Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент починає розгляд українського «безвізу», але спроби відтермінувати будуть


©Shutterstock
©Shutterstock

Блокування деякими країнами візової лібералізації Україні вдарить по іміджу ЄС – експерт

Брюссель – Сьогодні у Європейському парламенті профільна комісія проведе перше засідання щодо візової лібералізації для громадян України. Отриману схвальну оцінку Єврокомісії тепер аналізуватимуть євродепутати, які приблизно протягом двох місяців мають передати естафету скасування віз Раді міністрів ЄС, яка й має у цьому процесі поставити крапку. Поки Київ очікує безвізових подорожей вже на початку осені, у деяких столицях ЄС закликають не поспішати відкривати кордони новим державам.

ЗАВАНТАЖИТИ

Візи українцям мають бути скасовані без зволікань та без «пакетування» українського досьє із досьє з візової лібералізації інших країн, на кшталт, Туреччини, Грузії чи Албанії. Таке сподівання висловлюють представники уряду України, зокрема, віце-прем’єр-міністр із питань євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона каже, що Київ хоче, аби процес ухвалення рішення щодо лібералізації візового режиму для України не мав штучних затримок і завершився найпізніше – на початку осені, інакше і уряд, і самі українці будуть дуже розчаровані.

Багато залежатиме від того, як ефективно й швидко пройде розгляд у різних комітетах Європарламенту
Іванна Климпуш-Цинцадзе

«Я сподівалася, що ми отримаємо (безвізовий режим) влітку, до завершення політичного сезону і на це вказувало багато факторів. Але ситуація дуже швидко змінюється, і нині ми розуміємо, що спроби відтермінувати це рішення будуть. Хоча, багато залежатиме від того, як ефективно й швидко пройде розгляд у різних комітетах Європарламенту», – пояснила представниця українського уряду.

Безвізовий розгляд в Європарламенті може тривати 2 місяці

І хоча парламентський Комітет з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ сьогодні проведе перше засідання щодо безвізового режиму для України, сам процес, за поясненнями експертів, може тривати до двох місяців.

Водночас деякі країни-члени ЄС, зокрема Бельгія, виступили за синхронізацію рішення щодо скасування віз Україні із впровадженням механізму зупинки «безвізу», якщо, скажімо, з третіх держав спостерігатиметься великий наплив мігрантів або порушуватимуться інші міграційні правила.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що намагання деяких держав ЄС поєднати процес ухвалення лібералізації візового режиму для України із Туреччиною, а також із впровадженням механізму зупинки дії безвізових режимів, яке ЄС розпочав минулого тижня, виглядає «штучною спробою відкласти впровадження лібералізації візового режиму для України».

Вона пояснила, що, «якщо тепер всі у ЄС будуть зосереджені на «механізмі призупинки безвізових режимів», то це може зайняти невідомо скільки часу, перед тим, як надати безвізовий режим Україні».

Блокування лібералізації віз похитне довіру до ЄС

Європейські аналітики звертають увагу на те, що відтермінування безвізового режиму Україні може дуже похитнути в українському суспільстві довіру та імідж ЄС.

Якщо Україна не отримає вчасно безвізового режиму, то це вдарить по репутації Євросоюзу серед українців
Войцех Конончук

«Якщо Україна не отримає вчасно безвізового режиму, то це вдарить по репутації Євросоюзу серед українців, – каже політолог із варшавського Центру східних досліджень Войцех Конончук. – Особливо, з огляду на те, що Єврокомісія багато разів обіцяла: виконайте всі вимоги й критерії й протягом кількох наступних місяців ви отримаєте скасування віз. Тож, якщо якісь держави ЄС змінять думку чи спробують заблокувати це рішення, імідж об’єднаної Європи в Україні буде дуже негативним».

Інші європейські політологи зазначають, що скасування віз є одним з центральних елементів позитивного порядку денного європейської політики сусідства та платформи «Східне партнерство». Якщо цей пункт буде блокуватися, й безвізові режими, обіцяні суспільствам держав-сусідів ЄС, не встановлюватимуться, то це загрожуватиме загальній довірі до Європейської співдружності.

Із закликом до Ради міністрів ЄС утриматися від непотрібних затримок у завершенні процесу візової лібералізації з Україною та Грузією, й розглядати окремо перегляд механізму тимчасового призупинення безвізового режиму і візову лібералізацію для України та Грузії звернулася й Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства».

«Будь-яке відтермінування буде сприйняте, як штучне затягування і серйозно похитне довіру до Європейського Союзу і в Україні, і в Грузії», – заявила громадська організація.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG