Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко визнав «Миротворець» незалежним ресурсом – волонтер


Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції. 3 червня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції. 3 червня 2016 року

Активіст фонду «Миротворець» задоволений відповіддю президента і закликає не перекручувати інформацію в поганому світлі

Президент Петро Порошенко провів другу в цьому році прес-конференцію: він назвав судову реформу перемогою всієї країни, випередив нападки щодо своїх офшорів і засудив публікацію списків акредитованих у бойовиків журналістів. Президент також припустив, що цього місяця додому повернуться двоє з кількох десятків українських політв’язнів.


Президент розпочав прес-конференцію не з війни на Донбасі і не з боротьби із корупцією, а із судової реформи – конституційних змін, ухвалених у парламенті цього тижня. Це голосування він назвав перемогою всієї країни і зривом планів російського агресора.

Досягненням також президент назвав укріплення макрофінансової стабілізації, зокрема і збільшення золотовалютних резервів без участі Міжнародного валютного фонду. Третього червня для резервів було придбано 10 мільйонів доларів, 2 червня – близько 60 мільйонів доларів, а за останні 2 місяці – понад мільярд доларів. Успіхи в економіці й реформах підтверджують партнери, стверджує президент.

«Буквально дві години тому у приміщенні адміністрації з моєю участю була підписана угодами зі Сполученими Штатами Америки про надання нашій державі кредитних гарантій на суму один мільярд доларів. Він зараховується до золотовалютних резервів, дає можливість створити фінансову подушку реформ і є конче потрібним», – наголосив Петро Порошенко.

Ми лише інформуємо читачів – «Миротворець»

Відповідаючи на запитання журналістів, президент засудив публікацію волонтерами проекту «Миротворець» списків журналістів, акредитованих бойовиками на Донбасі, і водночас закликав фігурантів списку не писати критичних матеріалів із цього приводу. Проте Порошенко наголосив, що сайт не має стосунку до українських можновладців, і вони не можуть впливати на нього напряму.

Один із волонтерів «Миротворця» Ярослав Бондаренко наголосив у коментарі Радіо Свобода, що головне – не в засудженні Порошенком «Миротворця», а у визнанні незалежності ресурсу.

Відповідь правильна: президент визнав, що «Миротворець» лише інформує читачів в Україні й у світі
Ярослав Бондаренко

«Головним його посилом було те, що «Миротворець» визнано інформаційним ресурсом, який не має стосунку до державних структур і має такі самі права, як усі журналісти. Відповідь правильна: президент визнав, що «Миротворець» лише інформує читачів в Україні й у світі. Проблема в тому, що вся інформація була перекручена в негативному, а не в позитивному світлі», – заявив Бондаренко.

Журналіст-розслідувач не задоволений відповіддю президента про офшори

Під час прес-конференції Порошенко також фактично спрацював на випередження та закликав надати питання поза чергою журналістові Дмитру Гнапові – автору розслідування про офшори президента. Коли той спитав, чому Порошенко обрав саме Британські Віргінські острови для розміщення компанії, президент відповів, що все робилося в межах закону, й нагадав, що спеціально для спростування розслідування Гнапа першу публічну заяву за багато років робив представник фонду Ротшильдів. В їхньому управлінні перебуває сліпий траст, який управляє бізнесом президента.

Порошенко про компанію на Віргінських островах та офшорний скандал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00


У коментарі Радіо Свобода Гнап наголосив, що не задоволений відповіддю президента, але визнав, що кинути виклик журналісту було сильним ходом.

«Президент свою відповідь склав не з відповіді на моє питання, чому Британські Віргінські острови, а з атаки на наше розслідування. Він повторював теми, які розповсюджуються симпатиками президентами в соціальних мережах з оточення навколо Банкової. Про те, що журналісти не розібралися, гроші не виводились і так далі», – пояснив Гнап. Компанія на островах була створена Порошенком тоді, коли про так званий «сліпий траст» ще взагалі не йшлося, наголосив розслідувач. Разом із командою він досліджував офшори Петра Порошенка, про які стало відомо завдяки міжнародному скандалу Panama Papers.

Відповідаючи на запитання журналістів, Порошенко також анонсував зміну складу Центральної виборчої комісії й можливе звільнення українських політв’язнів Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка. Обидва відбувають покарання на території Росії – за тероризм і шпигунство відповідно. Загалом у Росії нині близько 30 українських політв’язнів.

Порошенко про ситуацію на Донбасі та поліцейську місію ОБСЄ (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG