Доступність посилання

ТОП новини

Обама: Хіросіма – це урок для тих, хто готовий починати війни


Президент США Барак Обама (праворуч) під час зустрічі із прем'єр-міністром Японії Абе Сіндзо. Хіросіма, 27 травня 2016 року
Президент США Барак Обама (праворуч) під час зустрічі із прем'єр-міністром Японії Абе Сіндзо. Хіросіма, 27 травня 2016 року

«Спалах світла й стіна вогню знищили місто і показали, що людство володіє засобами для знищення себе»

Президент США Барак Обама став першим чинним главою американської держави, який відвідав Хіросіму в Японії – місце першого в історії атомного бомбардування, що сталося 6 серпня 1945 року. Поїдку президента США обговорював в ефірі передачі «Свобода сьогодні» наш колега з «Голосу Америки» Богдан Цюпин.


– Що ж особливо запам’яталось із виступу президента, напевно це велика відповідальність для нього – відвідати це місце?

– Найбільшою контраверсією було – чи проситиме президент Обама пробачення як представник країни, уряд якої застосував ядерну зброю. Тут варто зауважити, що у США переважає думка, що бомбардування було виправдане, бо скоротило війну, зняло потребу штурму японських островів і напевне врятувало багато сотень тисяч життів. Але навіть після того як Обама ще перед поїздкою дав зрозуміти, що про пробачення не йдеться, у Сполучених Штатах лунали дуже авторитетні голоси – наприклад сенатор Джон Маккейн був одним із тих, хто казав, що президентові не варто було їхати в Хіросіму взагалі. На думку критиків, це непотрібне роз’ятрювання ран – нагадування про 140 тисяч загиблих у Хіросімі лише в перший рік після вибуху бомби.

Cмерть упала з неба і світ змінився. Спалах світла й стіна вогню знищили місто і показали, що людство володіє засобами для знищення себе
Барак Обама

Можливо ораторська вправність Бараки Обами вразить і таких, як сенатор Маккейн. Президент США зміг щиро говорити про біль трагедії: «Сімдесят один рік тому сонячного безхмарного ранку смерть упала з неба і світ змінився, – сказав президент Обама в Хіросімі. – Спалах світла й стіна вогню знищили місто і показали, що людство володіє засобами для знищення себе».

Це була зворушлива промова, в якій президент США наголосив, що про Хіросіму не можна забувати, бо це урок для тих, хто готовий і зараз починати війни і навіть погрожувати ядерною зброєю.

Президент США Барак Обама обіймає чоловіка, який пережив атомне бомбардування Хіросіми у 1945 році. Хіросіма, 27 травня 2016 року
Президент США Барак Обама обіймає чоловіка, який пережив атомне бомбардування Хіросіми у 1945 році. Хіросіма, 27 травня 2016 року

– Відвідування Хіросіми завершує тижневий візит Обами до Японії, де він взяв участь у щорічному засіданні керівників країн «Групи семи» – це Сполучені Штати, Великобританія, Німеччина, Канада, Франція, Італія та Японія. Що конкретно лідери цих країн говорили про Україну на саміті?

Анексія Криму не буде визнана, Росія повинна поважати суверенітет України і несе відповідальність за агресію, у вигляді санкцій

– Ми не знаємо, чи були якісь розбіжності між лідерами – переговори відбувалися без участі преси. Але у підсумковому документі заяви однозначні: анексія Криму не буде визнана, Росія повинна поважати суверенітет України і несе відповідальність за агресію, у вигляді санкцій.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон окремо наголосив на тому, що «Група семи» вважає, що у червні «життєво необхідно» продовжити санкції щодо Росії. У підсумковій декларації саміту кілька параграфів відведено на обіцянки підтримати Україну, домагатися втілення мінського мирного процесу і не визнавати анексію Криму.


Після завершення саміту «Групи семи» Барак Обама поклав вінок у Меморіальному парку миру в Хіросімі, де горить вічний вогонь на згадку про жертв тієї атаки. Американський лідер заявив, що світ має спільну відповідальність щодо того, як запобігти таким стражданням у майбутньому.

Американський бомбардувальник «B-29» скинув 15-тонну ядерну бомбу на місто Хіросіма 6 серпня 1945 року. Тоді миттєво загинули близько 80 тисяч людей. Через три дні стався аналогічний вибух у місті Нагасакі. Частина істориків вважає, що ці бомбардування наблизили завершення Другої світової війни.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG