Доступність посилання

ТОП новини

Надії Савченко запропонують очолити нову партію (огляд преси)


Бо «Батьківщина» – це партія Юлії Тимошенко, а іншого лідера там бути не може –видання

«Газета по-українськи» стверджує, що 25 років – це природний цикл зміни поколінь. Сенс попередніх 25 років полягав у тому, щоб колишня УРСР відокремилася від Московії. Сенс наступних 25 – у заснуванні українцями власної національної держави. Початок Москвою другого кола гібридної війни збігається з другим етапом українського державотворення. Московська агресія виступає прискорювачем перетворення України. Оскільки гібридна війна є тотальною, вона стимулює зміни на всіх рівнях. Від світоглядного до економічного й військового. Відпустивши Савченко, Путін фактично визнав свою поразку в першому колі гібридної війни, переконує газета.

А ось інший дописувач «Газети по-українськи» прогнозує, що Надії Савченко, яка має амбіції та харизму, можуть запропонувати очолити нову партію. Бо «Батьківщина» – це партія Юлії Тимошенко. Іншого лідера там бути не може. Головна ж пастка для Савченко – завищені очікування, в яку потрапляли чимало українських політиків, від Ющенка до Яценюка. Натомість інший експерт «Газети по-українськи» переконує, що Надія Савченко має бути поза партійними поділами. І може стати загальнонаціональним діячем і суддею. Бо країні потрібна авторитетна людина, яка була б понад партіями, переконані експерти.

Газета «Україна молода» не виключає, що з приходом Надії Савченко в «Батьківщині» почнуться конфлікти. «Савченко буде у ворожому оточенні. Тому бій, який їй зараз треба витримати з «Батьківщиною» і старими елітами, значно складніший, аніж той, який був на фронті чи при арешті в Росії», – переконують експерти видання у статті «Політичний солдат».

Верховна Рада цього тижня збирається започаткувати судову реформу в Україні – відповідний законопроект можуть внести до порядку денного вже сьогодні. У планах – скасувати кілька судів, звільнити більше ніж 20% суддів і залучити іноземців. Докладніше про доцільність і ймовірність змін аналізує газета «Сегодня» у статті «Український суд можуть змінити вже в четвер».

У Міністерстві оборони запевнюють, що взялися за відродження Військово-морських сил України, і готові вже до 2020 року спустити на воду 30 бойових кораблів і катерів. Втім, на думку експертів газети «Сегодня», зараз Україна не може дозволити собі будувати бойові кораблі. Максимум – це випускати малі артилерійські або ракетні катери, які могли б стати основою для так званого «москітного флоту» – швидкохідного і маневреного. При цьому буде великою удачею, якщо плани в 30 кораблів будуть виконані бодай наполовину, зазначає «Сегодня» у публікації «Україна створює «москітний флот».

Про те, хто і що впливає на позицію української влади на Донбасі, аналізує газета «День». Видання пише, що Кремль намагається просунути окуповані території Донбасу в Україну як отруйне шило. А щоб якнайшвидше підштовхнути Україну до виборів на окупованих територіях, Москва відчутно посилює атаки в зоні бойових дій. І прагне з одного боку підвести українську владу до легітимізації своїх ставлеників, завести на вільну територію сходу України своїх маріонеток та примусити Київ забути за Крим остаточно. Газета стверджує, що Путін не піде на жодні компроміси і за кожну начебто поступку «зніме» в кілька разів більшу ціну в руслі своїх стратегічних намірів – повної домінації на південному сході України – від Донбасу до Одеси. І саме з цих намірів Україна має вибудовувати свої плани, а не тактично підлаштовуватися під перманентний шантаж, наголошує «День» у статті «Примус до «реінтеграції».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG