Доступність посилання

ТОП новини

Львівське сміттєзвалище підпалили – припущення екологів


Смітник на сесії Львівської міськради. 31 травня 2016 року
Смітник на сесії Львівської міськради. 31 травня 2016 року

Слідство з’ясовує причини пожежі і обвалу

Львів – У вівторок знайшли тіло одного загиблого рятувальника під завалами на сміттєзвалищі поблизу Львова. Пошуки ще двох тривають, також є інформація про те, що під сміттєву лавину потрапив працівник комунального підприємства «Збиранка». Тим часом депутати Львівської міськради зібрались на позачергову сесію міськради. Вони ухвалили рішення про виділення понад 14 мільйонів гривень для міського сміттєзвалища, щоб утримати його у безпеці. Також у порядок денний внесли питання про висловлення недовіри мерові Андрію Садовому.


Пошукові роботи на міському сміттєзвалищі у селі Грибовичі тривають. На сьогодні важливо знайти зниклих людей і утримати дамбу, щоб гудронні води, в яких є вміст сірчаної кислоти, не розлились на великій площі у довколишніх селах. Як зазначають надзвичайники, є загроза повторного зсуву на сміттєзвалищі. Адже утворилась тріщина, яка збільшується. 30 травня майже 100 тисяч кубічних метрів сміття накрили людей.


Тим часом слідчі і експерти шукають причини пожежі на полігоні твердих побутових відходів, яка сталась 28 травня ввечері, з’ясовують, чи фахово спрацювали всі служби, що спричинило те, що троє рятувальників і працівник комунальної служби потрапили під лавину сміття.

Сміттєзвалище підпалили навмисне?

Тип горіння і погодні умови вказують на те, що хтось зумисно підпалив сміття на звалищі, заявляють керівники екологічної інспекції у Львівській області. Допоки триває слідство, ніхто з силовиків не називає причин трагедії.

Ігор Муравський, активіст, голова екологічної комісії Жовківської райради переконаний, що в ситуації із Грибовицьким сміттєзвалищем винні всі представники влади.

«Ми очікуємо дій, влада має кинути всі резерви, лише 10% розгребли сміття. Ніхто до таких техногенних катастроф не готовий, влада безпомічна і, відповідно, маємо тиснути на міського голову», – наголосив Ігор Муравський.

А тиснути на міського голову Львова Андрія Садового намагались, скликавши позачергову сесію міськради, на яку мер і його депутати з фракції «Самопоміч» не прийшли. Обранці ухвалили рішення про виділення понад 14 мільйонів гривень для комунального підприємства «Збиранка», тобто для робіт на сміттєзвалищі. А ось за недовіру міському голові проголосувала меншість депутатів, і рішення не пройшло.

Міський голова заперечує інформацію

Міського голову Андрія Садового громадські активісти і колеги-депутати звинувачують у тому, що впродовж останніх років 43 інвестори пропонували вкласти гроші у будівництво сміттєпереробного заводу і рекультивацію побутових відходів. Андрій Садовий заперечив цю інформацію.

«Ні однієї пропозиції по рекультивації полігону твердих відходів ми не отримали. Це не бізнес, це збитки. По оцінці, це близько 600 мільйонів гривень, і ми самостійно не можемо це зробити. Ні однієї пропозиції щодо вирішення питання гудронних озер я не отримав. Ми отримали безліч ідей щодо розташування нового полігону, але жодна ділянка, яка пропонувалась, не була реалізована через політичний тиск», – наголосив Андрій Садовий.

Водночас депутат з фракції «Укроп» Ігор Телішевський заперечує слова мера і демонструє документи міської ради за підписом голови. «Тут говориться, що до Львівської міськради звернулись 43 компанії, ось перелік. Мер має нести відповідальність, але не прийшов на сесію, не готовий вийти до виборця і має страх сказати правду», – зауважив депутат.

Серед інвесторів було чимало недобросовісних, каже еколог Дмитро Скрильніков. Ситуацію він називає екологічним лихом. Адже дим від пожежі був дуже токсичним і ним дихали як мешканці довколишніх сіл, так і львів’яни.

Потрібно шукати способи рекультивації сміття, будувати сучасні сортувальні станції
Дмитро Скрильніков

«На сьогодні потрібно ліквідувати пожежі і задимлення на полігоні, забезпечити безпеку рятувальників і мешканців, шукати способи рекультивації сміття, бо звідти його ніхто не вивозитиме, потрібно будувати сучасні сортувальні станції», – каже Дмитро Скрильніков.

Екологічною катастрофою називає ситуацію і еколог Дзвінка Мамчур-Калинець. «Перша бомба вибухнула, коли прорвало дамбу, тепер, коли загинули люди, але це ще й міна сповільненої дії, бо селяни там вирощують городину і везуть її у Львів, тут отруюються люди. Є проблема, куди сьогодні вивозити сміття. Маємо літо, спеку, нема у помешканнях гарячої води, а тепер ще у потопатимемо у смітті. Це Львів сьогодні», – говорить еколог.

Очевидно, що дискусії у сесійній залі чи у владних коридорах і звинувачення один одного аж ніяк не вирішують головного питання: що далі буде з міським сміттєзвалищем і чи не потоне Львів у смітті, адже селяни обіцяють не пропустити у Грибовичі жодної машини зі сміттям.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG