Доступність посилання

ТОП новини

Перший банкомат в окупованому Торезі


Фото автора. Перший і єдиний працюючий банкомат у Торезі на «Центральному поселенні» – південній околиці міста
Фото автора. Перший і єдиний працюючий банкомат у Торезі на «Центральному поселенні» – південній околиці міста

Цивілізований світ ніколи не прийде туди, де панують терористи

Минулого тижня окупований Росією Торез облетіла новина про те, що в місті нарешті запрацював перший банкомат «Центрального республіканського банку ДНР».

Новина потішила багатьох мешканців, які вже давно забули про наявність банкоматів у місті. Банкомат відкрили в Центральному поселенні на південній околиці міста.

На початку бандитського свавілля банкомати грабували, відділення банків руйнували та палили, інкасаторські машини захоплювали.

Для багатьох людей важко туди добиратися, тому мало хто може цим банкоматом скористатися. Колись, до початку ніким не проголошеної війни Росії проти України, у Торезі було багато банкоматів, платіжних терміналів у магазинах, відділень різних банків. На початку бандитського свавілля банкомати грабували, відділення банків руйнували та палили, інкасаторські машини захоплювали.

У Торезі було пограбоване відділення «ПриватБанку», банкомат потрощений, двері розбиті кулями.

Закрився «Промінвестбанк», в якому отримували зарплату шахтарі. Цей банк був розташований у будинку, який виконував функції банку навіть під час німецької окупації Чистяткова (Торезу) в 1941–1943 роках.

Центр міста. На пункті обміну валют – курси дворічної давнини

Зараз його сходи та двері поросли травою, біля потрощеного банкомату пташине гніздечко. Як це нагадує чорнобильське покинуте місто Прип’ять. Це центр міста, його центральна площа. На пункті обміну валют – курси дворічної давнини.

Фото автора. Обмінний пункт «Промінвестбанку» з курсами валют дворічної давності
Фото автора. Обмінний пункт «Промінвестбанку» з курсами валют дворічної давності

Через майдан – інший закритий банк, на якому почепили прапор «ДНР» – «Райффайзен банк Аваль» з непрацюючим банкоматом.

Закордонні власники не стали працювати у ніким не визнаному у світі терористичному утворенні.

Фото автора. Відділення «Райффайзен банк Аваль» з прапором «ДНР» та непрацюючим банкоматом
Фото автора. Відділення «Райффайзен банк Аваль» з прапором «ДНР» та непрацюючим банкоматом
Пожовклі від дощу, вітрів та сонця рекламні плакати українською мовою пропонують кредити на житло, авто, цінні інвестиційні монети та банківські метали

Навіть банк сина Януковича – «Всеукраїнський банк розвитку» – стоїть непрацюючим. Місце, де стояв банкомат, заросло павутинням. Пожовклі від дощу, вітрів та сонця рекламні плакати українською мовою пропонують кредити на житло, авто, цінні інвестиційні монети та банківські метали. Це так нагадує довоєнне мирне життя. Усіх цих цінностей цивілізації народ окупованого Донбасу позбавлений вже третій рік.

Так звана фінансова система «ДНР», створення якої записує собі як досягнення Захарченко, базується на віджатих в «Ощадбанку України» відділеннях, обладнанні, інкасаторських машинах

Так звана фінансова система «ДНР», створення якої записує собі як досягнення Захарченко, базується на віджатих в «Ощадбанку України» відділеннях, обладнанні, інкасаторських машинах. Був створений так званий «Центральний республіканський банк» на окупованих територіях Донецької області. В Торезі відкриті центральне відділення цього псевдобанку та шість його відділень у районах міста.

На приміщеннях відділень – прапори «ДНР», охоронці в камуфляжі, черги на вулиці, бо запускають по 5 людей. Послуги, що надаються, обмежені – оплата комунальних платежів, виплата зарплати, пенсій, соціальної допомоги, оплата штрафів та зборів, перерахування різного роду платежів та коштів. Ні про які кредити чи депозити ніхто і не згадує.

Спроба в банкоматах скористатися платіжними картками інших банків закінчується блокуванням та загрозою втратити гроші

Статистика створеної «фінансової системи ДНР» говорить сама за себе – працюють 258 відділень «Центрального республіканського банку», 62 банкомата, 199 платіжних терміналів у відділеннях банку і 176 у торговій мережі. Імітовано 300 тисяч платіжних карток. Спроба в банкоматах скористатися платіжними картками інших банків закінчується блокуванням та загрозою втратити гроші. Банківські картки «Центрального республіканського банку» не включені до міжнародної системи електронних платежів. Ніде, крім «ДНР», технічно не передбачене їхнє використання.

Фото автора. Непрацюючий банкомат на центральному відділенні так званого «Центрального республіканського банку» угруповання «ДНР» у Торезі
Фото автора. Непрацюючий банкомат на центральному відділенні так званого «Центрального республіканського банку» угруповання «ДНР» у Торезі

Неможливо отримати смс-повідомлення про надходження коштів чи спробу скористатися вашою карточкою на мобільний. В кінці травня 2016 року про таку можливість із тріумфальним пафосом говорив, створений на віджатому у «Київстару» обладнані, мобільний оператор «ДНР» «Фенікс».

Неможливі фінансові перекази, отримання кредитів чи інвестицій. Цивілізований світ ніколи не прийде туди, де панують терористи. Навіть російські банки приховують свої зв’язки з «Центральним республіканським банком ДНР».

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG