Доступність посилання

ТОП новини

США: Клінтон уже забезпечила собі висування на президентство – ЗМІ


Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон

Про це мають свідчити підрахунки голосів делегатів майбутнього з’їзду Демократичної партії, та офіційно в партії закликають не поспішати

Гілларі Клінтон, претендент на висування на посаду президента США від Демократичної партії, вже забезпечила собі досить голосів делегатів майбутнього партійного з’їзду для цього висування. З такими повідомленнями виступили окремо одне від одного агентство Associated Press і телемережа NBC. Але й сама Клінтон, і її суперник Берні Сандерс, і керівництво партії закликали не випереджати події.


І Associated Press, і NBC порахували, що колишня держсекретар США Гілларі Клінтон уже забезпечила собі 2383 голоси делегатів майбутньої «конвенції», тобто з’їзду, Демократичної партії США. Це число є якраз тим мінімумом, що вже гарантує її офіційне висування кандидатом на посаду президента від цієї партії. У це число журналісти залічили не тільки 1812 делегатів, які, за партійними правилами, зобов’язані проголосувати за Клінтон, а й так званих «суперделегатів». Це переважно партійні функціонери, що мають право самостійно обрати, кого підтримати. Журналісти заявляють, що стежать за їхніми позиціями і можуть підтвердити, що з загалом 714 «суперделегатів» 571 уже висловився на підтримку Клінтон.

Формально висування від демократів відбудеться тільки на з’їзді 25-28 липня. І в керівництві партії закликають не поспішати й, зокрема, не рахувати голоси «суперделегатів» наперед, перш ніж ті віддадуть їх на з’їзді.

Сама Гілларі Клінтон теж підтримала таку позицію. Виступаючи ввечері в понеділок за місцевим часом у Каліфорнії після новин про її ймовірну перемогу на з’їзді, вона заявила: «За повідомленнями, ми стоїмо на межі історичного, безпрецедентного моменту. Але нам треба працювати далі, чи не так? Завтра в нас іще шість виборів, і ми збираємося рішуче боротися за кожен новий голос, особливо тут, у Каліфорнії».

Каліфорнія може змінити рішучість суперника Клінтон

«Завтра», тобто якраз нинішній вівторок, 7 червня, – це день первинних виборів серед демократів відразу в шести штатах, останнє масове голосування наприкінці партійної кампанії. До з’їзду залишиться ще невеличкий столичний федеральний округ Колумбія, тобто фактично місто Вашингтон – там первинні вибори Демократичної партії будуть 14 червня.

І саме Каліфорнія, куди прибула Клінтон, є найважливішим із цих штатів. Там «розігрується» найбільше голосів делегатів, і хоч перемога там будь-кого з претендентів іще не принесе їм безсумнівного висування, вона може змінити перебіг кампанії. Як припускають, Берні Сандерс, єдиний суперник Клінтон у цій боротьбі, в разі поразки в Каліфорнії може змінити думку і припинити свою кампанію за висування. Перемога, навпаки, зміцнить його нинішній намір продовжити цю боротьбу до самого з’їзду.

Сам Сандерс наразі налаштований рішуче. Почувши новини про Клінтон, він, теж перебуваючи в понеділок у Каліфорнії, заявив: «І всі вже все знають, як голосуватиме кожен «суперделегат» на з’їзді – ну й чудово, але я цього не знаю. Головне те, що завтра в Каліфорнії найважливіші для нас первинні вибори».

Тим часом у Білому домі повідомили, що наступними днями президент США Барак Обама, теж представник Демократичної партії, виступить із заявою на підтримку Гілларі Клінтон.

Республіканці вже фактично мають Трампа

Первинні вибори тривають і в Республіканській партії, хоча її висуванець по суті визначився ще минулого місяця: мільярдер Дональд Трамп уже має підтримку значної більшості делегатів партійного з’їзду. У республіканців «суперделегатів» немає, і результати голосування всіх уже обраних делегатів відомі наперед.

Трамп також є єдиним претендентом серед республіканців – усі суперники вийшли з боротьби. Але так само у вівторок республіканські первинні вибори відбудуться у п’яти штатах, і вони будуть для цієї партії останніми перед «конвенцією» (з’їздом) 18-21 липня.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Позиція Трампа з багатьох питань вдовольняє далеко не всіх республіканців. Зокрема, в Каліфорнії газета San Diego Union-Tribune закликала членів партії скористатися на первинних виборах дозволеною можливістю вписати в бюлетень свого власного кандидата – і внести туди ім’я колишнього президента-республіканця Рональда Рейгана (який помер 2004 року), щоб таким чином висловити своє послання Дональдові Трампу.

За президентську посаду у США, крім представників двох провідних партій, змагатимуться й висуванці від низки менших партій та незалежні, але вони на практиці не мають шансів на обрання.

А тим часом, за даними одного з останніх опитувань, що його здійснили у США агентство Reuters та соціологічна компанія Ipsos, імовірний кандидат-демократ Клінтон на цей час випередила б імовірного кандидата-республіканця Трампа на 11 відсотків – 46 проти 35. Іще десять днів тому їх різнили в такому самому опитуванні лише 4 відсотки.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG