Доступність посилання

ТОП новини

Реакція Савченко на «залицяння» Тимошенко та Порошенка буде показовою – західні оглядачі


Надія Савченко під час прес-конференції. Київ, 27 травня 2016 року
Надія Савченко під час прес-конференції. Київ, 27 травня 2016 року

Герой війни не обов’язково буде здібним президентом – американський політолог

Входження Надії Савченко в українську політику може змінити ставлення українців до неї. Про це, коментуючи заяви Савченко на прес-конференції у п’ятницю, пишуть західні коментатори.

«Погана ідея. Мені здається так вона ризикує швидко втратити статус героя», – пише Едвард Волкер, професор політології Каліфорнійського університету у Берклі про готовність Надії Савченко іти у президенти.

«Погану ідею» побачив у готовності Савченко обійняти найвищу посаду в Україні і Метью Купфер, колишній дослідник Carnegie, який активно коментує події в Україні.

«Нутром відчуваю, що герой війни не обов’язково буде здібним президентом. Я можу і помилятись. Є побоювання, що у Росії поменшає бажання обмінюватись в’язнями чи випускати їх на волю, якщо вже перший випущений стане президентом. Непокоїть і те, чи буде людина, яка зазнала стільки страждань у Росії, ідеальним лідером країни для переговорів у Мінську та у конфлікті з Росією. Україні потрібні чесні та здібні лідери. Думаю, Савченко чесна. На мою думку, ми не знаємо, чи вона є здібним політичним лідером. Якби Савченко стала президентом, я, звісно, сподіваюсь, що всі мої побоювання виявляться необґрунтованими», – розтлумачив Купфер свою позицію на прохання «Голосу Америки».

Майбутнє Савченко також стало предметом експертної дискусії у популярному проекті «Радіо Свобода» Power Vertical.

«Я завжди занепокоєний щодо емоційних ситуацій, коли до політики входить герой на білому коні, який є аутсайдером для політичного класу», – заявив в ефірі проекту Марк Ґалеотті, професор Нью-Йоркського університету та відомий експерт з безпеки.

«Ми настільки мало про неї знаємо, що зараз можна приписувати їй будь-яке значення», – зауважив дослідник.

При цьому Ґалеотті зазначив, що вважає невідворотним момент конфлікту між «Савченко-політиком та Савченко-моральним взірцем».

«Зараз Україна має медовий місяць із Савченко. Порошенко і Тимошенко хочуть, щоб їх асоціювали з Надією, і сподіваються погрітись у променях її слави... Але ж сама Надія не хоче стати надбанням жодного із політичних лідерів. Тому буде цікаво, як вони відреагують на таку її позицію, і як вона їм відповість. Оце і буде реальний показник», – відзначив Ґалеотті.

«Не дочекаюсь побачити, як вона себе покаже, коли у Раді відбудеться чергова бійка», – пожартував ведучий Power Vertical Браян Вітмор.

Вітмор також попередив, що попереду у Савченко, як і будь-якого лідера, можуть бути помилки та навіть пов’язані із нею скандали.

«Українська політика – брудна», – зазначив Вітмор, який вважає, що Савченко може заповнити нішу українського Гавела, Валенси, чи Мандели.

«За 25 років незалежності України ми так і не побачили подібних фігур в Україні на національному рівні», – наголосив Вітмор, який вважає, що прямолінійність Савченко, її рішучість називати речі своїми іменами може дозволити їй заповнити унікальну нішу в українській політиці.

Натомість Ґалеотті зауважив, що на загал в Україні спостерігається тривожна ситуація, бо політики так і не зуміли втілити прагнення та побажання свого народу.

«Що будуть робити люди, коли їхні надії зраджено? Будуть просто сидіти безпорадно у зневірі? Мовляв, все одно нічого не зміниться ще покоління. Влада Януковича якийсь час покладалась на те, що так воно і буде. Але ситуація раптом змінилась. А може люди будуть шукати альтернативних, можливо, радикальних, шляхів виходу із ситуації. У такий час звертають увагу на аутсайдерів політичної системи, які кажуть, що треба діяти нетрадиційними методами. У такій ситуації і виникає ризик якогось фашистського, до певної міри, розвитку ситуації... Хоча я не вважаю, що в Україні навіть думають про фашизм», – наголосив експерт.

«Принаймні зараз схоже, що Савченко готова працювати в рамках системи... Це позитивний знак. Є шанс, що вона може стати фігурою, як об’єднає ці два світи. Світ людей, які хочуть робити речі на благо України та людей, які знають, як керувати політичною машиною для того, щоб досягати поставлених цілей», – наголосив Ґалеотті.

При цьому експерт зазначив, що Україна сьогодні є більш ворожим та складним середовищем, ніж те, у якому постали постаті Гавела та Валенси.

Українці також поділились своїми прогнозами з приводу політичного майбутнього Надії Савченко у Twitter.

На цю ж тему:

27.05.2016
Бій, який зараз треба витримати Савченко, значно складніший, аніж той, який був у Росії – Гайдай

Надії Савченко пророкують конфлікти зі своєю фракцією у Верховній Раді далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG