Доступність посилання

ТОП новини

Тріумф британського «соцреалізму» у Каннах


Стрічка «Я, Деніел Блейк» Кена Лоуча здобула «Золоту пальмову гілку»

Канни – «Золоту пальмову гілку» на Каннському кінофестивалі отримала стрічка «Я, Деніел Блейк» британського режисера Кена Лоуча. Його називають класиком європейського соціального кінематографу. «Я, Деніел Блейк» розповідає про сучасну Британію і суху бюрократію, в якій немає цінності людського життя. Кен Лоуч вже не вперше стає володарем «Золотої пальмової гілки.» У 2006 році він отримав цю нагороду за стрічку «Вітер, що гойдає верес». Цього ж разу кінокритики не приховували свого розчарування і говорили, що проблеми бюрократії зараз не найголовніші у сучасній Британії.

Гран-прі кінофестивалю отримав молодий канадський режисер Ксав’є Долан за ліричну драму «Це всього лише кінець світу». В ній розповідається про складні сімейні стосунки. У стрічці зірковий акторський склад – Венсан Кассель і Леа Сейду.

Приз за найкращу жіночу роль отримала філіппінка Жаклін Хосе за роль у фільмі «Мама Роза», який розповідає про корупцію на Філіппінах. А приз за найкращу чоловічу роль отримавіранець Шахаб Хоссейні за роль у стрічці «Коммівояжер» – про життя молодої сімейної пари в Тегерані. Цей фільм отримав нагороду і за найкращий сценарій.

Кінокритики не підтримали вибір жюрі

Оголошення цьогорічних переможців кінофестивалю стало абсолютною несподіванкою для кінокритиків. Впродовж майже двох тижнів експерти відзначали різні стрічки. Зокрема, новий фільм «Вона» Поля Верховена за участі Ізабель Юппер, німецьку комедію «Тоні Ердманн» та «Патерсон» Джима Джармуша, однак жоден із цих фільмів не отримав нагород.

Кінокритики також відзначили значне подовження тривалості фільмів. Якщо раніше більшість стрічок вкладалася у звичні півтори години, то тепер вони часто розтягнуті на дві, а то й три години. Навіть експерти кажуть, що вони розуміють режисерів, які хочуть насолодится кадром, але більше лаконічності їм не завадить.

Україна отримала приз за найкращий сценарій

Україна цього року у конкурсній програмі представлена не була. Однак впродовж кінофестивалю нові стрічки демонструвалися в українському павільйоні і на Каннському кіноринку. Крім того, в рамках Каннського кінофестивалю українська сценаристка і режисерка Марися Никитюк отримала приз за найкращий сценарій від польської творчої майстерні.

Її сценарій відзначили як найкращий із Центральної і Східної Європи і дали приз 10 тисяч євро на подальше виробництво фільму, який називатиметься «Коли падають дерева». Його сюжет – маленька дівчинка спостерігає за історією трагічного кохання своєї кузини і молодого злодія. У стрічці поєднуються і кримінал, і любов, і сімейні сцени. Планується, що зйомки от-от розпочнуться, і кінострічка з'явиться в українському кінопрокаті вже наступного року.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG