Доступність посилання

ТОП новини

Путін не відмовився від проекту «Новоросія» (огляд преси)


Путін не займається формальною казуїстикою, а б’є по всіх фронтах – видання

Яка ймовірність внесення змін до Конституції щодо «особливого статусу» Донбасу, і якими можуть бути наслідки, аналізує газета «День». Видання наголошує, що поки українські юристи сперечаються щодо умов введення воєнного стану, Путін не займається формальною казуїстикою. Він б’є по всіх фронтах – військових, політичних і юридичних. Плутати карти, блефувати, використовувати слабкості супротивника Кремль вміє дуже добре. Видання зауважує, що лише в Україні Кремль до певної міри дав фальстарт, не маючи відповідної підтримки місцевого населення в потрібних для нього регіонах. Але Путін вчиться на власних помилках і провалений проект «Новоросії» зовсім не знятий з планів Путіна. Просто тепер у хід підуть інші фігури – «гангреносний» Донбас буде вичавлювати з України сили, а корумпована українська верхівка поступово сковзає в «обійми» змін до Конституції тепер вже щодо «децентралізації». Про це «День» стверджує в статті «Сповзання в пастку...».

Бензин знову може подорожчати, констатує газета «Сегодня». Через те, що Держрезерв, Міненерго, Держслужба статистики та представники Європейського енергоспівтовариства збираються створити державний резерв палива, в ціну бензину можуть включити новий податок. За рахунок стягнення 40 копійок з кожного літра планують зібрати кошти на закупівлю нафтопродуктів для резерву.

Сьогодні в Україні налічується 3500 державних підприємств, із яких 1700 не підлягають приватизації. Уряд Гройсмана заявив про намір здійснити приватизацію низки об’єктів, які уже тривалий час «припадають пилом». Наскільки урядові плани є реалістичними, і чи є альтернатива запланованому відчуженню державного майна, газета «День» аналізує в матеріалі «Розпродаж державного майна: план дій».

Експерт «Газети по-українськи» переконаний, що для населення потрібно повернути ціну на газ – 3600 гривень за тисячу кубометрів. Тоді вдасться зменшити кількість отримувачів субсидій до 10-15 відсотків. Бо в новій вартості блакитного палива заклали додатковий податок. Одна половина населення буде змушена сплатити його, щоб другій призначили субсидію. Але ця система не спонукає заощаджувати. Країна, де половина населення отримує субсидії, не має майбутнього. Ці гроші людям і не підуть. Вони потрапляють у «Нафтогаз», енергетичні компанії. Завдяки такій ціновій політиці на газ, енергомодернізацію будинків не просто консервують, а заганяють у глухий кут. По суті, субсидіями купили бідну частину населення. Зокрема, пенсіонерів. Але платити за це доведеться молоді, середньому та малому бізнесу, наголошує «Газета по-українськи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG