Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше третина українців у Криму не ідентифікує себе з Росією – Мокренюк


«У кримчан, за винятком, напевно, кримських татар, немає традиції щільно підтримувати суспільні зв'язки»

Проукраїнські громадяни в Криму часто не знайомі між собою, а якщо і знайомі, то погано організовані. Про це в інтерв’ю проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» заявив координатор руху «Євромайдан Крим» Сергій Мокренюк. За його словами, перебуваючи в окупації, активно демонструвати свою позицію часто просто небезпечно.

«Потрібно, напевно, розрізняти тих, хто відчуває себе українцями за національною ознакою, і тих, хто вважає себе таким за ознакою громадянства, – зазначив Сергій Мокренюк. – Судячи зі статистики, не менше 30 відсотків українців чітко ідентифікують свою приналежність до нашої держави».

Демонструвати свою проукраїнську позицію в Криму наразі складно. «Для людини, яка зараз опинилася в окупації, вважати себе українцем – значить протистояти суспільству, навколишньому середовищу. У кримчан, за винятком, напевно, кримських татар, немає прекрасної традиції щільно підтримувати суспільні зв'язки», – каже координатор руху «Євромайдан Крим».

«У кримських татар є можливість і місце говорити в своєму колі. В українців за духом, не кримських татар, таких місць немає. Тому, наприклад, кількість прихожан Української православної церкви Київського патріархату значно зросла», – розповів Сергій Мокренюк.

За його словами, проукраїнські кримчани повинні усвідомити необхідність самоорганізуватися, об’єднуватися – не стільки за національною ознакою, скільки за принципом приналежності до держави.

Крім того, на думку Сергія Мокренюка, потрібно максимально відмежуватися від російського інформаційного простору, насадженого на анексованому Росією півострові.

«Це як гігієнічний принцип: хочеш бути здоровим – мій руки перед їжею. Ось і тут потрібно максимально випасти з російського ефіру, – каже він. – Просто вимкнути весь російський контент і по максимуму спілкуватися з людьми, близькими по духу. Не варто говорити про політику. Найбільша цінність для нас як держави – що в окупованому Криму і далі живуть українці, адже це – подвиг».

Читайте і дивіться повністю – на сайті «Крим. Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG