Доступність посилання

ТОП новини

«Щеплювали дитину свідомо і не боялися» – черкаська мама про вакцинацію від поліомієліту


Чи робили Ви щеплення проти поліомієліту? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Сумніви щодо необхідності щеплення в опитаних батьків виникали, як правило, після перегляду програм чи сюжетів у ЗМІ та в інтернеті

У жодному з трьох раундів вакцинації проти поліомієліту під час спалаху не вдалося досягти 95-відсоткового охоплення дітей, необхідного для перемоги над поліовірусом. Медики кажуть, що часто батьки відмовлялися щеплювати дітей через усілякі міфи, сформовані з чуток та неправдивої інформації. Що ж насправді вплинуло на вибір – вакцинувати дитину чи ні – Радіо Свобода запитало черкаських батьків.

Анна, донька Кароліна (6 років)

Я не боялася робити щеплення, не знаю, чого там боятися. У радянські часи вакцина була ж страшнішою і всі робили, і ніхто не знав, яка там побічна дія. Я люблю читати, тому багато прочитала про поліомієліт, що у Закарпатті ним захворіло двоє дітей. Тим більше треба щеплювати дітей.

Анна, син Марк (2,7 місяця)

Побоялася робити щеплення сину після того, як начиталася інформації в інтернеті

Я побоялася робити щеплення сину після того, як начиталася інформації в інтернеті. Крім того, в нас була сильна реакція на останню вакцину АКДС: температура 40 і ми лежали в лікарні після того щеплення.

Про інформаційну кампанію не чула. Я живу в Золотоноші, там у нас такої кампанії не було. Просто телефонували, що є вакцина, а пропаганди не було. Із нашим дільничним педіатром говорила: вона сказала, що нам не потрібна ця вакцина. Тому що, по-перше, ми робили «Інфанрікс ІПВ», у складі якої і є вакцина проти поліомієліту, але якби нежива вакцина. А жива вакцина, у принципі, не потрібна для дітей. Тому ми вирішили, що робити не будемо.

Я саме проти [щеплення від – ред.]поліомієліту, бо усі планові щеплення я робила. А поліомієліт у живому вигляді – ні. Мене турбує реакція і я боюся робити це щеплення.

Даша, донька Олександра (1,6 року)

Щеплення необхідно робити, якщо не хочеш, щоб дитина хворіла

Так, ми робили. Вважаю, що щеплення необхідно робити, якщо не хочеш, щоб дитина хворіла. Щеплювали дитину свідомо і не боялися. Зробили усі три вакцини, як призначив лікар. Ми задоволені, жодних реакцій.

Лілія, син Володимир (4 роки)

Коли ми побачили програми по ТБ, то зрозуміли, що все це було навмисно зроблено, щоб дітей щеплювали

Ми робили щеплення проти поліомієліту ще до інформаційної кампанії. А потім почули відповіді, що не варто щеплювати дитину, бо вакцину заморожували, розморожували і знову заморожували. Тобто вона непридатна, щоб її використовувати для дитини. Одні лікарі спершу казали, що треба щеплювати, а потім казали, що краще не робити, бо вакцина неякісна.

Ми одну вакцинацію зробили, а їх потрібно було три. Щепили дитину тоді, бо всі говорили: «Робіть, робіть!» А коли ми побачили програми по ТБ, то зрозуміли, що все це було навмисно зроблено, щоб дітей щеплювали.

Юлія, син Андрійко (3,5 роки)

Робили, усі три щеплення, як треба було по графіку. Не боялися, та й реакція на щеплення була нормальна

Три місяці тому робили, усі три щеплення, як треба було по графіку. Щеплення потрібні, так треба, тому і робили. У дитячому садочку нам крапельки в ротик капали. Не боялися, та й реакція на щеплення була нормальна.

Ірина, донька Ілона (4 роки)

Останнє щеплення від поліомієліту не робили. Після того, як по ТБ сказали, що хлопчик помер, виникли сумніви. Тому ми відмовилися

Звісно, свого часу робили, бо дитині моїй 4 роки. Але ось це останнє щеплення від поліомієліту не робили – скажімо так, побоялися. Після того, як по ТБ сказали, що хлопчик помер, виникли сумніви. Тому ми відмовилися.

Ми радилися з педіатрами, які сказали: якщо ми зробили свого часу щеплення від поліомієліту, то вже захищені. Можна так сказати, що вони не вважають за потрібне робити щеплення повторно.

Крім того, я не довіряю вакцині. Була інформація, що вона переморожена, тому я і побоялася. Хоча до цього ми робили усі інші щеплення і не боялися.

Поки я не бачу необхідності щеплювати свою дитину від поліомієліту. Не факт, що в нас взагалі була епідемія поліомієліту – це ще теж під великим питанням. Була інформація, що начебто у Закарпатті і не було поліомієліту як такого. Що у тих діток, які мали такі симптоми, виявився не поліомієліт.

Аліна, двоє синів: Тимофій (3,8 року) і Тихон (1,3 року)

У мене двоє діток і я їм обов’язково робила щеплення десь два місяці тому. Я не боялася, і робила і старшому, і меншому. Хто хоче, хто не хоче з батьків, але я робила – і всі повторні теж. Звісно, чула, як по ТБ пояснювали, що вакцини можуть бути неякісними, бо зберігаються при неправильних температурах. Але я за щеплення. Донині ні температури, ніяких інших побічних ефектів не було.

Питання до лікарів від батьків-черкащан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00


Наталія Лакуста, заступник директора департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації

Як, напевно, і в кожній області, на першому етапі батьки насторожено ставилися до вакцинації. Але насправді багато роботи провело і ЮНІСЕФ, і було чимало роздаткових матеріалів до другої та третьої кампаній. Наші спеціалісти багато виступали і по радіо, і по телебаченню, їздили по закладах. І, звичайно, ця робота дала свій позитив.

Після інформаційної кампанії збільшилась кількість дітей, яких щеплювали від поліомієліту. Наприклад, у третьому турі у нас навіть деякі дорослі вакцинувалися. Хоча, звісно, є дітки з протипоказами до щеплення, є і відмовники. У принципі, відмовлялися ті ж люди, які відмовляються взагалі від будь-якої вакцинації.

ЗМІ теж зіграли свою роль. Після низки повідомлень батьки з недовірою почали ставитися до щеплень. Але все-таки позитивну роль зіграла інформаційна кампанія.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG