Доступність посилання

ТОП новини

Чому саме зараз зміни у ЦВК? (Думки експертів)


«До того часу не назріла критична маса для того, щоб змінити цю ситуацію»

Президент України Петро Порошенко пропонує звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії, серед яких – голова ЦВК Михайло Охендовський і його заступники Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна. Про це йдеться у тексті відповідного проекту постанови, який оприлюднили у вівторок.

Водночас іншим проектом постанови президент пропонує Верховній Раді призначити членами Центральної виборчої комісії 11 осіб.

У студії Радіо Свобода цю тему з Олесем Донієм (народним депутатом VI-VII скликань) та політологом Олександром Палієм обговорював Олександр Лащенко.

– Голова держави пропонує свої кандидатури, причому ці 12 із 15 членів ЦВК вичерпали свій ліміт перебування на посаді ще в червні 2014 року. Чому так затягнулося? Як Ви вважаєте, пане Палій?

Олександр Палій
Олександр Палій

Олександр Палій: Напевно, затягнулося через те, що у нас були легітимні можливості затягнути цю річ. Тому що був закон про тимчасові вибори і ЦВК тимчасове. Можна було з тим ЦВК в підвішеному стані і проводити вибори парламентські і наступні місцеві. Тому була така можливість, до того часу не назріла критична маса відповідно для того, щоб змінити цю ситуацію.

– Пане Доній, а як Ви вважаєте?

Олесь Доній
Олесь Доній

Олесь Доній: Я був одним із тих громадських активістів, хто навіть подавав до суду на президента за те, що він якраз порушує свої конституційні обов’язки і не подає зміни до ЦВК, які він був зобов’язаний зробити. Нагадаю, що таким чином свого часу ми домоглися, щоб були призначені голова Антимонопольного комітету, голова Фонду держмайна – за це ми подавали на ВР і на Арсенія Яценюка. Тому що вони цілеспрямовано не роблять призначень. У даному випадку, на жаль, окрім конституційних повноважень, йде мова про зосередження ще більшої влади в руках у Порошенка. Тобто з одного боку суто технологічна функція, коли він мусить це робити, відповідно до закону, що він не робив. З іншого – бачимо кандидатури, які він подав. Це абсолютний контроль. Те, що відбувається, фактично, зосередження всієї влади в руках одного Порошенка, в руках президента, узурпація влади – воно відбуватиметься і далі приклад такої узурпації в ЦВК ми вже зараз бачимо.

Олександр Палій: Я хочу сказати щодо узурпації. Справа в тому, що у нас, за законом, за Конституцією, подаються за пропозиціями партій. Як президент може узурпувати, якщо пропозиції дають фракції з нинішнього складу парламенту? Яка тут може бути узурпація? Чи є ті люди, яких він запропонував від БПП лояльними чи не лояльними? Мені важко сказати. Я не знаю цих людей. Я про них вперше почув цього разу. Я подивився на ці прізвища, бачу, якісь університетські люди. Хто вони? Що вони? Можливо їх десь шукали.

– Світлана Кустова, якщо я пам’ятаю, під час першого Майдану у Верховному суді представляла інтереси Віктора Ющенка. Вона є відомим юристом, наприклад, серед безлічі.

Олесь Доній: Ну, це якраз юрист Петра Порошенка.

Олександр Палій: І ми тут можемо сказати, що по тій частині, де є (кандидати) від БПП, справді президент міг запропонувати якихось там лояльних до себе людей. Щодо тих, яких йому запропонували інші фракції, яка тут може бути узурпація?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG