Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Савченко може вплинути на рейтинги всіх політиків – соціолог


Соціологія показує перерозподіл симпатій виборців між старими політиками, але поява Савченко може перевернути все

Галина Горешняк

Київ – Якби вибори президента відбувалися у другій половині травня цьогоріч, за Петра Порошенка проголосували б трохи більше 6% виборців, свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології. У 2014-му чинний президент переміг у першому турі з результатом в майже 55%.

До річниці президентства Петра Порошенка Київський міжнародний інститут соціології дослідив громадську думку в усіх регіонах України, крім окупованих територій, опитавши 2039 респондентів. Замовник дослідження – клієнт, ім'я якого не розкривається. Опитування проводилось з 13 до 18 травня.

Якби вибори президента України відбувалися зараз, то з усіх громадян України віком від 18 років 9,5% проголосували б за Юлію Тимошенко, 6,6% – за Олега Ляшка, 6,1% – за Петра Порошенка, 5,7% – за Анатолія Гриценка, 4,9% – за Андрія Садового, 3,8% – за Юрія Бойка, 1,8% – за Дмитра Яроша, 1,3% – за Олега Тягнибока, за інших кандидатів – загалом 5,3%, 8,4% викреслили б усіх кандидатів чи попсували б бюлетень, 19,1% вирішили не брати участь у голосуванні, 27,3% не визначилися, за кого голосувати, свідчать дані опитування КМІС.

Таким чином, якби ті, хто не визначився, за кого голосувати, не прийшли на вибори, участь у голосуванні взяли б близько 53% усіх виборців, і голоси розподілилися б наступним чином: 21,0% проголосували б за Юлію Тимошенко, 14,6% – за Олега Ляшка, 13,5% – за Петра Порошенка, 12,7% – за Анатолія Гриценка, 10,9% – за Андрія Садового, 8,4% – за Юрія Бойка, 4% – за Дмитра Яроша, 2,9% – за Олега Тягнибока, за інших кандидатів – загалом 11,9%.

Високі тарифи чи офшорний скандал – що більше вплинуло на зниження рейтингу Порошенка з 55% до 14%, соціологи казати не беруться. Відзначають, що насамперед людей турбують загальні економічні питання.

Оскільки відбувалось за останній час підвищення тарифів, яке жваво обговорювалося й підкреслювалося певними опонентами президента, то, звісно, це впливає
Антон Грушецький

«Якщо брати структуру проблем населення, то всі говорять, що проблема №1 — це війна на сході України, а далі йдуть економічні негаразди, – зазначив на презентації результатів опитування Антон Грушецький, керівник відділу кількісних досліджень КМІС. – Насамперед, це питання комунальних тарифів, яке фігурує в усіх наших опитуваннях. Це те, що населення найбільше бере за живе. Оскільки відбувалось за останній час підвищення тарифів, яке жваво обговорювалося й підкреслювалося певними опонентами президента, то, звісно, це впливає. Тому розрізнити, що саме вплинуло – офшорний скандал чи підвищення тарифів – достатньо складно».

Висновки виборців конвертувалися в рейтинги президента Матвієнко

Політолог Констянтин Матвієнко вважає, що з передвиборчих обіцянок Петра Порошенка – завершення АТО, продаж бізнесу, безвізовий режим – за 2 роки нічого не виконано, при чому, повноважень у президента для виконання цих обіцянок достатньо, переконаний Матвієнко.

Виборці у нас достатньо рефлексивні громадяни, тому вони зробили висновки, і ці висновки конвертувалися в рейтинги глави держави
Костянтин Матвієнко

«Фактично президент підпорядкував собі Національний банк, уряд, Генеральну прокуратуру. Всі троє генеральних прокурорів провальні, всі три були призначені за категоричним наполяганням президента. Так само президент за Конституцією контролює призначення голови Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони. В обох цих сферах успіхи відсутні. Не те, що вони мінімальні, вони абсолютно відсутні. Виборці у нас достатньо рефлексивні громадяни, тому вони зробили висновки, і ці висновки конвертувалися в рейтинги глави держави», – говорить Матвієнко.

Опитування КМІСу показало, що на рейтинги президента вплинули, зокрема, офшорний скандал і призначення Юрія Луценка генеральним прокурором.

Опитування маніпулятивне Магда

Маніпулятивним називає опитування соціологів КМІСу, особливо – питання щодо відставки президента через офшорний скандал, політолог Євген Магда.

Мені шкода країну, в якій виборці обиратимусь між Тимошенко і Ляшком
Євген Магда

«Я думаю, що це опитування є частиною інформаційної атаки на Порошенка в другу річницю його вступу на посаду президента. Мені шкода країну, в якій виборці обиратимусь між Тимошенко і Ляшком. І шкода, що я є громадянином цієї країни», – відповідає Магда.

Грушецький: Повернення Савченко може докорінно змінити ситуацію

Водночас, соціологи зазначають, що вплинути на рейтинги всіх політиків може повернення в Україну льотчиці Надії Савченко. І частково це залежатиме від того, на чий рахунок запишуть це досягнення – Порошенка чи Тимошенко.

«Як показує досвід всіх українських виборчих кампаній, все може змінитися. Навряд чи можна очікувати відновлення підтримки (Порошенка – ред.) до 55%, якщо раптом не закінчиться війна і швидко не настане економічне процвітання, але можна це в позитивному сенсі показувати, що за 2 роки в цих умовах нинішній президент здатний продовжувати боротьбу за лідерство та перемогу», – наголосив Грушецький.

Свій рейтинг через рік-два після виборів також втрачали й попередні президенти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG