Доступність посилання

ТОП новини

Як у США вітають звільнення Савченко і прогнозують її майбутнє


Надія Савченко, Київ, 25 травня 2016 року
Надія Савченко, Київ, 25 травня 2016 року

«На що треба звертати увагу після повернення Савченко до України: як вона та інші поведуться щодо інших утримуваних у Росії? Наскільки швидко Савченко призвичаїться до політичного життя?»

Високопосадовці та законодавці у США вітають Надію Савченко зі звільненням з ув’язнення у Росії, у якому бачать результат спільних зусиль усього світового співтовариства.

«Надію Савченко звільнено! Це доводить, що спільні зусилля вільного світу спрямовані на досягнення правосуддя приносять результат», – відреагував сенатор США Роб Портман і додав: «Не забуваймо про українських політв'язнів, які все ще утримуються в Росії».

Посол США в ООН Саманта Пауер на сторінці у Twitter написала: «Нарешті звільнено українського патріота Надію Савченко, яку несправедливо утримували у Росії».

Конгресмен Еліот Енґель, член Комітету з питань закордонних справ Палати представників Конгресу США також порадів з приводу звільнення Савченко.

«Радий, що Савченко вдома. Її сила та дух – привід для гордості України та показують, що Путін не переможе», – зауважив Енґель.

А співголва українського Кокусу в Сенаті Роб Портман назвав звільнення Савченко доказом, що колективні зусилля вільного світу за справедливість – не марні.

Військовий пілот, що служив в Іраку, конгресмен від Республіканської партії Адам Кенсінгер переписувався з Савченко, коли вона була в російському СІЗО. Він також не стримує емоцій з приводу її звільнення.

«Існує причина, чому Надію називають героєм України. Я вражений її сміливістю, її рішучістю у відстоюванні вільної України. Її звільнення з несправедливого ув'язнення – чудова новина. Я радий бачити побратима по війні в Іраку, що приземлився у безпеці та на свободі у Києві. Я продовжую молитися за Надію, її родину та народ вільної України», – сказав Кенсінгер.

Кенсінгер, серед іншого, є співавтором щонайменше трьох законопроектів, які стосуються України.

Кілька слів написала і сенаторка США Джін Шагін: «Я відчуваю значне полегшення через те, що сьогодні Надія Савченко на волі».

Джін Шагін свого часу відзначилась тим, що при особистій зустрічі із президентом України Петром Порошенком сказала, що боротьба із корупцією в Україні має починатись із нього самого.

«Не просто так Надію Савченко називають героєм України», – залишив твіт такого змісту конгресмен США Адам Кінзінґер.

Оглядачі у США переконані, що тепер Надія Савченко може вплинути на розвиток ситуації в країні, як політик.

«Чекаю першого опитування, у якому Савченко зарахують у політики», – зазначила журналіст Associated Press Наталія Васильєва.

Ключові для політичного майбутнього Савченко моменти вже відзначив журналіст Ян Бейтсон, який висвітлює події в Україні для кількох провідних західних ЗМІ.

«Ось на що треба звертати увагу після повернення Савченко до України: як вона та інші поведуться щодо інших утримуваних у Росії? Наскільки швидко Савченко призвичаїться до політичного життя? Вона була впливовим голосом, але чи зможе вона проштовхувати законопроекти? Чи піде вона за Тимошенко, чи займе власну позицію? І Савченко, і Тимошенко мають сильну волю...Яку позицію Савченко займе щодо Мінських угод та спеціального статусу Донбасу. Вони вже непопулярні, а її позиція може вплинути на громадську позицію. Чи стане Савченко реальною опозицією до коаліції Гройсмана? Вона теж прийшла з Майдану і розчарована станом реформ», – пише журналіст у Twitter.

Водночас український журналіст-міжнародник Максим Еріставі, який користується значним впливом серед західних політиків та ЗМІ, зауважує: «Тепер Савченко може стати політичною суперзіркою, або ж швидко згаснути. Політика в Україні – це брудна справа, а чесних не цінують».

Журналіст Російської служби «Голосу Америки» Наталія Мозгова коротко додає, що «прийшов час міняти хештеги #FreeSavchenko на #SavchenkoFree».

Водночас сенатор-демократ Бен Кардін, один з авторів резолюції, в якій Сенат закликав Росію звільнити Савченко зазначив, що з її звільненням ставлення до Росії не змінилося.

«Ми розуміємо, що цілісність вашої території була порушена росіянами. Ми розуміємо, що Крим досі нелегально утримується. Російське втручання продовжується у Східній Україні. Міжнародна громадськість буде і далі ізолювати Росію. Ми це робимо шляхом санкцій, як і надаємо підтримку зусиллям України в охороні своєї територіальної цілісності. У відповідь ми просимо, щоб Україна рухалася вперед з реформами», – сказав Кардін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG