Доступність посилання

ТОП новини

Голова СБУ: у підрозділах, куди не пустили делегацію ООН, затриманих немає


Голова СБУ Василь Грицак
Голова СБУ Василь Грицак

Після початку війни на Донбасі Служба безпеки України створила нові приміщення для ув’язнення, одне з яких на базі дисбату столичного гарнізону – експерт

Служба безпеки України відмовила спостерігачам ООН у доступі до своїх підрозділів у зоні АТО, оскільки там не утримують в’язнів. Про це заявив голова спецслужби Василь Грицак, коментуючи заяву делегації підкомітету ООН із запобігання тортур, яка звинувачує Україну у ненаданні повного доступу до місць затримання ув’язнених осіб. У зв’язку із цим делегація заявила про намір достроково завершити свій візит. Тим часом експерти зазначають, що після початку конфлікту на Донбасі СБУ створила нові місця ув’язнення.


Голова СБУ Василь Грицак запевняє, що дозволив делегації підкомітету ООН із запобігання тортур відвідати місця, де людей утримують під вартою, але вони натомість зажадали відвідати районні підрозділи СБУ в зоні АТО, де затриманих немає.

Я особисто підписував документи, якими дозволяв іноземним спостерігачам відвідувати заклади приймання осіб, які перебувають під вартою, тобто слідчі ізолятори
Василь Грицак

«Я особисто підписував документи, якими дозволяв іноземним спостерігачам відвідувати заклади приймання осіб, які перебувають під вартою, тобто слідчі ізолятори, але це не означає, що іноземні спостерігачі повинні заходити в районні підрозділи в зоні АТО. Уявіть собі, що ви приїдете в США і захочете зайти у відділок ЦРУ або ФБР. Вас туди просто так не пустять. У нас не утримуються люди в районних підрозділах, натомість там працюють оперативні співробітники, апаратура засекречувальна, зброя», – заявив очільник спецслужби.

Він також наголошує, що СБУ відкрита для контактів із іноземними спостерігачами.

«Для порівняння хочу сказати: ми показали спостерігачам близько 600 осіб, які затримані СБУ і перебувають на стадії досудового розслідування або чекають суду. Натомість, з боку «ДНР», «ЛНР» було здійснено допуск лише до 4 осіб», – зауважив голова СБУ.

За словами Василя Грицака, він готовий зустрітися із членами делегації ООН і дати додаткові роз’яснення.

У Мін’юсті обіцяють допомогти знайти консенсус

Раніше делегація підкомітету ООН із запобігання тортур заявила, що достроково перериває свій візит до України. Як зазначається у заяві голови підкомітету ООН з питань запобігання тортур Малкольма Еванса, делегація не змогла «відвідати деякі місця, щодо яких ми чули численні і серйозні звинувачення про затримання людей і про те, що тут, можливо, ставалися тортури чи жорстоке поводження».

Голова парламентського комітету з питань прав людини Григорій Немиря і омбудсмен Валерія Лутковська виступили зі спільною заявою, в якій критично оцінили перешкоджання роботі підкомітету ООН із запобігання тортур. Вони також закликали Мін’юст «належним чином забезпечувати візити підкомітету ООН».

Натомість у Мін’юсті заявляють, що намагаються залагодити непорозуміння між делегацією ООН та спецслужбою.

«Відбудеться зустріч цієї делегації з представниками СБУ на майданчику Міністерства юстиції. Мій перший заступник проведе цю зустріч. Ми спробуємо знайти консенсус серед представників СБУ і представників делегації. До всіх установ Мін’юсту ця делегація була допущена», – заявив в інтерв’ю телеканалу «112 Україна» міністр юстиції Павло Петренко.

На базі дисбату створили новий СІЗО – експерт

Коментуючи ситуацію, експерти зазначають, що після початку АТО на Донбасі СБУ створила нові місця ув’язнення, одне з яких безпосередньо у межах Києва. Адже місць у СІЗО СБУ просто почало бракувати.

«Від початку бойових дій у СБУ з’явилися нові місця для утримання затриманих осіб. Зокрема, деякі приміщення дисциплінарного батальйону київського гарнізону. Але жодних тортур із розряду Гуантанамо там не проводиться, наскільки мені відомо», – зазначив Станіслав Речинський, колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання ОРД, яке спеціалізується на правоохоронній тематиці.

Експерт припускає, що непорозуміння із делегацією ООН могли виникнути через те, що 25 травня влада та спецслужба були зосереджені на поверненні в Україну Надії Савченко і тому оперативно не відреагували на конфліктну ситуацію.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG