Доступність посилання

ТОП новини

Можлива нова дезінформація щодо вакцини – Устінова


«Вакцина – це найлегше, на чому можна грати»

В онлайн-медіа загалом дуже часто з’являються страхаючі заголовки і тексти про вакцинацію. Після спалаху поліомієліту в Україні у соцмережах і блогах нерідко поширювали матеріали не на користь вакцинації. Експерти наголошують, що саме вакцина часто стає головним об’єктом інформаційних вкидань та маніпуляцій, та радять звертатись до лікарів.

«Вбити українця» – такий заголовок поширюють в інтернеті в блогах і соцмережах. Йдеться про використання вакцини «Гардасил» в Україні.

«Україна закупила 40 мільйонів доз вакцини «Гардасил». Тимчасовий уряд вирішив скоротити чисельність населення України. Причому для цього було обрано найбільш варварський і дикий метод, який б'є по найуразливішому, по дітях! Адже навіщо вбивати мільйони людей, коли можна просто перешкодити їм народитися?» – пише користувач Гусєв у LiveJournal.

Далі читаємо, що буцімто є 7 фактів про те, чому не слід погоджуватись на вакцинацію «Гардасил». Серед них – і той, що «Гардацил» буцімто спричиняє безпліддя.

Згідно з державним реєстром лікарських засобів України «Гардасил» – медичний імунобіологічний препарат, вакцина проти вірусу папіломи людини. В мережі є чимало міфів і різних матеріалів щодо неї. Однак вона не належить до обов’язкової програми вакцинації і придбати її можна лише на комерційній основі. «Гардасил» не входить до списку обов'язкових щеплень, які надає держава і може носити лише рекомендаційний характер. Міфи, поширені у блогах і соціальних мережах, зокрема і міф про «безплідність» внаслідок вакцинації, спростовують фахівці.

Матеріал про «Гардасил» передруковали й низка інших сайтів і блогів.

Так само під час спалаху поліомієліту в Україні були дуже поширені публікації, в яких йшлось про буцімто неналежну якість вакцини, та й інші варіанти дезінформації. У мережі поширювали міфи про вакцинацію проти поліомієліту. Наприклад, що інактивована поліовакцина (ІПВ) спричиняє захворювання на поліомієліт або ж що оральна поліовакцина (ОПВ) буцімто містить збудники ВІЛ та інші.

На думку експертів, саме вакцина часто стає об’єктом інформаційних маніпуляцій. Член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устинова каже, що із новою поставкою вакцин проти поліомієліту, що наразі очікує Україна, можливі й нові «інформаційні вкидання».

«Ми очікуємо, що це буде. Вакцини – це найлегше, на чому можна грати. Якщо з дитиною щось стається, не пов’язане із щепленням, як було з хлопчиком із Білої Церкви, який помер, в нього зупинилося серце, – розповідає Устинова. – Але, враховуючи, що він був щеплений, завжди можна сказати, що, можливо, теоретично існує якийсь шанс, що це було пов’язано з вакциною. Ці «вкиди» точно будуть. І кому вірити… Останню вакцинальну кампанію врятував лікар Комаровський, який вийшов і сказав: «Вакцинуйте – це єдине, що може врятувати ваших дітей, це потрібно робити, це обов’язково, і увесь світ через це проходив» .

Олександра закликає радше звертатись до лікарів, ніж просто шукати потрібну інформацію в інтернеті.

Я б усе ж таки радила звертатись до лікарів, тому що можуть бути і проплачені матеріали у ЗМІ
Олександра Устинова

«Я б усе ж таки радила звертатись до лікарів, тому що можуть бути і проплачені матеріали у ЗМІ навіть, не тільки в інтернеті, але й у ЗМІ можуть бути абсолютно проплачені матеріали. Або журналіст, він же не фармацевт і не лікар, може просто не до кінця розібратись. Тому в першу чергу треба звертатись до лікарів, і тим паче до тих, які готові говорити, що треба робити, а не просто казати: «це на ваш розсуд», – наголошує вона.

У питаннях вакцинації люди прагнуть вважати себе експертами, навіть не розібравшись, заявив дитячий лікар Євген Комаровський на зустрічі із пресою, присвяченій темі вакцинації і захисту дітей в Україні. Зокрема, до такої помилки вдаються ЗМІ, вважає він. Він також продемонстрував абсурдні заголовки у медіа:

«Поліомієліт в Україні – помилкова фальсифікація» – на це хтось взагалі звертає увагу? Хтось же оплачує ось цю маячню? Я вас прошу, не вигадуйте ось ці заголовки. Я записав 11 програм про вакцинацію. Все безкоштовно – заходьте і читайте. Якщо ви хочете щось написати і у вас є аргументи проти вакцинації – зайдіть, почитайте аргументи за, будьте експертами, якщо ви вже вирішили в такому складному питанні висловлювати свою думку», – заявив Комаровський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG