідера «азовців», українська влада, попри заперечення, активно готується до проведення виборів. Нинішню акцію він назвав мирною та попереджувальною. Втім, якщо вимоги «Азову» не будуть почуті, пообіцяв більш радикальні дії.

«Нам не цікаво заходити в Раду. Хай чують нас звідси. З ними нема жодного сенсу говорити. Вони знають тільки мову переляку. Якщо вони будуть бачити нас, якщо вони будуть знати, що в разі спроби проведення таких зрадницьких виборів – ми винесемо цю Раду і АП, і знайдемо нових депутатів», – заявив Білецький.

Депутати заперечують роботу над законопроектом про вибори на Донбасі



Нещодавно президент України Петро Порошенко заявив, що не виключає можливості проведення виборів на Донбасі до кінця 2016 року. Однак, лише за умови виконання певних умов. В цьому переліку: початок роботи на окупованих територіях озброєної поліцейської місії ОБСЄ, взяття під контроль українсько-російського кордону, повне припинення вогню та відведення озброєнь.

Також, за умовами мінських домовленостей, з території Донбасу мають бути виведені іноземні війська та найманці, звільнені заручники, а самі вибори мають відбуватись із дотриманням стандартів ОБСЄ і під їхнім спостереженням.

Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

Народний депутат від президентської фракції у парламенті Володимир Ар’єв висловив здивування у зв’язку з проведенням маршу. Каже, наразі навіть відповідним законопроектом не займаються, відтак підстав для занепокоєння в активістів не мало б бути.

«Я не знаю, чи ви знайдете в парламенті в коаліції хоча б одну людину, яка б виступала за проведення виборів на Донбасі за безумовним варіантом, який часом від України вимагають. Тому в даному випадку, ані законопроекту не ведеться, ніхто про це навіть не говорить. Я думаю, що мета цієї акції була якась інакша», – прокоментував Ар’єв.

Це політтехнологічна акція – Фесенко



Можливу мету у коментарі Радіо Свобода висловив політолог Володимир Фесенко. Експерт вважає, що активність «Азову» пов’язана з майбутнім перетворенням організації в політичну силу, що займе вільну, наразі, нішу на електоральному полі.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Це така пропагандистська акція, політтехнологічна акція. Нагадування про себе. Це розкручування «Азову», його можливостей. Зараз, можливо, йде кастинг за те, хто буде головним актором, провідною силою в ніші войовничого патріотизму. Минулого року це був «Укроп», але зараз «Укроп» трохи «здувся». Можливо, на базі «Азову» будуть створювати нову партію з ідеологією войовничого патріотизму», – вважає політолог.

Водночас, за інформацією Фесенка, робота над законопроектом щодо виборів на Донбасі таки ведеться, хоча, поки що, і в неформальному режимі.

На цю ж тему:

20.05.2016
Порошенко про марш у центрі Києва: зірвати мирні процеси – безвідповідально щодо України

«Першими з’явилися ці картинки на російському телебаченні – шини, петарди, повідомлення щодо поранених» далі

21.05.2016
Акція «Азову», Порошенко та Донбас

«Загравання із терористами та Кремлем – як і нерозумне провокування їх – матимуть непрогнозовані наслідки не лише для України, а й для Європи» далі

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG