Доступність посилання

ТОП новини

По кому вдарить «чорна каса» політиків минулого?


Кілька днів тому, коли вони отримали ці списки, мали б упродовж 24 годин почати досудове розслідування – Купрій

Гості передачі «Ваша Свобода»: народні депутати Олег Петренко («Блок Петра Порошенка») та Віталій Купрій (позафракційний).

Олександр Лащенко: Артем Ситник підтвердив отримання Антикорупційним бюро документів про нібито існування «чорної каси» українських політиків, зокрема регіоналів, у домайданівські часи.

Ваша Свобода | По кому вдарить «чорна каса» Партії регіонів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00


Передав матеріали колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак. І це сталося через півроку після відставки пана Трепака. Якщо йому вірити, йдеться зокрема про «общак», «чорну касу» Партії регіонів. Хоча виплати відбувалися не лише за президента Януковича. Сума виплат – близько двох мільярдів доларів.

Водночас пан Трепак не назвав жодного прізвища, тобто, хто і кому виділяв ці гроші з так званого «общака».

Як стверджують деякі експерти, про «чорну бухгалтерію» регіоналів згадали лише зараз через «завершення компромісу», так би мовити, між колишньою та нинішньою владою та заради підняття рейтингу влади чинної.

Отже, по кому вдарить зараз «чорна каса» політиків минулого? Чи не перетвориться цей скандал на чергову «мильну бульбашку», про яку швидко забудуть?

Насамперед наведемо дослівну цитату з інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня», так би мовити, винуватця сьогоднішньої програми, пана Трепака, який свого часу (минулого року) очолював в СБУ Управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією, а лише зараз «згадав» про існування так званої «чорної каси» з боку регіоналів і не лише їх.

«Серед фігурантів цих матеріалів – посадові особи найвищого рівня, міністри та керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, зокрема найвищих судових інстанцій. Отримувачами хабарів були представники багатьох політичних партій – як провладних, так і опозиційних (в часи правління Віктора Януковича».

Сьогодні на своїй першій прес-конференції як голови ГПУ Юрій Луценко теж підняв цю тему, цих документів, так званої «чорної каси» регіоналів, і не лише її.

Юрій Луценко: Я мав сьогодні розмову з спецпрокурором спеціальної антикорупційної прокуратури, паном Холодницьким. Назар Іванович проінформував мене, що поки що немає навіть провадження, бо вони аналізують, їхній аналітичний підрозділ аналізує зараз документи з тим, щоб визначитися з його подальшою долею. Але ми вже домовилися про співпрацю департаменту пана Горбатюка, який розслідує справи злочинів часів Януковича у даному питанні.

Єдине, що можу вам сказати, що на документах (я спеціально це перепитав) підписи є. Тобто це не просто набір цифр і прізвищ. Там є підписи. Хто? Це вам може сказати або не сказати тільки слідчий.

Коли буде оприлюднено списки, коли, я думаю, без подиву дізнаєтеся, що фінансували зовсім не Партію регіонів, а зовсім інші партії, у тому числі і дуже гучні на сьогоднішніх виступах в парламенті. Я сказав би, найгучніші. Тому рано чи пізно такі речі випливають.

– «Рано чи пізно такі речі випливають». Пане Петренко, чому лише зараз ці речі випливли, після того, як пан Трепак вже як півроку не є на своїй посаді, після того, як понад два роки переміг Майдан?

Олег Петренко
Олег Петренко

Олег Петренко: Чому випливли? Це час покаже. Звісно, що це не випадково. Всьому є своє пояснення насправді.

Що за списки? Знаєте, зараз коментувати щось дуже складно. Тому що ніхто, крім тих, хто зараз аналізує ці списки, зараз уявлення навіть приблизного не має, про кого там може йти мова. Я точно знаю одне, що такі списки і «чорна бухгалтерія» точно існували. Так само, як і у всіх інших політичних партій – і в минулих, і в нинішніх.

Оприлюднення списків, можливе очищення політики від «чорної бухгалтерії»
Олег Петренко

Мені подобається, що це набирає такого гучного інформаційного масштабу. Не хотілося б, щоб це просто було, як засіб тиску на когось, оприлюднення цих списків, цих матеріалів, цієї «чорної бухгалтерії», а щоб це стало початком якогось можливого очищення взагалі нашої політики від «чорної бухгалтерії».

– Зараз вона є?

Олег Петренко: Я говорю про партійність. Я не належу до жодної з партій.

– Член фракції.

Фінансування, як і раніше, відбувається коштами, джерелом яких є ті ж самі офшори
Олег Петренко

Олег Петренко: Мене точно ніколи не стосувалася жодна якась «чорна бухгалтерія». Але там, де йде мова про фінансування когось і чогось, то, звісно, це фінансування, як і раніше, все відбувається тими коштами, джерелом яких, мабуть, є ті ж самі офшори.

– Навіть так?

Олег Петренко: Як варіант.

– Пане Купрій, а Ви як – з «общака»?

Віталій Купрій
Віталій Купрій
Холодницький і Луценко є порушниками кримінально-процесуального закону
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Я як правник хочу прокоментувати заяву Юрія Луценка. Він підкреслив і погодився з позицією антикорупційного прокурора Холодницького, що вони є порушниками закону. Холодницький і Луценко є порушниками кримінально-процесуального закону.

– Чому?

Отримали списки, мали б впродовж 24 годин внести відомості про злочин в ЄРДР, розпочали досудове розслідування. Не передбачені в законі форми, як аналіз документів, читання документів
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Тому що декілька днів тому, коли вони отримали ці списки, вони мали б впродовж 24 годин внести відомості про злочин в ЄРДР і розпочали досудове розслідування. Не передбачені в законі такі форми, як аналіз документів, читання документів.

– Ви маєте на увазі саме пана Холодницького чи Артема Ситника?

Віталій Купрій: Ну Ситник, Холодницький контролює. Це все одна і та ж контора. А генпрокурор також відповідає за це все. Він – вища посадова особа, яка бореться з корупцією. Тобто вони зараз роблять все це не в спосіб, передбачений законом.

Зі свого боку, щодо пана Трепака, то я хотів би заявити (я його дуже поважаю за його позицію по Корбану свого часу – він не захотів брати участь у цих політичних переслідуваннях, щодо «діамантових прокурорів», то Ви знаєте його позицію), що він вчинив так, як вчиняє правоохоронець – передав у правоохоронні органи.

Що зараз може відбутися? Відкриється кримінальне провадження. Рано чи пізно. Для чого воно відкриється? Не факт, щоб покарати винних, знайти істину і припинити злочин, а для того, щоб потім прикрити завісою ці таємниці слідства, ці документів, щоб потім суспільство ніяк про них не дізналося.

Я вважаю, що треба ще до того, як воно потрапило в Антикорупційне бюро, як на кшталт «панамських офшорів», оприлюднити це в інтернеті, я не знаю, маса способів, як це можна зробити. І тоді суспільство побачить і не буде можливості…

– Ви як народний депутат маєте можливість звернутися до пана Ситника з такою вимогою чи з проханням, я не знаю, як правильно слово вжити?

У мене сотня звернень до Ситника і до Холодницького, але по моїй заяві жодної справи до суду не довели
Віталій Купрій

Віталій Купрій: У мене сотня звернень до Ситника і до Холодницького. Вони мене вважають одним із самих активних депутатів, які борються з корупцією, але по моїй заяві вони жодної справи до суду, ні до чого не довели. Це корупційний орган, не антикорупційний, а корупційний. Це моя заява. Я її вже давно заявляв.

– Назбирати більшість голосів у Раді, постановою – можна це зробити, ініціювати?

Віталій Купрій: Хто зараз більшість? Ви розумієте, чия зараз більшість? Це позиція до тих, як колишні працівники СБУ, які хочуть оприлюднити інформацію. Я вважаю, що не передавати, передати потім можна буде, оприлюднити – це саме головне.

– Пане Петренко, Ви теж вважаєте, що важливо вже зараз прізвища нарешті назвати? Адже Трепак нагнав інтриги, а жодного прізвища не називає.

Олег Петренко: Абсолютно погоджуюся на 100%. І готовий як депутат інструментарієм депутатськими, зверненнями, запитами вимагати давати цю інформацію.

– При тому, що Ви є представником тієї більшості, про яку казав Ваш колега по Раді і зараз по ефіру?

Важливо, щоб жодне прізвище у списках не загубилося в процесі аналізу
Олег Петренко

Олег Петренко: Інакше це виглядає не досить коректно в тому плані. Якщо говорити про слідство, то витік інформації і такий, що ось там є якась «чорна бухгалтерія», якісь списки. Для слідства це точно не є добре. Але якщо для слідства. Якщо вже говорити, якщо виносити в інформаційний простір, то як вже сказав А, то говори і Б. Дійсно це важливо, знати. Насправді, погоджуюся, щоб потім жодне прізвище у цих списках не було десь там, не загубилося в цьому самому процесі аналізу.

– Так у Вас є можливість! Сесійний тиждень починається. До парламентських канікул є ще час. Можете навіть удвох. Я не знаю, як це робиться…

Віталій Купрій: Знаєте, яка відповідь представника правоохоронного органу? Відповідно до рішення КСУ, заборонено депутатам втручатися, давати вказівки слідчим… Ми це все вже знаємо. Ми вже мільйон разів зверталися і мільйон разів отримували такі відписки.

Я вважаю, що це корупційний орган, який очолює Ситник і Холодницький. Вони зроблять все, щоб вибірково розслідувати, не надавати суспільству повної інформації. Але я дуже сподіваюся, що у пана Трепака є копії відповідні, і що він все-таки тим або іншим чином доб’ється того, що вони будуть оприлюднені.

– А у пана Луценка, генпрокурора, є можливість самому проводити це розслідування? Чи це – прерогатива відомства Артема Ситника?

Віталій Купрій: Абсолютно може. Якщо захоче, він все може. Але не треба ховатися за цим. До речі, коли його обирали, він сказав, що я не буду розслідувати злочини поточні вищого керівництва держави, тому що є відповідний орган.

А я скажу: неправда! Подання про зняття недоторканності з депутатів теж буде вносити антикорупційний орган? Ви повинні контролювати, бо ви – вища посадова особа в цій сфері. Тому тут треба дивитися на це все.

– Маємо запитання додзвонювача.

Додзвонювачка: Розтлумачте слова генпрокурора, який заявив, що гучні депутати і особливо фракції, які зараз є надзвичайно гучними. Як це розуміти? Ну, можна зрозуміти, хто фінансували вибори чи невідомо що. Так хто ж зараз гучний? Пан Ляшко. А чому гучний? А тому що сказав, що завтра знову буде блокувати трибуну Верховної Ради для того, щоб створити комітет по розслідуванню офшорів.

– Пана Ляшка немає зараз у студії, не він оприлюднював ці документи. Можна будь-які закиди на його адресу адресувати. Але для нинішньої влади з чим пов'язаний цей скандал? Як Ви вважаєте? Чи вона не при чому?

Додзвонювачка: Я не на його адресу. Я тлумачу слова генпрокурора.

– Це Ваша позиція. Звісно, маєте на неї право.

Я трішки доповню нашу додзвонювачку. Взагалі, дійсно, може це робиться для того, щоб такі різки критики чинної влади, ті ж самі журналісти, деякі з них зараз є нардепами на кшталт Сергія Лещенка, можливо, Ви, пане Купрій, мали змогу порушити питання – яка погана влада, нічого не робить, і не більше того? Погоджуєтеся з цим, пане Купрій?

Віталій Купрій: Скільки можна порушувати? Вже треба якісь дієві шляхи для того, щоб вийти з цієї кризи.

Савченко. Зараз одурманюються з адміністрації президента, з боку Тимошенко. Намагаються виштовхати з України, в ПАРЄ, щоб не брала участь у розбудові держави
Віталій Купрій

Я взагалі вважаю, що от повернулася Надія Савченко. У мене зараз такі підстави є вважати, що її зараз одурманюються десь з боку адміністрації президента, з боку Тимошенко. Їй не дають повної інформації, намагаються її виштовхати з України, в ПАРЄ, щоб вона тут не брала участь у розбудові держави.

Я думаю, що треба надати інформацію як одному з лідерів нації, якому довіряють люди, щоб вона заявляла, і щоб вона вимагала створення тих самих ТСК, денонсації угод з Російською Федерацією, які зараз існують, чинні, про Чорноморський флот, про все, які були заблоковані тоді Гройсманом, а зараз Парубієм. Я думаю, що нам треба знаходити якихось лідерів в державі, яким суспільство довіряє.

– Ви бачите таким лідером Надію Савченко?

Віталій Купрій: Так. Поки що. Я буду допомагати розібратися їй в цій ситуації. Не захоче вона йти цим шляхом, піде іншим шляхом, ми тоді будемо по-іншому.

– Пане Купрій, Ви як представник міжфракційного утворення «УКРОП». Дехто стверджує, що коли того ж самого пана Луценка призначали генпрокурором після цієї тривалої прокуріади після звільнення пана Шокіна, то частина людей, яких пов’язують із великим підприємцем-олігархом Ігорем Коломойським, підтримала кандидатуру Луценка.

Віталій Купрій: Частина людей, які входять у міжфракційне об’єднання «УКРОП», підтримала кандидатуру Луценка. В партії ми це питання не обговорювали. Це було, скажімо, особисте – хто як хотів, хто повірив Луценку.

Тимошенко зробила все, щоб Луценко став генпрокурором
Віталій Купрій

Я знаю його дуже давно. Я голосував проти. І завжди піддавав його дуже жорсткій критиці. До речі, я хотів би заявити, що не все так чисто, не тільки хтось там з «УКРОПу» проголосував. Юлія Тимошенко з «Батьківщиною» зробили все для того, щоб Юрій Луценко став генпрокурором.

– Яким чином?

Кожемякін протягнув незаконно зміни до закону
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Через Андрія Кожемякіна, голову Комітету з питань з правоохоронної діяльності, який пропхнув, протягнув незаконно оці зміни до закону, які дозволили Юрію Луценку стати. Я заявляв йому про це. Але, на жаль, ніхто не прислухався.

– Пане Петренко, Ви ж не просто політик. Ви – людина, яка зі зброєю в руках відстоювала незалежність України і боронила від агресії Росії. Ви були в «Азові», а потім стали політиком. Ви не з тих політиків, які відсвічують у Раді камуфляжем заради рейтингу і так далі. Вам не болячи спостерігати за тим, як зараз, через два роки після перемоги Майдані, в Україні «борються» з корупцією? Що Ви скажете з цього приводу?

Олег Петренко: Знаєте, політиком я навряд чи є і зараз не вважаю себе.

Після Майдану, з фронту була впевненість, ми там воюємо, тут все змінюється
Олег Петренко

Так, звісно, розчарування є. Розчарування є. І навіть тоді, коли мені запропонували, коли я був ще в «Азові», у мене навіть думок не було про якусь політичну кар’єру, що я буду депутатом Верховної Ради, коли я погоджувався на те, щоб запропонували мою кандидатуру висунути і підтримати на виборах, то там, звідти після Майдану, з фронту була впевненість така, що, поки ми там воюємо, тут насправді все змінюється…

– Пане Петренко, а що заважає? Система, яку неможливо зруйнувати? Петро Порошенко – лідер вашого блоку неформальний (чи як його назвати)? Інші причини?

Олег Петренко: Я думаю, що все ж таки якась… Можливо, назвати доброю волею. Тому що, якщо говорити про законодавство, про антикорупційне законодавство, наприклад, я думаю, що на сьогоднішній день воно вже є одним із найдосконаліших у світі, мабуть. Але результатів не дає.

– Немає політичної волі, на Ваш погляд?

Олег Петренко: Не хочу ідеалізувати у жодному разі президента Білорусі. Я думаю, що антикорупційне законодавство у них взагалі, не знаю, але думаю, що воно досить примітивне. Але ж корупції в країні немає.

– Ви вважаєте, пана Лукашенка чистим з точки зору корупції? «Янгол Божий»?

Віталій Купрій: Як у Грузії було.

Олег Петренко: Я жодного корупційного скандалу, пов’язаного з Лукашенком, не чув.

– Україні потрібен Лукашенко тоді, так?

Олег Петренко: Я кажу, не ідеалізуючи. Я просто як приклад того, що є примітивне антикорупційне законодавство – корупції немає. А у нас вже досконале, ми його вдосконалюємо, удосконалюємо, а результат…

– Ви ж спілкуєтеся з Вашими колегами по БПП. Ви ж обговорюєте це не тільки зараз з студії Радіо Свобода…

Олег Петренко: Я не досить часто спілкуюся.

– Але ж Ви буваєте у Раді?

Олег Петренко: Ну, так працюю.

– Берете ж, власне, участь у засіданнях? Це ж Ваш обов’язок, депутата.

Олег Петренко: Беру участь в засіданнях.

– Що ж заважає, як Ви вважаєте? Добре, Ви сказали, що законодавство доволі гарне.

Олег Петренко: Ми як законодавці…

– Ви за Луценка голосували як генпрокурора?

Олег Петренко: Так. І сподіваюся, що буде якийсь результат. Не знаю, прес-конференцію сьогодні Юлій Віталійович давав.

– Посадить він трьох «любих друзів», як Ви вважаєте?

Можливо, друзів якихось інших людей Луценко посадить
Олег Петренко

Олег Петренко: Можливо, чиїхось і когось друзів якихось інших людей (Луценко посадить – ред.).

Якщо говорити вже про генпрокурора і про те, що там сьогодні прес-конференція, то я не всю прес-конференцію бачив, але шматочок, то не було в історії України жодного генпрокурора і, мабуть, жодної країни світу, щоб він не говорив би якісь речі, що я не зможу перемогти корупцію, я не наведу лад з корупцією, я не проведу реформ. Звісно, звучить все оптимістично.

І десь, можливо, має пояснення, що, наприклад, такий перехідний період він дає собі, ті ж 100 днів для деяких своїх заступників, тому що стоїть два завдання зараз перед Юрієм Віталійовичем. Перше – це реформувати прокуратуру, а друге – це дати якомога швидше результат по тих справах…

– Ви сподіваєтеся, що він впорається з цим?

Олег Петренко: Я сподіваюся. Знаєте, якщо не сподіватися, то…

Віталій Купрій: Я вважаю, що Юрій Луценко вже почав з брехні. До речі, громадська організація «По слову і ділу» проаналізувала, як він був народним депутатом. Так от, в одних із трьох…

– Керівником фракції!

Луценко дві третини своїх обіцянок не виконував. Брехун!
Віталій Купрій

Віталій Купрій: Керівником фракції і народним депутатом. Він (Луценко – ред.) дві третини своїх обіцянок не виконував. Він – брехун!

Заявив, не буду займатися політичним переслідуванням. По Саакашвілі – обшуки, вилучення документів
Віталій Купрій

Так от, він почав, він заявив, що я не буду займатися політичним переслідуванням. Але по Саакашвілі – подивіться, будь ласка, обшуки, вилучення документів і все це. Це можна було зробити абсолютно іншим шляхом, не залякувати. Це перше питання.

Бере в заступники Столярчука, що порушував законодавство під Березенка на 205 окрузі в Чернігові. Матіос, покривав державних зрадників з СБУ…
Віталій Купрій

Друге питання. Подивіться, кого він бере собі в заступники? До речі, залишаючи старих заступників! Ніхто про це не каже. Юрій Столярчук, який підозрюється в тому, що він порушував законодавство під Березенка на 205 окрузі в Чернігові. Матіос, який покривав злочинців, державних зрадників з СБУ…

– Пан Матіос зараз не сидить у нас в студії і не має змоги Вам відповісти.

Віталій Купрій: Він і не відповість. Тому що він покрив злочини. Я ж займався цими питаннями дуже ретельно.

Теличенко, тиснула на Пукача, щоб не вказав реальних замовників. Оце зараз оточення генпрокурора
Віталій Купрій

Взяв Валентину Теличенко, яка зробила все, щоб забрати апеляцію у справі Гонгадзе Пукача, яка тиснула на Пукача (і ми все це знаємо) для того, щоб він оговорив і не вказав реальних замовників.

Оце зараз оточення буде оточувати нашого генпрокурора. Це шлях в нікуди, я Вам скажу.

– Я бачу, що Ви не дуже оптимістично налаштовані, пане Купрій. Але пан Петренко все ж таки висловлює певні сподівання, що цей скандал з «чорною касою», яку оприлюднив колишній перший заступник голови СБУ пан Трепак, все ж таки буде розслідуваний, і будуть якісь результати нарешті. Я правильно розумію?

І я наголошую, що пані Теличенко, пан Матіос і будь-які названі в цьому ефірі особи тим же ж паном Купрієм також мають змогу висловитися в ефірі Радіо Свобода з приводу пред’явлених на їхню адресу звинувачень.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG