Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко пропонує Раді у червні схвалити зміни до Конституції в частині правосуддя


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді у червні схвалити зміни до Конституції в частині правосуддя. Про це він заявив на засіданні Ради з питань судової реформи, на якому обговорювали проект змін до Конституції в частині проведення судової реформи, а також проект нового закону «Про судоустрій та статус суддів».

«На сьогоднішній день відбувається деполітизація судочинства. Верховна Рада, політичні партії нарешті не матимуть жодного впливу при призначенні суддів. Президент теж позбавляється цього права. У нього залишаються лише церемоніальні функції», – заявив Порошенко, слова якого цитує прес-служба.

Він також назвав конституційні зміни «революційною реформою, про яку мріяли багато років».

За словами президента, проект закону є збалансованим і це також є гарантією незалежного, неупередженого, справедливого, проукраїнського суду.

«Зміни до Конституції не є питанням коаліції. Це є питанням всієї Верховної Ради і всього українського народу», – сказав Порошенко, додавши, що докладе максимум зусиль задля ухвалення змін до Конституції в частині правосуддя.

Напередодні голова Верховної Ради Андрій Парубій припускав, що Рада ухвалить судову реформу у другому читанні до кінця сесії ( у липні цього року).

У січні 2016 року президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України доопрацьований законопроект №3524 про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Цей документ президент вніс як невідкладний для позачергового розгляду. Законопроект, серед іншого, зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора.

На початку лютого депутати отримали висновок КСУ щодо відповідності документа Конституції і попередньо схвалили цей законопроект.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG