Доступність посилання

ТОП новини

Українські «Матері в молитві» на Апеннінах просять милості для дітей на батьківщині


Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Діонісій Ляхович серед жінок спільноти, Рим, 22 травня 2016 року
Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Діонісій Ляхович серед жінок спільноти, Рим, 22 травня 2016 року

Спільнота відзначила 10 років існування в Італії

Рим – Близько трьохсот матерів-українок, які перебувають в Італії, стали учасницями ювілейної прощі до відомого римського санктуарію Пресвятої Богородиці. За сприяння греко-католицьких священиків у такий спосіб ці жінки відзначили 10 річницю заснування спільноти «Матері в молитві», до якої вони і належать.

Мати двох синів Лідія Викович добре знає, яка нелегка материнська праця. Ще важчою вона стає, коли мати роками змушена перебувати далеко від сім’ї. Де брати сили на чужині? Як заспокоїти себе і не картати материнське сумління?

Ця жінка, як і численні її посестри в Італії, знаходять порятунок у молитві. У спільних молитвах вони просять захисту й помочі для власних дітей – це і є метою зібрань спільноти «Матері в молитві».

«Ми об’єднуємося у тих намірах, в кого виникають різні потреби (проблеми з дітьми). Матері телефонують, розповідають, яка у них потреба, і я їхні прохання переадресовую у повідомлення, тобто закликаю всіх приєднатися до спільної молитви. Завдяки таким молитвам стаються великі благодаті, люди отримують духовні милості і потім вони дякують за це», – розповідає Радіо Свобода Лідія Викович, регіональний координатор спільноти «Матері в молитві» на Апеннінах.

Не лише молитва

Нині у багатьох жінок сини перебувають в зоні бойових дій на Донбасі. Зрозуміло, всі вони моляться, щоб діти повернулися додому живими й здоровими. Італійські учасниці спільноти регулярно збирають та передають в Україну фінансову, гуманітарну допомогу.

Таким чином, спільна молитва спонукає жінок до соціальної діяльності, коли організовують також допомогу для дітей-сиріт або сімей у скрутному становищі. На цьому у розмові з Радіо Свобода зауважує духівник спільноти в Італії отець Сергій Паламарчук.

Цей молитовний рух відкритий для всіх конфесій
Сергій Паламарчук

«Цей молитовний рух відкритий для всіх конфесій. Будь-яка християнка може приєднатися до спільноти. В Україні чи серед наших заробітчан в Італії ці групи організовуються і діють, як правило, при релігійних громадах УГКЦ. На сьогодні в Італії діють 36 груп українок «Матері в молитві», – додає отець Паламарчук.

Учасники прощі біля санктуарію Дівіно Аморе, Рим, 22 травня 2016 року
Учасники прощі біля санктуарію Дівіно Аморе, Рим, 22 травня 2016 року

«Добрі діти – то дар з Неба»

Учасниці римської групи збираються раз на місяць у церкві на території греко-католицького монастиря отців Василіян. До складу столичного осередку входять понад 200 жінок. В інших містах громади влаштовують щотижневі зустрічі. Регіональний координатор спільноти додає, що, окрім молитви за дітей, матері діляться своїми бідами і знаходять моральну підтримку серед товаришок.

«Добра матір розуміє, що виховання дітей – велика і важка річ, і що треба добре працювати над дітьми. А передусім християнка знає, як треба діяти, усіма способами стерегти від злого, а частою молитвою випрошувати ласку з Неба, бо добрі діти – то дар із Неба. І даром з Неба є знати, як поводитися з дітьми і як їх добре виховувати», – цитує Лідія Викович слова митрополита Андрія Шептицького.

Світовий рух «Матері в молитві» був заснований 1995 року в Англії. Група вірянок на чолі з Веронікою Вільямс збиралися у церкві, щоб молитися за своїх дітей. Поступово рух став популярним і поширився нині у 80 країнах світу. Активний він і в Україні, де вважається найбільшим мирянським рухом УГКЦ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG