Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада закликала Сенат Франції не допустити послаблення єдності ЄС щодо Росії


У сесійній залі Сенату Франції, архівне фото
У сесійній залі Сенату Франції, архівне фото

Верховна Рада України закликала Сенат (верхню палату парламенту) Франції не допустити ухвалення рішення, що може бути сприйняте Росією як послаблення єдності позиції ЄС у протистоянні протиправним діям Росії і щодо врегулювання в Україні.

Як мовиться в ухваленому зверненні, Верховна Рада також закликала Сенат Франції рішуче засудити порушення Росією засадничих норм і принципів міжнародного права, яке виявляється в її насильницьких діях на території України.

Крім того, український парламент закликав верхню палату французького «всіляко сприяти продовженню тиску на Росію як країну, що грубо порушує Статут Організації Об’єднаних Націй, Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Будапештський меморандум), Заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму до остаточного повернення цієї держави в міжнародно-правове поле».

Як мовиться у преамбулі до звернення, Верховна Рада висловлює жаль у зв’язку з прийняттям Національними зборами (нижньою палатою парламенту) Франції 28 квітня 2016 року резолюції № 721 із закликом про зняття запроваджених ЄС санкцій щодо Росії, а також стурбованість із приводу запланованого на 8 червня 2016 року розгляду в Сенаті Франції проекту резолюції, яка стосується скасування обмежувальних заходів, запроваджених Європейським союзом проти Росії.

Національні збори у згаданій короткій резолюції, серед іншого, висловили бажання, щоб Франція виступила проти продовження санкцій Євросоюзу щодо Росії, і закликали уряд своєї країни почати переговори про якнайшвидше скасування цих санкцій і зняти ці санкції, а також почати двосторонні переговори з Росією щодо російського ембарго на європейські продукти.

Парламентарі нижньої палати заявили, що санкції ЄС щодо Росії засвідчили свою даремність у врегулюванні кризи в Україні, шкодять економічним інтересам Франції і Росії і суперечать інтересам зближення Франції і Росії в боротьбі з тероризмом.

У проекті резолюції Сенату йдеться про підтвердження відданості територіальній цілісності, суверенітетові й незалежності України і засудження анексії Криму і про заклик до всіх сторін виконати мінські домовленості. Також Сенат Франції пропонує, серед іншого, закликати до поступового часткового полегшення санкцій ЄС проти Росії, пов’язавши таке полегшення з істотним поступом у виконанні Москвою мінських домовленостей, і переглянути індивідуальні санкції проти російських політиків.

Обидві резолюції є чи будуть політичними заявами, що не є обов’язковими до виконання урядом Франції. У цій країні саме виконавча влада відповідає за політику щодо санкцій. Європейський союз провадить щодо Росії спільну санкційну політику, яку не може порушити одна окрема країна. Дотепер позиція ЄС, так само, як і позиція США, щодо цього полягала в тому, що санкції, накладені через втручання Росії на Донбасі, можуть бути скасовані тільки після повного виконання нею мінських домовленостей, а санкції, пов’язані з окупацією Криму, – після деокупації українського півострова.

Наприкінці червня збігає нинішня чинність головного пакета санкцій Євросоюзу щодо Росії. Доти ЄС має формально ухвалити рішення про його подальшу долю. За повідомленнями, вже фактично ухвалене принципове рішення продовжити ці санкції ще на півроку.

XS
SM
MD
LG