Доступність посилання

ТОП новини

Хто замінить Бориса Філатова на його окрузі?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

На «зачарованому» окрузі у Дніпрі розпочинається передвиборна боротьба

Дніпро – На мажоритарному окрузі №27 в Дніпрі розпочинається передвиборна боротьба на довиборах до Верховної Ради. Округ, від якого до парламенту пройшов нинішній мер міста Борис Філатов, майже півроку був без «господаря»: спершу Верховна Рада не набирала голосів, аби позбавити мера депутатства, потім ЦВК зволікала з призначенням виборів. Дехто з експертів називає округ «зачарованим»: більшість виборчих кампаній на ньому відбувались зі скандалами. Хто претендує на мандат народного депутата цього разу й чому вибори вже називають «жіночими»?

Кандидатами в народні депутати на 27-му окрузі Дніпра (з центром в одному з престижних районів міста – Соборному) ЦВК офіційно зареєструвала шістьох. Усі вони самовисуванці, переважна більшість відома жителям як «колишні».

Це колишній секретар міської ради, бізнесмен, конкурент Бориса Філатова на виборах мера Загід Краснов, скандально відома екс-депутатка облради та екс-журналістка Вікторія Шилова, екс-очільниця міського «Правого сектору» Марина Денисенко, екс-депутат міськради Сергій Жуков, агробізнесмен Дмитро Хорішко та партієць-«порошенківець» Олександр Тигов. Усі зареєстровані кандидати місцеві, окрім Тигова, який, за біографією, очолює районну раду на Київщині.

Фальстарт виборів?

Окрім офіційно зареєстрованих, про своє бажання балотуватись заявило ще близько десятка людей, партійні з’їзди кількох політичних сил також висунули своїх кандидатів, однак усі вони поки не зареєстровані, хоча дехто вже розпочав виборчу кампанію.

У регіональному представництві громадянської мережі «Опора» зазначають: дочасна агітація – це одна із головних поки що проблем цих виборів, потенційні учасники перегонів рекламують себе ще до реєстрації кандидатами, ставлячи конкурентів у нерівні умови. До того ж, це викликає сумніви в прозорості використання їхніх виборчих фондів, зазначає довготерміновий спостерігач «Опори» в місті Денис Давидов. За його словами, зокрема, є питання до виборчої кампанії волонтерки, радника Міністерства оборони Тетяни Ричкової, яка поки не зареєстрована, – її агітаційною продукцією та агітнаметами мерехтить увесь округ.

«На її діяльність, яка фактично є агітаційною, адже представляє себе як кандидата, агітує голосувати за себе, поки що не поширюється дія закону про вибори, бо вона ще не зареєстрована кандидатом. Відповідно всю роботу вона здійснює поза межами виборчих фондів. Ми це називаємо дочасною агітацією. Як таких порушень немає, але є використання кандидатами «сірих» зон законодавства», – сказав у коментарі Радіо Свобода Денис Давидов.

На закиди з «Опори» представники потенційної кандидатки заявили, що «учасники політичних перегонів на 27-му окрузі в Дніпрі розпочали виборчу кампанію зі спроб очорнити Тетяну Ричкову, адже бачать у ній свого основного конкурента». На запит Радіо Свобода надали письмовий коментар уповноваженого представника Тетяни Ричкової Олександра Островського.

«До моменту реєстрації Тетяни Ричкової в ЦВК вона не може порушувати закон про вибори, адже цей закон на неї просто не поширюється. Для всіх тих, хто розбирається в законодавстві, є очевидним той факт, що юридичний термін «агітація» стосується тільки партій і кандидатів – суб’єктів виборчого процесу. Що ж стосується інформаційних буклетів, то їх може поширювати будь-який громадянин», – йдеться в коментарі Олександра Островського.

Боротьба ресурсів, а не програм?

Політолог Андрій Золотарьов прогнозує: виборча боротьба на окрузі, швидше за все, розгорнеться між трьома «китами»: найсильнішими кандидатами він вважає бізнесмена Загіда Краснова, волонтерку Тетяну Ричкову та адвоката Оксану Томчук, яка відома як захисник одного із лідерів «Укропу» Геннадія Корбана. Примітно, зазначає експерт, що «Опозиційний блок», який має в місті чималу підтримку, не заявляє про свого кандидата, відтак, припускає політолог, у політсили є домовленості з кимось із «чужих» претендентів.

«Це не буде боротьба програм – це буде боротьба ресурсів. У кого виявиться найбільш потужний ресурс, а це, в першу чергу, гроші, організаційний ресурс і партійний ресурс… Серед тих, хто має шанси на перемогу, – Загід Краснов, Оксана Томчук, Тетяна Ричкова, і є ще кілька кандидатів, які можуть вплинути на перебіг виборчої кампанії. І вже почався сезон чорного піару. Я так гадаю, що ці вибори будуть не менш брудні, ніж мерські. Щодо «Опозиційного блоку», то «невисування» кандидата – а був партійний з’їзд, який не висунув – може свідчити, що є політична домовленість, щоб не розривати свій електорат. Це може суттєво підвищити шанси Загіда Краснова», – зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог.

«Жінки конкуруватимуть між собою»

Водночас у Громадянській мережі «Опора» кажуть, що вибори на 27-му окрузі можуть принести сюрпризи. Приміром, якщо всі із заявлених кандидатів зареєструються, може статись, що головна боротьба розгорнеться між кандидатками-жінками.

«Поки що ми не можемо констатувати якихось несподіванок, але цікавий такий факт: першими на окрузі було зареєстровано одного чоловіка й двох жінок. І ще кілька жінок або виявили бажання балотуватись у цьому окрузі, або їх висунули партійні з’їзди – «Батьківщина» (Тетяну Корнійчук), «Укроп» (Оксану Томчук). Зараз виходить так, що цей округ може стати «жіночим», жінки конкуруватимуть між собою й, напевно, це внесе якісь особливості», – сказав Радіо Свобода довготерміновий спостерігач «Опори» Денис Давидов.

Довибори на 27-му окрузі призначені на 17 липня.

Реакція соціальних мереж

У соціальних мережах жителі міста активно обговорюють зареєстрованих і потенційних кандидатів на окрузі й висловлюють свої думки щодо їхніх шансів на перемогу.

Одним із перших дискусію розпочав Борис Філатов, міський голова, екс-депутат Верховної Ради за 27-м округом:


Ось що написав позафракційний депутат Верховної Ради Андрій Денисенко:


А так реагують місцеві політичні оглядачі:


Громадський діяч Андрій Бут також звернув увагу на відсутність кандидата від «Опозиційного блоку»:​

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG