Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз ніколи не вставлятиме вам палиці в колеса з «безвізою» – Ґабріел


Європарламент і безвізовий режим для України. Коли саме? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Доповідач Європарламенту з безвізового режиму: Якщо Україна свою роботу зробила, зробить свою і Європарламент

Брюссель – Для затримки надання українцям безвізового режиму немає підстав, все може відбутися дуже швидко, а Європарламент стежитиме, щоб процес ішов своїм шляхом. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заявляє Марія Ґабріел, доповідач із візової лібералізації для України та член Комітету Європейського парламенту з громадянських свобод, правосуддя і внутрішніх справ. Втім, чи будуть українці вже у вересні їздити «шенгеном» без віз, євродепутат підтверджувати вагається.

– Коли йдеться про візову лібералізацію, то одразу наголошую: йдеться про громадян, про найконкретніший сигнал. Тобто, Україна – це партнер Євросоюзу, ми взяли на себе зобов’язання, серед яких є конкретний результат, а саме: скасування віз. Тепер починається робота, і вперше ми вислухали представника Єврокомісії, який нас поінформував щодо того, як просувається справа.

Питання віз може лякати, викликати різні реакції…

Комісія ЄС нам каже, що всі критерії Україною були виконані. Тепер ми в нашій компетентній Комісії з з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ ретельно проаналізуємо це досьє. Мається на увазі, ми проводимо обговорення, адже питання віз може лякати, викликати різні реакції… Для мене як доповідача важливо переконатися, що всі вимоги дотримані, безпека й справи, пов’язані з міграцією, та всі необхідні реформи зроблені. Адже тут ідеться також про безпеку нашого партнерства.

Отже, процедура така: як доповідач я готую звіт, далі буде його обговорення, внесення змін, поправок. Потім, після остаточного голосування, починається так званий «трилог» (узгодження остаточного документа Єврокомісією, Європарламентом та Радою ЄС – ред.), який є останньою фазою. Тепер ми залучені в процес, який я вже тепер, забігаючи вперед, розцінюю як позитивний. Адже те, що ми вже досягли цієї стадії, свідчить, що українці доклали зусиль, що ці зусилля цінують, що була констатація реального прогресу. Тож нині розгляньмо це досьє, знайдімо відповіді на питання, щоб вони не виникали після, і щоб не було непорозумінь. І хай наш сигнал буде потужним і об’єднаним.

Ви кажете, що ми наразі на початку шляху, а скільки, за Вашими оцінками, «українське досьє» залишатиметься тут, на столі Європарламенту, перед тим, як потрапити до останньої інстанції Ради міністрів ЄС?

Ми в Європарламенті робитимемо все, аби процедура йшла нормальним шляхом, а рішення не було затриманим без причини

– Ми в Європарламенті робитимемо все, аби процедура йшла нормальним шляхом, а рішення не було затриманим без причини. З моменту, коли ми бачимо, що критерії виконані, відданість України справі безвізового режиму є реальною, що всі реформи здійснені й цей процес триває, немає жодної перешкоди, яка може внести затримки у процедуру.

Ми, європарламентарі, будемо за цим стежити: щоб все йшло своїм шляхом, щоб не додавалося жодних нових вимог, адже вже видно, що все між ЄС та Україною було виконане. Процес триває.

Якщо говорити про політичний сезон, який завершиться у липні, чи встигнете до того часу?

– Як доповідач я мушу у будь-якому разі підготувати звіт, який буде обговорений, і тільки на третій зустрічі буде голосування Комітету, і це надасть дозвіл розпочати «трилог» з Єврокомісією та Радою ЄС.

Водночас, є елементи, які можуть внести затримку в цей процес, скажімо, обговорення механізму зупинки безвізового режиму, яким зараз зайнята співдружність…

– Я не думаю, що «механізм призупинки» та його нинішній перегляд можуть пригальмувати процес, пов’язаний з візами. Зрозуміло, що нині ми постали перед міграційними викликами. Європарламент має докласти зусиль для швидкого впровадження цього механізму, мати обмін інформацією та здатність реагувати в кризових ситуаціях.

Ми бачимо, що критерії виконані, і як тільки це буде засвідчено, безвізовий режим буде наданий

Цей механізм не є негативним, а навпаки, покращить нашу здатність реагувати на виняткові ситуації чи кризи. Не думаю, що його прямо пов’язуватимуть з «українським досьє». Ці два досьє йдуть паралельно, а Європарламент робитиме свою роботу: і покращуватиме цей механізм, і, водночас, візовий процес для України триватиме. Ми бачимо, що критерії виконані,

і як тільки це буде засвідчено, безвізовий режим буде наданий.

Тепер спостерігаються намагання поєднати «українське досьє» з досьє інших держав, скажімо, Туреччини. Як Ви це прокоментуєте?

– Я говорю як доповідач та представник Європейської народної партії: у нашій методології ми чітко визначили: кожна країна розглядається індивідуально на базі виконаних критеріїв. Тож не має бути сумніву в тому, що ці два досьє поєднані не будуть. Заслуга держави мати позитивний результат визначається на основі її прогресу та засвідченого нею бажання дотримуватися своїх зобов’язань.

Якщо Україна свою роботу зробила, то зробить свою і Європарламент. Я не думаю, що будуть якісь прямі «пакетування», хай громадяни у цьому будуть впевнені.

Українська влада висунула свою версію того, коли громадяни отримають безвізовий режим початок осені. Чи реальний цей термін?

– За умови, що процедура йде, як передбачалося, ми можемо розуміти, що влада України дає такий сигнал, інформуючи населення. Це добре. Водночас, будьмо відвертими, пояснюючи, для кого саме будуть скасовані візи, адже це не стосується тих, що шукають заробітку, а тривалість поїздок обмежена 90 днями.

Водночас, гадаю що українська влада гарно працює, дає добрий сигнал, кажучи своїм громадянам: «якщо ми виконуватимемо наші зобов’язання, то очевидно, що такі терміни стають все більш виправданими. Євросоюз ніколи не «вставлятиме палиці в колеса».

Не будемо забігати вперед, але все може відбутися дуже швидко, якщо наше партнерство з Україною буде таким, як ми того хочемо: справжнє стратегічне партнерство, якому ми дійсно віддані. Чим більше ми будемо йти в цьому напрямку, тим більше буде обміну інформацією, тим очевиднішими будуть результати. Для затримки процесу немає підстав.

Тож, чи станеться це у вересні?

– Тут я не можу взяти на себе відповідальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG