Доступність посилання

ТОП новини

Колектив згорілого Черкаського театру змушують іти в неоплачувані відпустки


Черкаський театр імені Тараса Шевченка
Черкаський театр імені Тараса Шевченка

Телефонний шантаж та залякування звільненням. Працюють методи КДБ – черкаські театрали про примус писати заяви за власний рахунок

Черкаси – Черкаський театр імені Тараса Шевченка цілеспрямовано знищують, заявляють представники колективу. За їхніми словами, через рік після пожежі ремонт будівлі так і не розпочався, а тепер працівників намагаються відсторонити від роботи на невизначений термін. За версією керівництва, причина – брак коштів на виплату заробітної плати. Актори ж кажуть, що керівництво тисне і шантажує, аби вони написали необхідні заяви. Натомість директор закладу запевняє: пропонував колективу неоплачувану відпустку у межах «переговорного процесу». І вже знайшов новий варіант вирішення конфлікту.

ЗАВАНТАЖИТИ

У липні – планова відпустка, у серпні – відпочинок без збереження заробітної плати, а у вересні – неповний робочий тиждень. Із планами на найближчі кілька місяців дирекція Черкаського театру ознайомила колектив лише на початку червня. Причому з творчими та технічними працівниками спілкувалися нарізно. Хоча всіх змушували писати заяви за власний рахунок, зазначають театрали.

Наталка Ридванецька
Наталка Ридванецька
У різний спосіб відбувається телефонний шантаж
Наталка Ридванецька

«Є інформація, але я їх сама не бачила, що заяви видрукувані. Тобто люди просто ставили підпис під ними. І тим порушено право, гідність і вибір людини. У різний спосіб відбувається телефонний шантаж. Кого театральною квартирою, кого лікуванням зубів – доходить до смішних моментів. Лякають пенсіонерів, що їх зразу звільнять. Працюють методи Радянського Союзу, методи КДБ», – говорить художниця з костюмів Наталка Ридванецька.

Неоплачувані відпустки та скорочення робочого тижня – наслідок недофінансування. На серпень із обласного бюджету театру нібито не виділили ані копійки, а на вересень передбачили лише 90 тисяч гривень із більше ніж півмільйона необхідних. Однак документів, які б підтверджували цю інформацію, працівникам театру поки не надали.

Олександр Гуменний
Олександр Гуменний
Обіцяли допомогти, але так нічого і не відбулося
Олександр Гуменний

«Про те, що грошей немає, було відомо ще з січня. Тоді я особисто мав розмову з головою Облдержадміністрації та його заступниками. Нам обіцяли врегулювати ситуацію. Зараз, по факту, форс-мажор із театром, із зарплатнею. Обіцяли допомогти, але так нічого і не відбулося», – пояснює актор, голова благодійного фонду «Черкаський театр» Олександр Гуменний.

Усі розмови мали характер переговорного процесу, а не примусового – директор

Володимир Осипов
Володимир Осипов

Натомість директор театру Володимир Осипов наголошує, що дирекція не погрожувала і не чинила тиск на колектив. І відразу пропонує новий варіант вирішення конфлікту.

Є пропозиція відмовитися від заяв за свій рахунок і після виходу з відпустки перейти на неповний робочий тиждень умовно
Володимир Осипов

«Резонанс викликала пропозиція колективу піти за свій рахунок. Я розумів, що це непопулярні заходи. Та всі розмови мали характер переговорного процесу, а не примусового. Є пропозиція відмовитися від заяв за свій рахунок і після виходу з відпустки перейти на неповний робочий тиждень умовно» – пояснює директор.

При цьому упродовж серпня та вересня показувати вистави та всі зароблені кошти спрямувати на погашення дефіциту. Таку пропозицію сьогодні директор озвучить на зустрічі з колективом.

Пожежа та примусові відпустки – це сплановані заходи задля знищення театру в Черкасах?

Самі ж працівники відразу могли би погодитися на неповний робочий тиждень, але з чітко обумовленими термінами. Про це у коментарі Радіо Свобода зауважила юристка Людмила Бордунос.

Якщо будуть встановлені чіткі терміни, то так, люди на загальних зборах можуть погодитися. Але я дуже сумніваюся в цьому через те, що адміністрація їх почала обманювати
Людмила Бордунос

«На сьогодні їм пропонують безстроково так працювати. Хоч і говорять, що на вересень, проте, за документами – безстроково. Якщо будуть встановлені чіткі терміни, то так, люди на загальних зборах можуть погодитися. Але я дуже сумніваюся в цьому через настрій людей, через те, що адміністрація пішла таким шляхом – вона їх почала обманювати, почала маніпулювати законодавством», – каже юристка.

Театрали бідкаються, що за час відпусток колектив на кілька місяців зникне з поля зору містян. Окрім того, 1 липня минає рік, як сталася пожежа у глядацькій залі. Але ремонтувати приміщення досі навіть не розпочали. Тому працівники закладу припускають, що пожежа та примусові відпустки – це сплановані заходи задля знищення театру в Черкасах.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG