Доступність посилання

ТОП новини

Касир «регіоналів» («СХЕМИ» | ВИПУСК №89)


Також у випуску: Викриті. «Чорна каса» Партії регіонів | Недоторканні: справа «рюкзаків Авакова»

Касир

Імя Євгена Гєллєра знайоме українцям ще з часів Януковича – цей впливовий соратник Ріната Ахметова тоді очолював бюджетний комітет у парламенті.Окрім цього вважалося, що Гєллєр контролював і ще одну касу – партійну, принаймні на парламентських виборах у 2012 році звітував у ЦВК як розпорядник рахунків Партії регіонів.

Тепер деякі подробиці про те, як, кому і на що у 2012 році могли роздаватись гроші з неформальної готівкової каси цієї політсили, стали відомі завдяки публікації так званої «чорної бухгалтерії» «регіоналів». У ній прізвище Гєллєр майоріє частіше за інші. Досі у правоохоронців після Майдану не було питань до так званого «касира» «регіоналів». Чи виникне тепер?

Враховуючи, що на день народження Гєллєра, свідками якого ми випадково стали, приходять такі поважні гості, як наприклад, голова Адміністрації президента Порошенка Борис Ложкін? Касир. Розслідування Михайла Ткача.

ВИКРИТІ. «Чорна каса» Партії регіонів

Опубліковані на сайті «Українська правда» матеріали під назвою «Чорна бухгалтерія Партії регіонів» вимагають подальшого вивчення не лише з боку правоохоронців, а й суспільства. Якщо документи справжні – а на користь цього свідчать багато фактів, – то з них країна може зробити серйозні висновки стосовно низки політиків, політологів та видань. Наші Катерина Каплюк та Максим Савчука аналізували ці матеріали та по гарячих слідах поспілкувалися з тими, чиї прізвища в них зустріти було найбільшою несподіванкою.

Недоторканні: справа «рюкзаків Авакова»

Анатолій Матіос залишається керувати військової прокуратурою – новообраний Генпрокурор Юрій Луценко залишив його на посаді свого заступника. Окрім власне військових злочинів військова прокуратура розслідує і злочини інших правоохоронців, як-от працівників Міністерства внутрішніх справ. А тепер пригадуєте відео, де людина дуже схожа на сина міністра Авакова, приходить у кабінет до його заступника Чеботаря? І далі обидва вирішують, як міністерський син отримає гроші з державного бюджету – нібито на постачання рюкзаків для потреб МВС. Якщо відео справжнє – це юристи трактують щонайменше як змову. Саме Матіос та його підлеглі взалися за цю справу з ВІП-фігурантами. Минуло 9 місяців. Який її результат? Слідкував Олександр Чорновалов.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG