Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обіцяє зробити все можливе для повернення в Україну Савченко в травні


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент України Петро Порошенко обіцяє зробити все можливе для повернення ув’язненої в Росії Надії Савченко в Україну в травні.

«Ми зробимо все можливе для того, щоб Надія якнайшвидше повернулась додому. Зроблю все можливе, щоб у цьому місяці повернути її додому», – сказав Порошенко під час робочого візиту до Туреччини, повідомляє його прес-служба.

Порошенко зауважив, що голові СБУ Василю Грицаку дав доручення щодо технічного виконання всіх необхідних юридичних обставин щодо цього процесу.

«Але закликаю всіх – ми будемо говорити про це тоді, коли президентський літак з Надією торкнеться злітної смуги українського аеропорту», – сказав Порошенко, додавши, що «дуже багато стоїть на карті».

Перед цим, у квітні, Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення Савченко. За словами Порошенка, рішення суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну». Сьогодні це рішення суду набрало чинності.

Водночас 4 травня Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні Савченко. Згодом міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що юридична процедура видачі до України Савченко припускає обмін на основі політичних переговорів.

При цьому адвокат українки Марк Фейгін припускав, що Савченко навряд чи повернеться в Україну до кінця травня.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення. Надія Савченко декілька разів оголошувала голодування, у тому числі і сухе, вимагаючи свого звільнення і повернення в Україну.

XS
SM
MD
LG