Доступність посилання

ТОП новини

Судова реформа і зміни до Конституції: Захід схвалює, а Ляшко каже про руку Кремля


Засідання Верховної Ради. 2 червня 2016 року
Засідання Верховної Ради. 2 червня 2016 року

Верховна Рада змінила Конституцію та ухвалила низку законів для здійснення судової реформи, які запропонував президент Петро Порошенко

Київ – Українським суддям обмежать імунітет, їх переатестують, а Верховний суд сформують наново та відновлять його колишні повноваження, урізані в часи Віктора Януковича. Про це та інші зміни йдеться у змінах до Конституції та у низці інших законів про судочинство, які ухвалила 2 травня Верховна Рада в рамках судової реформи. Західні політики вже схвально оцінили ці рішення, тоді як представники української опозиції назвали це узурпацією президентом Петром Порошенком контролю над судовою гілкою влади.


Верховна Рада змінила Конституцію України в частині правосуддя. Відповідний законопроект номер 3524 підтримали в цілому 335 депутатів. Для зміни Конституції за українським законодавством потрібно щонайменше 300 голосів. Раніше, у лютому 2016 року, ці конституційні зміни парламент підтримав у першому читанні, після чого його доопрацювали українські і західні експерти.

Перед голосуванням до парламенту прибув майже весь склад уряду на чолі з прем’єром Володимиром Гройсманом та президент України Петро Порошенко, який закликав депутатів голосувати за зміни до Конституції.

Ми повертаємо українцям право на «право і справедливість» – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Дякую, що ви знайшли сили об’єднатися, спростовуючи брехню російського агресора, що, мовляв, в Україні панує хаос, і вона не здатна ухвалити змін до Конституції
Петро Порошенко

«Дякую, що ви знайшли сили об’єднатися, спростовуючи брехню російського агресора, що, мовляв, в Україні панує хаос, і вона не здатна ухвалити змін до Конституції. Я теж буваю на фронті, і зустрічаюся з українськими героями. Ключове повідомлення від бійців: «Ми можемо перемогти, коли ви, президенте, і ви, Верховна Рада, зміните країну, щоб це все було недарма. І сьогодні – етапний день цих змін. Ми повертаємо українцям право на право і на справедливість. Боремося за те, щоб в Україні був справедливий суд. Так, ми робимо це і для інвесторів, які мають прийти, дати робочі місця і сплатити податки. Так, ми робимо це на виконання зобов’язань перед міжнародними організаціями. Але передовсім ми робимо це для українців», – заявив Порошенко.


Президент України посилався на повідомлення західних політиків та експертів, які схвалюють нинішню версію законодавчих змін у частині cудової реформи. Він наголосив, що антикорупційна робота, яка здійснюється в Україні, нівелюється тим, що корумповані судді випускають корупціонерів і сепаратистів на волю.

Новий Верховний суд, переатестація та обмеження імунітету суддів

Порошенко обіцяє, що після набуття чинності конституційних змін, Україна отримає Верховний суд з новим складом і функціями.

Олексій Філатов
Олексій Філатов

Заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов озвучив основні конституційні зміни, про які йдеться.

Це очищення системи правосуддя. Підставою для звільнення судді з посади стає невідповідність способу життя та рівня доходів
Олексій Філатов

«Це деполітизація суддівської влади, створення відповідальної суддівської влади та очищення системи правосуддя. Взяття під варту або ж призначення судді безстроково – подібні питання вирішує неполітична Вища рада правосуддя. Підставою для звільнення судді з посади стає невідповідність способу життя та рівня доходів», – озвучив зміст конституційних змін представник АП.

Також співавтори законопроекту змін до Конституції додають, що він скасовує випробувальний термін для судді, який може стати елементом політичного тиску на нього, і збільшує оклади суддів.

Водночас депутат від БПП Світлана Заліщук обурилася тим, що проект конституційних змін відкладає ратифікацію Україною Римського статуту на три роки.


Зі свого боку, лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк зауважив, що поспішні рішення щодо ухвалення змін до Конституції є неправильними.

Олег Березюк
Олег Березюк

«Ми голосували за законопроекти про справедливий суд, за фантастичні зміни до прокуратури. Тоді в цій залі теж звучали красиві сентенції. І де ці зміни зараз? Прокуратура зацементувалася на багато років. Під красивими сентенціями є речі, які нівелюють їх. Олігархат може скористатися цим, щоб зацементувати свій режим», – зауважив депутат.

За словами Березюка, сумніви в його фракції викликають, зокрема, норми, які «монополізують адвокатські послуги та призначення суддів». Відтак Олег Березюк наголосив, що його фракція утримається від голосування за конституційні зміни, щоби продовжити їхнє обговорення.

Надія Савченко
Надія Савченко

Депутат від «Батьківщини» Надія Савченко порівняла зміни до Конституції в умовах бойових дій з чекою від гранати, дії сепаратистів – з її «запалом», а Україну – з самою гранатою.

«Конституцію треба змінювати, якщо влада, цей «кулак», є сильним, і здатен втримати Україну, щоб її не розірвало, як гранату. Я не маю достатньо досвіду, і не готова голосувати за зміни до Конституції, доки в нас не буде готової, якісної судової реформи. Не варто чіпати Конституцію в час війни! Зважуйте свої дії щодо Конституції, бо ви, влада – не такий сильний кулак, щоб втримати цю гранату», – сказала Савченко.

Савченко порівняла конституційні зміни в час війни – з гранатою (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00


Крім депутатів коаліції, за судову реформу голосували позафракційні та більшість депутатів фракцій «Батьківщина» й «Опозиційний блок». «Самопоміч» – не дала жодного голосу. Перед голосуванням представники Радикальної партії зняли блокування з трибуни парламенту і вийшли з сесійної зали. Однак для голосування – повернулися, попередивши голову Верховної ради смс-кою: «Ми йдемо».

Проте радикали утрималися від голосування за зміни до Конституції в частині судочинства Лідер Радикальної партії Олег Ляшко побачив у цих змінах концентрацію влади в руках президента Петра Порошенка. І – «репетицію» ухвалення змін до Конституції стосовно статусу окупованих районів Донбасу.


«Ми вважаємо, що міни до Конституції – це узурпація влади президентом. І сьогоднішнє голосування – є генеральною репетицією голосування за зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і виборів», – пояснив Ляшко свою позицію журналістам після голосування.


Раніше цього ж дня Верховна Рада підтримала 281 голосом законопроект про судоустрій та статус суддів, який має на меті реалізувати зміни до Конституції в частині судової реформи. Цей закон почне діяти лише разом з набуттям чинності змін до Конституції в частині судочинства. Згідно з законом, конституційні зміни набувають чинності через три місяці після опублікування, тобто приблизно у середині вересня 2016 року.

Ще кілька законодавчих змін стосовно судових виконавців та виконавчих проваджень Верховна Рада ухвалила одразу після внесення змін до Конституції.

Історичний день. Великий крок на європейському шляху України
Джеффрі Пайєтт

Схвально оцінили якість змін до Конституції в контексті судової реформи західні експерти та дипломати. Зокрема, важливим кроком назвав голосування за українську судову реформу посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Він заявив про готовність США підтримати її реалізацію для перетворення судової влади України на незалежну інституцію.

«Історичний день. Вітаємо затвердження Радою конституційних поправок щодо судової реформи; великий крок вперед на європейському шляху України», – написав Пайєтт у Twitter.


Водночас група організацій, що об’єдналися у платформу «Правозахисний порядок денний», виступила із зауваженнями перед розглядом 2 червня Верховною Радою проекту змін до Конституції в частині правосуддя. У листі, який отримало Радіо Свобода, вони вказують, що частина пропонованих законодавчих новел «дасть можливість парламенту і уряду самостійно вирішувати, що означає та чи інша норма Конституції».

«Правозахисні організації звертаються до парламенту із проханням врахувати запропоновані вище пропозиції. Для цього зібрати належну кількість підписів під поправками до проекту, зареєструвати як законопроект, направити їх на розгляд Конституційного суду України та після його отримання ухвалити в цілому», – наголошують правозахисники.

Микола Томенко
Микола Томенко

Колишній депутат від «БПП» Микола Томенко вже побачив в ухвалених змінах у системі судочинства можливість повного контролю президента Петра Порошенка над судовою владою.

Зміни до Конституції містять дуже цікаві норми, про які сьогодні ніхто не говорить
Микола Томенко

«Зміни до Конституції містять дуже цікаві норми, про які сьогодні ніхто не говорить, зауважив Микола Томенко. – Зокрема, передбачається, що до 31 грудня 2017 року утворення, реорганізацію, ліквідацію судів, а також переведення суддів з одного суду до іншого здійснюватиме президент України. Тобто, фактично, найближчі півтора роки президент України буде керівником судової системи, що суперечить базовому принципу «стримування і противаг» гілок влади», – написав Томенко на своєму сайті.

Крім того, Вищу раду правосуддя, яка могла би забезпечити незалежність судової системи, формуватимуть аж до 30 квітня 2019 року, уточнює Томенко.

«Незалежна судова система теоретично може з’явитися, якщо президент в цей перехідний період буде призначати кришталево чесних суддів, забезпечить професійний конкурсний відбір та звільнятиме корумпованих суддів, у що слабо віриться», – зазначив екс-депутат.

«Треба віддати належне: сьогоднішнє ухвалення змін до Конституції – це хоч і ситуативна, але перемога президента. Важко назвати увесь арсенал «переконань», який був застосований до депутатів, але унікальність цього голосування полягає в тому, що, як сказав Порошенко, зміни до Конституції підтримали «всечесні отці» і водночас 38 депутатів «Опозиційного блоку» на чолі з Сергієм Ківаловим», – зауважив Микола Томенко.

У цій ситуації до 1 січня 2018 року уся відповідальність за роботу судової системи та всі її рішення лежить персонально на президентові, виходячи з тих повноважень, які він сьогодні отримав, наголосив Микола Томенко, який назвав перемогу Порошенка пірровою.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG