Доступність посилання

ТОП новини

Безпека від Росії за бюджетні гроші (розслідування)


Як росіяни охороняють українські стратегічні підприємства

Понад два роки російські військові беруть участь у прямих бойових діях проти України на Донбасі. Однак це не заважає окремим росіянам поєднувати працю на «оборонку» з бізнесом в Україні. Виявилося, що вони мають прямий доступ до українських стратегічних державних підприємств. Це з’ясовували журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

На російську армію працюють потужні військові та наукові структури, що залишилися у спадщину Російській Федерації від Радянського Союзу. Одне з таких – найстаріше в Росії радіотехнічне підприємство – приватна корпорація «ТИРА».

«Основною продукцією підприємства є створення техніки і комплексів зв'язку, радіомовлення, телебачення, антенно-фідерних пристроїв комплексів зв'язку та систем зв'язку різного призначення – як військового, так і цивільного. Основними нашими замовниками є Міністерство оборони, військово-морський флот, спецслужби», – хвалився керівник корпорації «ТИРА» Савелій Житомирський в інтерв’ю російському каналу «Росія 24».

Савелій Житомирський – уродженець українського Донецька. Його заслуги перед Росією докладно описані на сайті Міністерства оборони РФ: «Фахівець в галузі телекомунікацій, лауреат премії уряду Російської Федерації. Зробив великий внесок у розробку і серійний випуск потужних радіопередавачів для радіозв'язку, спецзв'язку, радіомовлення, комплексів управління різного призначення і автоматизованих потужних радіостанцій спеціального призначення, в тому числі автоматизованих комплексів зв'язку і атомних підводних човнів».

Савелій Житомирський і на російську «оборонку» встигає попрацювати, і охоронним бізнесом в Україні займатися
Савелій Житомирський і на російську «оборонку» встигає попрацювати, і охоронним бізнесом в Україні займатися

Савелій Житомирський очолює пітерську корпорацію «ТИРА», утім, роботою на Міноборони і спецслужби Росії його діяльність не обмежується. Він вміло поєднує наукову працю на російську «оборонку» з бізнесом в Україні.

Згідно з актуальними даними Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб в Україні, Савелій Житомирський володіє шістьма фірмами, які займаються переважно будівельними роботами, орендою нерухомості, торгівлею, а також послугами охорони.

В Україні Савелій Житомирський володіє шістьма фірмами
В Україні Савелій Житомирський володіє шістьма фірмами

Увагу журналістів програми «Схеми» привернула одна обставина: з’ясувалося, що діяльність охоронних фірм, пов’язаних із Савелієм Марковичем, останнім часом настільки успішна, що вони взялися охороняти стратегічні державні підприємства України.

Офіційно Савелій Житомирський є власником лише однієї охоронної фірми – київського «Агентства безпеки «Легіон-Київ». Але Антимонопольний комітет встановив, що цей російський бізнесмен-науковець також пов’язаний щонайменше з іще двома – «Агентством безпеки «Легіон» та «Енергобезпека-Комплекс».

За даними офіційного «Вісника державних закупівель», тільки за два роки російської агресії пов’язані з Савелієм Житомирським охороні фірми виграли в Україні тендерів на суму понад 10 мільйонів гривень. Серед клієнтів опинилися такі українські стратегічні державні підприємства, як «Укрзалізниця», «Укртрангаз» та «Укренерго».

Наприклад, зараз фірма «Енергобезпека-Комплекс» охороняє лінії електропередач, які постачають електроенергію в міста Запорізької, Дніпропетровської, Черкаської областей із найбільшої в Україні та Європі атомної електростанції – Запорізької.

Також «Енергобезпека-Комплекс» охороняє у Волинський та Львівський областях об’єкти «Укртрансгазу» – оператора української газотранспортної системи, через яку здійснюється транспортування газу для споживачів України та Європи.

Одна з фірм Савелія Житомирського в Україні охороняє об’єкти «Укртрансгазу»
Одна з фірм Савелія Житомирського в Україні охороняє об’єкти «Укртрансгазу»

Експерт із питань енергетичної безпеки Михайло Гончар вважає, що охорона об’єктів «Укренерго» та «Укртрансгазу» відіграє дуже важливу роль. «У випадку здійснення проти цієї інфраструктури диверсійних дій наслідки будуть доволі серйозними. Можуть постраждати кінцеві споживачі, які є споживачами газу чи електроенергії», – пояснив він.

Загалом фірми, пов’язані з партнером російського оборонпрому Савелієм Житомирським, активно діють мало не в усіх регіонах України. У Луганській, Одеській, Волинській та Львівській областях вони охороняють об’єкти «Укртрансгазу», в Кіровоградський області – «Укрзалізниці», а в Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Черкаській, Сумській, Донецькій та Луганській областях – об’єкти «Укренерго».

Утім, в «Укртрансгазі» виправдовуються: мовляв, охорона їхніх особливо важливих об’єктів здійснюється спеціальними відомчими підрозділами і органами Міністерства внутрішніх справ України, а приватні фірми охороняють інші об’єкти. «Приватні охороні структури ніколи не охороняли і не патрулювали об’єкти газотранспортної системи, оскільки вони вважаються особливо важливими об’єктами, які охороняють, патрулюють відповідні державні служби України», – каже Максим Білявський, начальник відділу зав’язків з громадськістю та пресою публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз».

Такої ж позиції дотримуються і в «Укренерго». «Дійсно, Національна енергетична компанія «Укренерго» є стратегічним об’єктом. Але інші об’єкти можуть охоронятися приватними охоронними структурами. До цих об’єктів можуть належати лінії електропередач, які на сьогоднішній день, на жаль, не вважаються стратегічно важливими об’єктами, а є об’єктами господарювання держпідприємства «Укренерго», – заявив начальник служби охорони об’єктів «Укренерго» Олександр Вороницький.

Лінії електропередач
Лінії електропередач

Компанії Савелія Житомирського – маловідомі, а їхні керівники – не публічні. Охоронні фірми не мають сайтів і зареєстровані або в квартирах, або в місцях масової реєстрації. За номерами телефонів, що зазначені в Єдиному держреєстрі юридичних осіб для зв'язку, ніхто не відповідає. Як же пояснити співпрацю російського діяча із українськими державними підприємствами?

Із цим питанням журналісти Радіо Свобода звернулися до самого Савелія Житомирського. Але він, попри незаперечні докази діяльності його фірм в Україні, зафіксовані в офіційних реєстрах, заявив, що жодного бізнесу тут не має:

– Згідно з українськими реєстрами, Ви безпосередньо або опосередковано володієте відразу декількома охоронними фірмами...

– Мені це невідомо. Може, там реєстри українські щось і говорять, але мені про це невідомо, чим я володію в Україні. До охоронного бізнесу я ніколи в житті не мав ніякого стосунку, і, сподіваюся, не матиму.

– Тобто Ви не маєте стосунку до таких фірм, як агентство безпеки «Легіон-Київ», «Легіон», «Енергобезпека-Комплекс»?

– Ні, ні, ні.

Журналіст-розслідувач Дмитро Гнап, який раніше ретельно вивчав бізнес Савелія Житомирського в Україні, розповідає про його тісні зв’язки з так званої політичної елітою Донбасу. «У Житомирського, як виявилося, є племінник. Племінник цей – молодий донецький депутат-регіонал Олександр Адамов, – розповів Гнап. – Але, наскільки мені відомо, у самого Житомирського дуже великі, міцні зв'язки з багатьма так званими старими «регіоналами» – це Юхим Звягільський, Володимир Рибак, Олександр Лук'янченко (колишній мер Донецька), Адамов-старший, який при Януковичі був заступником голови Донецької обласної державної адміністрації».

Схоже, на охороні таких стратегічних підприємств, як «Укрзалізниця», «Укртрансгаз» і «Укренерго» партнер ФСБ Савелій Житомирський не збирається зупинятися. Так, агентство безпеки «Легіон» та «Енергобезпека-Комплекс» подали заявки на участь в тендері з охорони об'єктів «Украероруху» – підприємства, яке надає аеронавігаційні послуги всім повітряним суднам в українському небі. Від нього залежить безпека авіаперельотів. Цього разу спрацював Антимонопольний комітет. Він викрив наміри споріднених охоронних фірм «розіграти» тендер між собою, зімітувавши конкуренцію, і тендерний комітет скасував тендер. Тож бажання Савелія Житомирського контролювати українське небо не здійснилося.

Можливо, країні, що воює, варто уважніше ставитися до вибору охоронних фірм для стратегічних підприємств? Цікаво, чи володіє інформацією про активну діяльність Савелія Житомирського Служба безпеки України? І якщо володіє, то чому ніяк не реагує?

У Службі безпеки України не відповіли на питання по суті, а лише проінформували, що зараз Савелій Житомирський вже не є власником агентства безпеки «Легіон-Київ». Тепер замість росіянина там – його родичка Ірина Адамова.

При підготовці цього матеріалу автори з-поміж різних джерел використовували сервіс youcontrol, дані з якого були підтверджені у офіційних державних реєстрах.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG