Доступність посилання

ТОП новини

У Раді не вистачило голосів на закон про квоти української музики на радіо


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України не змогла проголосувати за жоден із двох законопроектів про квоту української музики в радіоефірі не менше ніж 35% від загального часу, який займає вся музика в ефірі конкретного медіа. Відтак законопроект номер 3822-1 відправили на повторне перше читання, а 3822 – вважається відхиленим.

За словами позафракційного депутата Ганни Гопко, законопроект номер 3822 дав би змогу захистити українську музику в ефірі українських медіа і продовжити політику комунікації та зменшення впливу Кремля на український інформаційний простір.

Позафракційні депутати побачили позитив в обох законопроектах, оскільки в альтернативному законопроекті йдеться про телебачення, а не лише про радіо, однак у законопроекті Ганни Гопко є вимога, щоб українська музика лунала рівномірно упродовж доби, в тому числі в прайм-тайм, а не в той час, коли бажає радіомовник.

Водночас Рефат Чубаров, депутат від «БПП», підтримав законопроект 3822, і наголосив що восени він ініціює подібний законопроект для унормування кримськотатарського медійного продукту в українському ефірі.

За словами депутата від «БПП» Оксани Білозір, законопроект про квотування музики Ганни Гопко депутати й експерти «доводили до розуму» більш ніж півроку. Однак він не набрав належної кількості голосів.

В альтернативний законопроект про квотування української музики, запропонований представниками «Батьківщини» і віце-спікером Іриною Геращенко, перед голосуванням додали норми іншого законопроекту, зокрема про те, що українська музика має лунати в ефірі рівномірно упродовж доби.

Але він так само не набрав голосів. Проте депутати погодилися відправити його на повторне перше читання.

XS
SM
MD
LG