Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко на саміті ООН розповів про агресію Росії


Президент України Петро Порошенко на Всесвітньому гуманітарному саміті ООН. Стамбул, 23 травня 2016 року
Президент України Петро Порошенко на Всесвітньому гуманітарному саміті ООН. Стамбул, 23 травня 2016 року

Президент України Петро Порошенко на Всесвітньому гуманітарному саміті ООН у Стамбулі розповів у своєму виступі про гуманітарні наслідки агресії Росії проти України.

«Нашою головною відповідальністю є попередження та припинення конфліктів, які, безсумнівно, стали найбільшою загрозою для людства та головним рушійним чинником гуманітарних потреб. Я дуже добре знаю, що кажу. Вже більш ніж два років моя країна є ціллю російської агресії. Гуманітарні наслідки цієї агресії становлять понад 10 тисяч загиблих українців, понад 20 тисяч поранених і близько 1,8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб», – сказав він, виступаючи на саміті.

Він закликав зробити все можливе, щоб відновити повагу до міжнародного права та забезпечити ефективність міжнародних інструментів із метою врегулювання конфліктів та притягнення до відповідальності тих, хто їх розпочав. «Це є нашою колективною відповідальністю», – наголосив президент.

«Щоб досягти успіху на цьому шляху, ми маємо бути об’єднаними та солідарними і демонструвати міцне політичне лідерство. І ми маємо бути рішучими та послідовними. Маємо сказати «досить» і дотримуватися цього постулату доти, доки ситуація не повернеться до попереднього стану», – сказав Порошенко й додав, що має на увазі, зокрема, дискусію щодо санкцій.

«Ніхто не має почуватися безкарним. Тільки тоді, коли нам вдасться вгамувати конфлікт, ми зможемо взятися за вирішення левової частки гуманітарних викликів», – додав президент України.

За його словами, український досвід на Донбасі свідчить, що дуже важливим є вчасно приділити увагу не лише вирішенню негайних гуманітарних потреб, але й пошукові довготривалих рішень, важливо приділяти довгострокову політичну увагу та забезпечувати стале інвестування у вразливе та постконфліктне відновлення.

Петро Порошенко перебуває з візитом у Стамбулі, де бере участь у заходах Всесвітнього гуманітарного саміту ООН, а також у низці двосторонніх зустрічей.

XS
SM
MD
LG