Доступність посилання

ТОП новини

Існує один доведений факт сепаратизму з боку священика УПЦ (МП) – Данилевич


Києво-Печерська лавра (ілюстраційне фото)
Києво-Печерська лавра (ілюстраційне фото)

В Українській православній церкві (Московського патріархату) виступають за персональну, а не колективну відповідальність, коли це стосується сепаратизму і антиукраїнських закликів, оскільки серед священиків УПЦ (МП) зафіксований лише один такий випадок. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив речник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) Миколай Данилевич.

«Ми знаємо доведений такий один випадок. Я говорю про отця Володимира Марецького. У луганській єпархії, коли були голосування на виборах президента України, він з озброєними людьми бігав по виборчих дільницях і зривав вибори. Це доведений факт, і йому заборонили служити», – зазначив Миколай Данилевич.

Він визнає, що експерти називають й інші цифри, але вони невисокі у порівняні з кількістю парафій УПЦ (МП).

«Один з експертів на засіданні круглого столу у Центрі імені Разумкова називав 27 таких випадків. Але в нас 12500 парафій, а називається лише 27 випадків», – сказав Миколай Данилевич.

За його словами, на територію Донбасу приїхало багато священиків з Росії і не виключено, що саме вони порушують закон, натомість священики УПЦ (МП) мають настанови не втручатися в політику.

«Як тільки почалася ситуація на Донбасі, позиція нашої церкви така: священики мають перебувати у свої храмах і надавати духовну опіку тим, хто туди приходить – чи це «ополченці», сепаратисти, чи це українські війська, не поділяючи їхніх політичних поглядів, тому що церква має бути вищою. Ми зараз присутні там, де не присутня українська влада, і держава має цінувати цей факт», – наголосив Миколай Данилевич.

В інтернеті можна знайти приклади участі священослужителів у заходах, які організовані сепаратистами, а також підтримки бойовиків, в тому числі від імені УПЦ (МП).

(Відео користувача YouTube Георгий Белый)

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких розташовані у державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором». Якщо законопроект ухвалять, УПЦ (МП) ризикує потрапити під заборону.

XS
SM
MD
LG