Доступність посилання

ТОП новини

EmigRussia: у Києві стартував проект допомоги росіянам, які хочуть отримати притулок в Україні


«В міграційній службі – досі пекло, «совок» і Янукович» – політичний мігрант-росіянин

В останній день травня група активістів у Києві, що складається, серед іншого, з емігрантів із Росії, оголосила про запуск проекту EmigRussia, створеного на базі фонду «Вільна Росія». Візуально проект – це портал, присвячений легалізації та соціалізації російських політичних емігрантів в Україні, EmigRussia.org.

У 2015 році, за даними Державної міграційної служби України, політичного притулку в цій країні попросили 86 росіян, позитивну відповідь отримали лише четверо. Відомство ООН у справах біженців має дещо інші дані: в 2014 році з проханням про притулок до влади України звернулися 140 росіян, за першу половину 2015 року – приблизно півсотні, але в будь-якому випадку відсоток тих, кому дозволили залишитися, настільки малий, що навіть не враховується у статистиці. Хоча президент України Петро Порошенко публічно заявляв про необхідність спростити процедуру отримання притулку для тих росіян, хто підтримує Україну в питанні незаконної анексії Криму Росією та війни на сході країни. Тим часом проблема політичних емігрантів з Росії, які намагаються легалізуватися в Україні, очевидно, буде тільки загострюватися – разом зі збільшенням їхньої кількості під час російської виборчої кампанії.

У лютому 2015 року до Верховної Ради України було внесено законопроект про спрощення процедури отримання притулку для іноземців, які брали участь в бойових діях в зоні АТО на боці України, а також для тих, хто зазнав переслідувань через відстоювання інтересів України, в тому числі територіальної цілісності, за кордоном. Відтоді законопроект пройшов тільки перше читання.

Українська сторона не готова до прийому цих людей, і ніхто поки активно не займається вирішенням їхніх проблем – від працевлаштування, поки триває процес отримання статусу біженця (а це може тягнутися понад рік), до, власне, рішення, кому надавати цей статус, а кому ні. При цьому багато негативних рішень міграційної служби України виглядають невмотивованими.

Організатори проекту EmigRussia
Організатори проекту EmigRussia

Проект EmigRussia, як сподіваються його організатори, допоможе змінити ситуацію на краще. На сайті вже є розділ з докладним описом, як потрібно діяти, щоб оформити постійне місце проживання або громадянство, ґрунтуючись на українському походженні, як отримати статус біженця чи легалізуватися, наприклад, волонтером.

Ми будемо давати рекомендації, як правильно подати документи на статус біженця, як перетнути кордон, як розмовляти зі співробітниками місцевої міграційної служби
Григорій Фролов

«Це – наш новий проект в Україні, спрямований на надання підтримки і допомоги політичним емігрантам і біженцям. Ми будемо давати рекомендації, як правильно подати документи на статус біженця, як перетнути кордон, як розмовляти зі співробітниками місцевої міграційної служби. Є велика кількість людей, які тікають з Росії з політичних причин. Хтось тікає буквально полями, хтось – «цивільно». Але ці люди часто роблять дурні помилки, бо не знають, як працює інститут надання притулку, і не знайомі з місцевими правозахисниками, які можуть їм допомогти», – пояснив мету проекту директор з розвитку фонду «Вільна Росія» Григорій Фролов.

Фонд «Вільна Росія» був створений кілька років тому російськими емігрантами в Вашингтоні. З проектів, які фонд уже реалізував, – представлення інтересів Надії Савченко в США, випуск англомовної версії доповідей «Путін. Війна» і «Загроза національній безпеці». Своїми цілями фонд вважає сприяння російським демократичним рухам, допомога політв'язням і боротьбу з пропагандою.

Юлія Архипова (праворуч)
Юлія Архипова (праворуч)

Окрім звернення до тих росіян, які хочуть виїхати до України, насамперед у зв'язку з подіями в Криму і на Донбасі, організатори EmigRussia сподіваються також пояснити українцям, хто до них приїжджає і чому. Проблема сприйняття росіян, навіть тих, які публічно заявляють про підтримку України і її цілісності, в Києві стоїть досить гостро. Керівник проекту Юлія Архипова, яка емігрувала до України в жовтні 2015 року, сама стикалася з агресивними реакціями, коли брала участь в публічних акціях в Києві.

Можливо, нам потрібно буде розширити проект, в тому числі й щодо теми етики спілкування
Юлія Архипова

«Не потрібно вчити нас жити, якщо ви приїхали з іншої країни», – часто заявляють російським емігрантам українські користувачі в соціальних мережах. «Одна справа – імідж діаспори в цілому, а інша справа – що кожна людина вільна самостійно вибудовувати свою поведінку, стосунки з людьми. Ми можемо підказати, які теми краще не обговорювати, чому хтось може це сприйняти негативно. Можливо, нам потрібно буде розширити проект, в тому числі й щодо теми етики спілкування. Справа в тому, що сьогодні в Росії ніхто з тих, хто виходить на акції, активно висловлює свою громадянську і політичну позицію в реальному житті або в інтернеті, бере участь у виборчих кампаніях, не застрахований від кримінального переслідування. Ми вважаємо за необхідне надати цим людям необхідну і достатню інформацію про те, як виглядає процедура отримання притулку або законної еміграції до України», – пояснила керівник EmigRussia.

Навіть очевидна політична кримінальна справа, порушена проти вас в Росії, – далеко не гарантія отримання такого статусу
Юлія Архипова

За її словами, серед тих, хто переїхав до України після Майдану, лише одиниці повернулися назад: «Навіть очевидна політична кримінальна справа, порушена проти вас в Росії, – далеко не гарантія отримання такого статусу. Розгляд заяви та оскарження рішень міграційної служби тривають роками, працевлаштування ж зі статусом шукача притулку складне. Не менш складна ситуація у тих, хто добровольцями поїхав захищати територіальну цілісність України: громадянство їм обіцяли, але не дали, статус біженця теж не дають, а тільки український паспорт або статус біженця може врятувати людину від екстрадиції або депортації, якщо в Росії на нього завели кримінальну справу за «найманство». У тих, хто намагається легалізуватися через територіальне походження, шлюб чи працевлаштування, проблем практично не виникає, якщо людина здатна вчасно зібрати і подати всі необхідні документи».

Активісти проекту EmigRussia говорять про допомогу перш за все політичним емігрантам. При цьому брати на себе відповідальність за те, кого вважати таким, вони не збираються.

Ми не готові стати організацією, яка буде видавати комусь статус політичного біженця. Ми радше хочемо налагодити процес обміну інформацією між російськими і українськими правозахисними організаціями
Григорій Фролов

«Коли ми говоримо про кримінальне переслідування активістів, то ведемо мову про неправосудні, політично мотивовані справи. Це легко підтверджується через «Меморіал» та інші російські правозахисні організації, які стежать за ситуацією. Ми не готові стати організацією, яка буде видавати комусь статус політичного біженця. Ми радше хочемо налагодити процес обміну інформацією між російськими і українськими правозахисними організаціями», – пояснив Григорій Фролов.

Історій непояснених рішень української міграційної служби чимало. Деякі активісти, які приїхали з Росії і не отримали дозволу легально залишитися в країні, продовжують підтримувати Україну, організовують проекти, спрямовані проти кремлівської пропаганди або, наприклад, розслідують воєнні злочини російської армії. Незважаючи на це, офіційний Київ ніякої підтримки їм не надає.

Кирило Михайлов
Кирило Михайлов

Кирило Михайлов під час активних протестів у Росії в 2011-1012 роках був громадським журналістом, кілька разів його затримували, останнього разу заарештували на 10 діб за участь в акції протесту і роздачі листівок. Тоді ж він переїхав до України і зараз успішно співпрацює з проектом Conflict Intelligence Team, розслідує дії російських збройних сил на Донбасі і в Сирії. Повернення до Росії для нього просто фізично небезпечно. Однак в політичному притулку в Україні йому було відмовлено.

Було б круто, якби влаштували проект реформи міграційної служби, адже там до сих пір – пекло, «совок» і Янукович
Кирило Михайлов

«Такий проект, звичайно, потрібен, тому що емігранти не розуміються в українських правових питаннях. Але мені здається, тут можна достукатися або через ЗМІ, або через Адміністрацію президента. Було б круто, якби влаштували проект реформи міграційної служби, адже там до сих пір пекло, «совок» і Янукович», – каже Кирило Михайлов.

Історії учасників бойових дій на Донбасі, які добровольцями приїхали з Росії і воювали на боці України, часто трагічні. Наприкінці літа 2015 року в зоні АТО був поранений Сергій Петровичов, який в результаті втратив ногу. Волонтери допомогли йому пройти всі стадії отримання громадянства, але президентський указ досі не підписаний. З 2014 року не може домогтися політичного притулку Ірина Белачеу, яка поїхала в Україну, рятуючись від погроз і постійних затримань поліцією. Зараз вона працює в проекті, спрямованому проти антиукраїнської пропаганди в ЗМІ і соцмережах.

З позитивного досвіду активісти EmigRussia називають нещодавній приїзд до України росіянина Олександра Шелковенкова, який спробував перетнути кордон, проте одного разу його не пропустили, і він спробував в'їхати повторно наступного дня, попросивши політичного притулку. «Він повідомив про це за кілька годин, і нашим завданням стало домогтися, щоб його все ж пропустили в Україну. У Сумах його зустріли правозахисники, а ми вже тут, в Києві», – розповіла Юлія Архипова.

Учасники EmigRussia бачать свою роботу саме в такому форматі. «Це – безконфліктний проект, спрямований на діалог і розповідь історій простих людей. В його рамках вже можна потихеньку почати говорити про те, як далі жити в цій ситуації: як розвивати Україну і домагатися демократії в Росії», – підбив підсумок директор «Вільної Росії» Григорій Фролов.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG