Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення цін на бензин призведе до подорожчання продуктів на 20% – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Чому в Україні весь час зростає ціна пального, навіть коли в світі ціни на нафту обвалюються?

Підвищення цін на бензин відіб’ється на статках навіть тих українців, які не мають авто: це може призвести до подорожчання товарів і послуг, що у свою чергу прискорить інфляцію, припускають експерти. Подорожчав бензин протягом місця в середньому на 2 гривні. У компаніях, які продають бензин, пояснюють, що це – через зростання світових цін на нафту. Водночас, українці не відчули полегшення й тоді, коли ціни на нафту падали.

Підвищення ціни на бензин відбувається через зростання світових цін на нафту. Воно спостерігається протягом останнього місяця, але українці суттєво відчувають на своїх кишенях це в останній тиждень. До цього українські компанії продавали запаси, які в них лишилися, за старими цінами.

За останній місяць ціна нафти за барель у світі зросла з 37 до 48-49 доларів.

В такому разі виникає питання: чому, коли всі так широко обговорювали падіння цін на нафту у світі, в Україні ціна бензину все одно зростала? Експерти пояснюють: якщо дивитись на ціну в доларовому еквіваленті, то в Україні того часу вона зменшилась навіть більше, ніж у країнах Європи. Але значне падіння гривні не дозволило цього відчути.

Зараз гривня укріпилася, але через подорожчання імпорту нафти за місяць бензин в Україні піднявся в ціні на 12%, дизельне пальне – на 25%.

Врешті, це призводить до того, що українці вже готуються обмежувати себе у використанні автомобіля. Так Антона Ткаченка, молодого спеціаліста з Одещини, який працює на державній посаді у соціальній сфері, таке становище обурює. Зі своєї заробітної плати у 3000 гривень він вимушений буде майже п’яту частину витрачати на бензин для авто.

Сто літрів – 200 гривень. Це великі гроші
Антон Ткаченко

«З 19 до 22 гривень… Дві гривні за один літр. Десять літрів – це вже 20 гривень, сто літрів – 200 гривень. Це великі гроші. Мені здається, будемо менше їздити тепер», – підсумовує Антон Ткаченко.

Ціни на продукти та послуги ростуть услід за бензином

Подорожчання бензину призведе й до зростання вартості життя українців. Підприємці змушені будуть закладати витрати на транспортування у ціну товарів та послуг, підтверджують експерти.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Найбільше відчують на собі зростання цін на паливо (а згодом вкладуть це і в ціну своїх послуг) транспортні підприємства, зокрема, й «Укрзалізниця», відзначає експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Кожне зростання нафтопропродукту на 1-2 гривні означає, що зростатиме й вартість продуктів харчування приблизно на 20 відсотків
Юрій Корольчук

«Кожне зростання нафтопропродукту на 1-2 гривні означає, що зростатиме й вартість продуктів харчування приблизно на 20 відсотків. Це може стосуватись і хліба, тому що в його ціні закладена вартість пального, це може стосуватись і доставки товарів додому, наприклад», – відзначає експерт.

Учасники ринку, зокрема, в українській нафтодобувній компанії «Укрнафта», відзначають, що на автозаправках знижується попит на пальне. За минулий рік по мережі спостерігали падіння продажів на 25%.

Багато людей, навіть на великих дорогих автомобілях, встановлюють газове обладнання
Геннадій Радченко

«Тенденція зберігається, вона нікуди не ділася. В середньому споживання падає приблизно на третину, не тільки по бензину, а й по всіх продуктах. Багато людей, навіть на великих дорогих автомобілях, встановлюють газове обладнання», – зауважує в коментарі Радіо Свобода Геннадій Радченко, виконавчий віце-президент компанії «Укрнафта» з питань соціального та екологічного розвитку.

Заправка сільгосптехніки, Вінницька область, листопад 2014 року
Заправка сільгосптехніки, Вінницька область, листопад 2014 року

У сусідніх країнах водії можуть дозволити собі купити більше пального

Українці, серед європейських країн та країн пострадянського простору, зараз можуть дозволити собі купити найменшу кількість пального, виходячи з середнього рівня доходів. Це пояснюється різницею в цінах на пальне, але й низькі доходи громадян в Україні не дозволяє піднятися в рейтингу.

Існує такий показник, як кількість літрів бензину, які можна купити на одну середню заробітну плату. За цим показником ми перебуваємо давно першими з кінця
Геннадій Рябцев

«Існує такий показник, як кількість літрів бензину, які можна купити на одну середню заробітну плату. За цим показником ми перебуваємо давно першими з кінця. Українські автомобілісти можуть купити у багато разів менше бензину, ніж ті самі росіяни, білоруси, поляки, румуни», – пояснює експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Чи є ціни на бензин в Україні справедливими?

На українському ринку нафтопродуктів існує змова, стверджує Юрій Корольчук, проте Антимонопольний комітет цього довести не може.

«Нафтотрейдери не контрольовані з боку держави ні в питанні якості пального, ні в питання ціни. Як споживачі ми не можемо однозначно сказати, що держава гарантує нам, що та ціна, яка зазначена на «стелі», наприклад, дизпаливо 21 чи 19 гривень, відповідає тим виробничим потужностям і потребам підприємства, яке продає ці нафтопродукти. Це підприємство саме собі визначає ціну, домовляється з учасниками інших ринків», – зауважує експерт Юрій Корольчук.

Антимонопольний комітет використовується в політичних цілях і не виконує своїх прямих функцій, стверджує експерт з енергетики. На ринку існує монополія: всі учасники домовляються про ціну.

Цікаво, що Україна завозить з-за кордону 80% нафтопродуктів, а 20% виробляються всередині країни.

Енергетичний експерт Геннадій Рябцев зауважив, що вітчизняний виробник натомість піднімає ціни ще стрімкіше за тих, хто працює із імпортованим пальним. Якщо імпортоване паливо здорожчало приблизно на 9-9,5%, каже він, то паливо вітчизняного виробництва здоржчало на 12-13%.

«Ті підприємства, які немовби мають стати стабілізаторами, створювати умови для того, щоб стримувати це зростання, навпаки, є ініціаторами подорожчання», – підкреслює Геннадій Рябцев.

В «Укрнафті» ж зазначили, що всередині країни вся нафта продається виходячи зі світових котирувань, тому ціни зростають відповідно.

Водночас, Антимонопольний комітет України повідомив про завершення розслідування щодо антиконкурентних узгоджених дій при встановленні роздрібних цін на пальне. Як ідеться в повідомленні комітету, з боку АЗС встановлено порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Рішення про застосування санкцій ще не ухвалене, однак на порушників може очікувати штраф у розмірі до 10% доходу (виручки) суб’єкта господарювання за рік, що передував року накладення штрафу.

Прогнози на літо

Експерти розділилися в думках щодо прогнозів на найближче майбутнє.

За одними розрахунками, ціна стабілізується протягом тижня. Далі ж у світі нафтові ціни будуть падати, прогнозує Геннадій Рябцев, а от курс долара в Україні зростатиме. Через це ціни на бензин залишаться незмінними.

А от Юрій Корольчук передбачає подальше зростання ціни на бензин в Україні протягом літа, як мінімум, на гривню.

Прогнозований Кабміном рівень інфляції цін у 12% буде перевищено, вважають експерти.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG