Доступність посилання

ТОП новини

Бої на сході України стають більш контактними


Крайній блок-пост українських військових на дорозі до Донецька неподалік Авдіївки, березень 2016 року
Крайній блок-пост українських військових на дорозі до Донецька неподалік Авдіївки, березень 2016 року

За останній тиждень травня українські військові зазнали найбільших за останній рік втрат

Щонайменше чотирнадцять українських військових загинули у зоні військової операції на сході України впродовж минулого тижня. Це найбільші українські втрати за останній рік. Як зазначають у штабі АТО, бойові дії стають дедалі інтенсивнішими. Експерти кажуть про активізацію бойовиків, але вважають малоймовірним те, що влітку цього року повномасштабні бойові дії на Донбасі можуть поновитися.

Бої на сході України стають більш контактними
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

28 травня загинули п’ятеро українських військових, повідомив на брифінгу речник адміністрації президента з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. За його словами, в зоні бойових дій з’явилася нова «гаряча точка» – селище Новоселівка Друга у Ясинуватському районі Донецької області, де бойовики здійснили спробу штурму українського опорного пункту.

«Наші війська відбили напад ворожої диверсійно-розвідувальної групи. Бій тривав близько півгодини», – каже він.

Підрозділи на передовій потребують доукомплектації

Активізація бойових дій зумовлена тим, що проросійські бойовики поповнили чисельність своїх підрозділів та збільшили кількість людей на передовій.

Противник шукає слабкі ланки
Юрій Бутусов

«Насправді, все одно поступаються чисельністю Збройним силам і Нацгвардії. Але противник шукає слабкі ланки, намагається вести активну оборону, намагається нав’язувати ініціативу і протидіяти там, де наші підрозділи активно діють. Бої стають більш контактними», – каже військовий оглядач Юрій Бутусов.

Водночас українські підрозділи на передовій залишаються недоукомплектованими, що знижує їхню боєздатність.

«Щільність наших бойових порядків недостатня. Є величезні проблеми із укомплектованістю підрозділів на передовій, і на це треба звернути у вагу. Чисельність Збройних сил – 280 тисяч осіб, чисельність Нацгвардії – 45 тисяч осіб. Але на передовій середня укомплектованість сухопутних військ не перевищує 50%, а є підрозділи, де укомплектованість 20%», – наголошує Юрій Бутусов.

Останнє слово – за Путіним

За словами Юрія Бутусова, зараз немає ознак того, що влітку на Донбасі можуть поновитися повномасштабні бойові дії.

Військовий експерт Олексій Мельник також вважає істотну активізацію конфлікту малоймовірною. Водночас він зазначає, що подальший розвиток подій у зоні конфлікту на сході України залежить насамперед від однієї людини – Володимира Путіна.

Будь-яка серйозна активізація може бути якщо не за командою, то з дозволу Кремля
Олексій Мельник

«Путін зацікавлений в тому, щоби дати якомога більше підстав прихильникам ідеї зняття санкцій. З іншого боку, як ми бачимо, військова сила є випробуваним і ефективним інструментом Росії. Яку він тактику обере – наразі однозначно стверджувати важко. Але абсолютно очевидно, що будь-яка серйозна активізація може бути якщо не за командою, то з дозволу Кремля», – каже Олексій Мельник.

Дія санкцій Євросоюзу проти Росії добігає кінця у липні, а в червні питання про їх продовження чи скасування лідери країн ЄС мають обговорити на саміті.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG