Доступність посилання

ТОП новини

Ефект децентралізації: науковий центр і 3D-кінотеатр в чеському селі


Ефект децентралізації: науковий центр і 3D-кінотеатр в чеському селі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

У чеському селищі Дольні Брежани живуть лише 4 тисячі жителів. Утім вони мають свій інтерактивний музей, школу з настільним футболом та один із найпотужніших у світі лазерних центрів. Проблеми з дорогами, транспортом і сміттям залишились у минулому. Голова села впевнений: секрет простий – у Чехії ефективно діє децентралізація.

Дольні Брежани хоч і розташовані лише в 25 кілометрах від Праги, утім, зовсім не залежать від столиці. Бюджетом та інвестиціями місцева влада розпоряджається на свій розсуд. Їхні засідання та наради можна навіть переглядати на Youtube.

Вид на селище згори (Фото з сайту www.dolnibrezany.cz)
Вид на селище згори (Фото з сайту www.dolnibrezany.cz)

Голову селища у Дольніх Брежанах не міняють часто: наприклад, Вєслав Міхалік працює вже третій термін.

«Ми в Дольніх Брежанах дуже відчуваємо цю самостійність. Якщо люди скажуть, що треба більше дитсадків – просто будуємо і не просимо в столиці гроші. Приділяємо багато уваги зелені і громадському простору. Я часто спілкуюсь із жителями у «Фейсбуці», на круглих столах», – розповідає голова селища.

Центральна площа в Дольніх Брещанах (Фото з сайту www.dolnibrezany.cz)
Центральна площа в Дольніх Брещанах (Фото з сайту www.dolnibrezany.cz)

На розбудову гроші є: щорічно Дольні Брежани збирають майже два мільйони євро з податків. Щоправда, без інвестицій Євросоюзу грошей не вистачило б, зізнаються. Будь-яке містечко Чехії може податись на грант, отримати фінансування і потім відзвітувати про кожну копійку.

У школі настільний хокей і їдальня на терасі

Скажімо, у сільську школу за останні роки інвестували 10 мільйонів євро. З’явились настільний футбол і теніс, їдальня на терасі, мультимедійні дошки й розвиваючі іграшки для дітей. Школярі поглиблено вчать математику і роблять власні дослідження з природознавства.

«Я жартома кажу, що це просто «звичайна сільська школа». Селище нас балує: зробили ремонт, купили техніку. Тепер хочемо зосередились на дітях із особливими потребами. У нас хороша атмосфера і безкоштовне навчання», – каже Іва Фішерова, директор школи.

Заняття у школі (фото з сайту: www.skolabrezany.cz)
Заняття у школі (фото з сайту: www.skolabrezany.cz)

Батьки не платять за навчання. Школа утримується з бюджетних грошей, грантів та додаткових послуг. Тобто батьки можуть за гроші замовити позашкільні гуртки, репетиторство з носієм іноземної мови чи тренінги з логіки.

3D-кінотеатр і клуб для пенсіонерів

Є в селищі і культурний центр. Після уроків сюди приводять дітей на лекції про історію краю. Археологічні знахідки розмістили на спеціальних рухомих столиках. Є в музеї і невеликий 3D кінотеатр з анімацією про первісне суспільство.

«Дорослим цікаво сюди приходити, тому що можна дізнатись щось нове. Ми організовуємо лекції, гуртки. Наприклад, тут проводять збори риболови і пенсіонери. А щочетверга на проекторі показуємо художні фільми», – каже Луциє Воспєлова, яка очолює цей культурний центр.

Футболе поле з цілодобовою підсвіткою

Для любителів спорту в Дольніх Брежанах – футбольне поле. Його вирівняли, встановили нові ворота та нічне освітлення. Щорічно тут із тренером займаються 200 дітей та 100 дорослих. На це знадобилось кілька років та 700 тисяч євро. Це гроші села і Євросоюзу.

Футбольне поле в Дольніх Брежанах (фото з сайту: www.skolympie.cz)
Футбольне поле в Дольніх Брежанах (фото з сайту: www.skolympie.cz)

«Наш бюджет на рік – 35 тисяч євро. Якщо грошей бракує – звертаємось до сільської адміністрації. Або шукаємо спонсорів», – каже Зденек Халоупка, адміністратор спортивного комплексу і тренер.

Лазерний центр для електроенергії

В успішне селище течуть інвестиції: тут збудували найсучасніший у світі науковий центр «ELI». Вчені намагаються винайти лазер, який даватиме більше електроенергії. Євросоюз виділив лише на будівництво центра 280 мільйонів євро.

Лазерний центр «ELI»
Лазерний центр «ELI»

«Селище виграло грант, обійшло Великобританію і Францію. Тепер ми розробляємо унікальні лазери. Половина працівників – іноземці. Дольні Брежани стають дуже розвиненим місцем», – розповідає менеджер по технологічному монтажу «ELI» центру Ладіслав Пуст.

Дорога в Дольніх Брежанах до та після ремонту
Дорога в Дольніх Брежанах до та після ремонту

Є у селян і екзотичні побажання. Шкільна вчителька Петра переймається через птахів, які можуть розбитися об новенькі скляні автобусні зупинки.

«Якщо в них є гроші на такі розкішні речі – варто продумувати все до деталей. Треба плівка, щоб відблискувало. Я сфотографую і надішлю голові села», – каже Петра Голубова.

Зупинка до та після реконструкції
Зупинка до та після реконструкції

Адміністрація реагує на скарги: у селищі зробили велодоріжки і починають реконструкцію старого замку. Такий результат дає ефективна децентралізація та інвестиції Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG