Доступність посилання

ТОП новини

У СБУ заперечують заяву ООН про секретні тюрми в Україні


Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович
Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович

Служба безпеки України діє у рамках законодавства і про секретні тюрми на території країни не може бути й мови, заявила речниця СБУ Олена Гітлянська у коментарі Радіо Свобода. Про це вона сказала у відповідь на заяву помічника генерального секретаря ООН з прав людини Івана Шимоновича про випадки тортур в Україні як з боку сепаратистів, так і з боку СБУ.

За словами Гітлянської, на 3 червня запланована зустріч Івана Шимоновича і голови СБУ Василя Грицака, де, серед іншого, буде обговорюватись і це питання.

3 червня Шимонович, презентуючи в Києві доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні у лютому-травні 2016 року, заявив, що спостерігачі ООН задокументували сотні випадків тортур у зв’язку з конфліктом на сході України. «Деякі випадки тортур були заподіяні людям на підконтрольній озброєним групам територіях, але деякі – також на територіях, підконтрольних українській владі, і більшість із них пов’язана із зафіксованими випадками тортур у будівлях під контролем СБУ», – зауважив він.

У доповіді йдеться про зміну тенденції: якщо у 2014-му і на початку 2015-го фіксувались такі випадки за участі добровольчих батальйонів, то з другої половини 2016-го, в основному, задіювалась СБУ. В інтерв’ю виданню The Times Шимонович раніше зазначив про п’ять секретних тюрем української Служби безпеки.

Окрім даних щодо порушень з боку українських силовиків, у доповіді йдеться про те, що спостерігачі не отримали доступу до місць несвободи на територіях, підконтрольних угрупованням «ДНР» і «ЛНР», однак вони записали свідчення про убивства, викрадення і тортури, скоєні представниками озброєних груп. Підтримувані Росією сепаратисти ці звинувачення не коментували.

XS
SM
MD
LG