Доступність посилання

ТОП новини

Музей тоталітаризму з’явиться у Києві


Дві статуї Леніна «сидять» на складі Національного художнього музеї у Києві
Дві статуї Леніна «сидять» на складі Національного художнього музеї у Києві

«У столиці має бути таке місце, де ми зможемо навчити наших дітей не повторювати помилок минулого»

Київрада веде переговори щодо створення так званого Музею тоталітаризму, де будуть зібрані радянські мистецькі пам’ятки. На думку розробників концепції музею, він має об’єднати прихильників декомунізації та противників знищення пам’ятників. До того ж, музей може стати цікавим іноземним туристам і поповнювати бюджет, зазначають у Київраді.

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Наразі у столиці демонтовано 140 пам'ятників і пам'ятних табличок, відповідно до закону про декомунізацію. Частина з цих пам’яток будуть переміщені в якийсь спеціальний музей чи заповідник, де вони будуть зберігатися як зразки радянського мистецтва, пояснює директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Мистецьку цінність творів мистецтва визначатиме спеціальна комісія при КМДА.

Завдання, яке ми ставимо перед собою – це лише усунення з громадського простору, з наших центральних вулиць і площ цих символів тоталітарного минулого
Володимир В’ятрович

«Нас часто критикують, ніби ми намагаємося повною мірою стирати радянське минуле з нашої пам’яті. Насправді це не так. Завдання, яке ми ставимо перед собою, – це лише усунення з громадського простору, з наших центральних вулиць і площ цих символів тоталітарного минулого, але разом з тим, вони мають залишатися як символи минулого, до якого ми не повинні повернутися», – переконаний В’ятрович.

Проект має на меті об’єднати людей, які виступають за декомунізацію, і тих, хто проти руйнування пам’яток, розповідає арт-менеджер, який бере участь у розробці концепції музею, Володимир Кадигроб. Адже пам’ятники заберуть з публічної території міста і зберуть в одному місці. До того ж, їх хочуть не просто зібрати, а показати у певному контексті, зауважує Кадигроб.

Ми будемо співпрацювати з критиками, з істориками, щоб показати цей контекст. Чому ці пам’ятники були створені, як це відбувалося, дати більше інформації про дух того часу
Володимир Кадигроб

«Ми будемо співпрацювати з критиками, з істориками, щоб показати цей контекст. Чому ці пам’ятники були створені, як це відбувалося, дати більше інформації про дух того часу, щоб майбутні покоління могли краще зрозуміти історію і час, коли все це відбувалося», – говорить Кадигроб.

Музей тоталітаризму – це лише робоча назва проекту, над назвою закладу поки працюють. За словами арт-менеджера, попередній варіант концепції музею буде готовий орієнтовно через місяць, а вже восени планують винести проект на публічне обговорення.

Найкращою локацією був би «Експоцентр України» – експерти

Для створення музею наразі розглядають кілька можливих місць розташування:Національний музей народної архітектури та побуту України в Пирогові, парк Партизанської слави, Київський ботанічний сад імені Фоміна, парк «Нивки» та Національний комплекс «Експоцентр України» (ВДНГ – Виставка досягнень народного господарства) – розповідає заступник міського голови,секретар Київради Володимир Прокопів. В експертному середовищі вважають, що найкращою локацією був би «Експоцентр України» (ВДНГ).

З цією організацією («Експоцентр України» – ред.) ведуться переговори. У Києві має бути таке місце, де ми зможемо навчити наших дітей не повторювати тих помилок, які були в минулому
Володимир Прокопів

«З цією організацією («Експоцентр України» – ред.) ведуться переговори. Цим підприємством зараз займається молода команда реформаторів. У них своя концепція розвитку. Але я вважаю, що створення такого музею не буде розходитися з їхньою концепцією і ми зможемо втілити цю ідею в життя. У будь-якому випадку цей музей буде. У Києві має бути таке місце, де ми зможемо навчити наших дітей не повторювати тих помилок, які були в минулому», – говорить Прокопів.

За його словами, до створення музею демонтовані в рамках декомунізації пам'ятники та пам'ятні дошки, що вціліли під час демонтажу, перебуватимуть на території Державного музею авіації України у Жулянах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG