Доступність посилання

ТОП новини

Сенцов і Кольченко. Вся надія на екстрадицію – адвокати


Олег Сенцов і Олександр Кольченко
Олег Сенцов і Олександр Кольченко

Верховний суд Росії відмовився розглядати касаційну скаргу на вирок кримчан і зруйнував надії на повторний розгляд справи. Тепер адвокати сподіваються лише на те, що Київ і Москва таки домовляться про екстрадицію Олега й Олександра в Україну

Верховний суд Російської Федерації відмовився розглядати касаційну скаргу на вирок Олегу Сенцову і Олександру Кольченку. Так зруйнувалися надії на те, що їхню справу відправлять на повторний розгляд і суворе рішення суду першої інстанції буде переглянуте. За словами адвокатів кримчан, тепер залишається сподіватися на те, що Київ і Москва зможуть домовитися про екстрадицію Олега та Олександра в Україну.

Про те, що Верховний суд Росії відмовив адвокатам Олега Сенцова й Олександра Кольченка в розгляді касації, стало відомо 2 червня. Цю новину повідомила прес-служба суду.

«Винесена ухвала про відмову в передачі справи і касаційних скарг адвокатів для розгляду в судовому засіданні суду касаційної інстанції», – повідомили кореспондентові «Крим.Реалії» в прес-службі.

Світлана Сидоркіна
Світлана Сидоркіна

Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна повідомила, що про відмову розглядати скаргу вона дізналася з преси.

«Там такий порядок: документи надходять до Верховного суду. Суддя Верховного суду пакет документів досліджує і, якщо він вважає за потрібне відновити провадження у справі, витребувати документи, розглянути справу і повідомити сторони, тоді він повідомляє. У цьому випадку документи були витребувані, але, мабуть, суд вирішив, що немає підстав для передачі справи для розгляду судом касаційної інстанції», – пояснила вона кореспонденту «Крим.Реалії».

За її словами, раніше адвокати кримчан покладали надії на те, що Верховний суд все-таки розгляне їхню скаргу і змінить кваліфікацію злочину, яку їм ставлять у провину: тероризм.

Як повідомлялося, в серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив кінорежисера Олега Сенцова та антифашиста Олександра Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Кримчан звинуватили в участі в диверсійно-терористичному угрупованні «Правого сектору». Самі кримські ув'язнені та їхні захисники вважають звинувачення абсурдними і політично мотивованими. Політв'язнями їх визнав і російський правозахисний центр «Меморіал».

«На наш погляд, були суттєві порушення саме у визначенні кваліфікації тих дій, які їм ставили в провину. Оскільки складу не було тих злочинів, які їм закидали. Але Верховний суд не прислухався до цих аргументів», – сказала Світлана Сидоркіна.

За прикладом Надії Савченко

Наразі Олег Сенцов перебуває у виправній колонії Якутії. Його сестра Наталія Кочнева в коментарі для «Крим.Реалії» повідомила, що він не скаржиться на умови утримання і не зазнає пресингу з боку адміністрації.

Олег в Якутську, сподівається на екстрадицію і швидкий приїзд до Києва, написав 4 сценарії, зараз нічого не пише. Каже, що там холодно, але терпимо, із сусідами у камері ладнає
Наталія Кочнева

«Олег – у Якутську, сподівається на екстрадицію і швидкий приїзд до Києва, написав 4 сценарії, зараз нічого не пише. Каже, що там холодно, але терпимо, із сусідами у камері ладнає, отримує листи. Його не пресують, на відміну від інших політичних в'язнів, жодного разу не був у ШІЗО», – повідомила Наталія Кочнєва.

Олександр Кольченко відбуває термін у Копейську, що в Челябінській області. Колонія, до якої він потрапив, має погану репутацією: 2012 року там був бунт ув'язнених. Їх змусило піти на цей крок те, що адміністрація вимагала від них непомірні побори і застосовувала насильство, якщо відмовлялись платити.

Член челябінської Громадської спостережної комісії (ГСК) Тетяна Щур повідомила, що після цього скандалу ситуація змінилася і зараз Копейська колонія перебуває під пильною увагою медіа і правозахисників.

За словами члена ГСК, вона з колегами регулярно відвідує Олександра і стежить за тим, в яких умовах він утримується. Коли кримчанин потрапив до колонії, йому двічі оголошували стягнення і відправляли в штрафний ізолятор. Правозахисниця стверджує, що насправді підстав для штрафів тоді не було й адміністрація намагалася натиснути на Олександра. Але згодом такі ситуації не повторювалися.

Олександр Кольченко
Олександр Кольченко

«В Олександра начебто склалися нормальні стосунки зі співмешканцями. Ми ходили до нього з нашим психологом, він досить дружелюбно був налаштований. Відповів на всі питання. Психолог зробив висновок, що у нього зовсім нормальний душевний стан і оптимістичний», – розповіла Тетяна Щур.

Якщо Савченко можна, отже, і всіх інших можна
Світлана Сидоркіна

Як повідомила вона, Олександр турбується про майбутнє і шкодує, що втрачає час. Він намагається більше читати, користуючись тим, що в Копейській колонії пристойна, за російськими мірками, бібліотека.

У колонії Олександрові Кольченку запропонували влаштуватися на роботу, але він відмовився. За словами Тетяни Щур, кримчанин вирішив, що, працюючи, він буде витрачати час даремно, а зарплата там маленька. Нещодавно Олександра відвідала його мама Лариса Кольченко. За її словами, однією з найбільш обговорюваних тем у них стало звільнення Надії Савченко.

«Якщо Савченко можна, отже, і всіх інших можна. Питання лише, як домовляться», – зазначила адвокат Світлана Сидоркіна.

Більше шансів має Афанасьєв

Ще в березні Міністерство юстиції України надіслало до російського мін'юсту лист із проханням екстрадувати Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва. У відповідь російське міністерство повідомило, що взяло лист до розгляду і наразі вивчає документи для можливої видачі кримчан.

Спочатку адвокати сподівалися, що їхніх підзахисних обміняють на російських розвідників Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва. Але Україна їх видала в обмін на Надію Савченко. За тиждень до цього Геннадій Афанасьєв був етапований у московське СІЗО «Лефортово». Його доставили туди з виправної колонії Сиктивкара, в якій він відбував покарання.

Геннадій Афанасьєв був засуджений до 7 років позбавлення волі ще в грудні 2014 року. Він пішов на угоду зі слідством і спочатку дав свідчення проти Олега Сенцова й Олександра Кольченка. Однак на суді Геннадій повідомив, що обмовив своїх товаришів під тортурами. У результаті, його відіслали відбувати покарання в Республіку Комі, де, за словами його адвоката Олександра Попкова, він зазнав цькування з боку адміністрації колонії.

Схоже, що зараз саме Геннадій має найкращі шанси на звільнення. Принаймні, українська влада говорить про високу ймовірність повернення його, а також ще одного українського політв'язня Юрія Солошенка. Водночас прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков кілька днів тому повідомив, що не може підтвердити наявність домовленості про звільнення Геннадія Афанасьєва.

Головною умовою для звільнення українців є політична домовленість між сторонами. Формально це може бути оформлене як помилування з обміном на нових, поки ще нікому не відомих, громадян Російської Федерації
Поліна Бродик

Українські правозахисники відзначають, що звільнення фігурантів «справи кримської четвірки» залежить від дипломатичних зусиль Києва і політичної волі російського президента. Учасниця громадської кампанії LetMyPeopleGo Поліна Бродик каже, що відчуває стриманий оптимізм з приводу активізації переговорів між Україною і Росією щодо політв'язнів.

«Всі справи, які відслідковують у рамках кампанії LetMyPeopleGo, однозначно є політично мотивованими. Отже, головною умовою для звільнення українців є політична домовленість між сторонами. Формально це може бути оформлене як помилування з можливим обміном на нових, поки ще нікому не відомих, громадян Російської Федерації», – зазначила активістка.

Тим часом в Україні та інших країнах не припиняється кампанія солідарності з фігурантами справи Сенцова-Кольченка. Активісти київського об'єднання «Комітет солідарності» оголосили про проведення тижня спільних дій на їхню підтримку, який триватиме з 26 травня до 4 липня. Акції з вимогою звільнити кримських політв'язнів уже відбулися в Києві, Харкові, Москві, Лейпцигу – готуються в Кракові та Берліні.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG