Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: готова говорити «і з ворогом, і з другом» щодо звільнення полонених


Надія Савченко
Надія Савченко

Народний депутат України Надія Савченко наголосила, що готова говорити «і з ворогом, і з другом» щодо звільнення українських полонених.

«Я готова говорити і з ворогом, і з другом, щоб матері повернули своїх дітей додому. Щоб їм держава повернула дітей додому живими і цілими. Не буду на цьому піаритися. І кожне слово, яке ви пересмикуватимете, мене не лякає», – заявила вона.

Савченко про переговори з бойовиками та ситуацію на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

За її словами, є три майданчики звільнення полонених українців із полону.

«Перший майданчик – на рівні держава-держава, це майданчик президентів. Другий майданчик – на рівні законодавчих органів і СБУ в Україні і так само якихось створених органів судових на окупованих територіях. І третя – після гарячого бою ті хлопці, які сидять у бригадирів в підвалі. З усіх майданчиків потрібно звільняти людей… я не можу працювати на першому майданчику, але як народний депутат я готова говорити на двох інших майданчиках», – сказала Савченко.

Напередодні Савченко в ефірі «Радіо-Ера» заявила про готовність особисто вести прямі переговори про звільнення українських полонених з представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким. Цю її заяву розкритикували. Зокрема в ефірі проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» політолог Володимир Фесенко заявив, що пропозиція Савченко вести переговори про звільнення полонених напряму з угрупованнями «ДНР» та «ЛНР» є «грою за російськими правилами».

За даними віце-спікера Верховної Ради України Ірини Геращенко, станом на 7 червня на Донбасі в полоні підтримуваних Росією сепаратистів залишається 113 громадян України.

За даними правозахисників, після звільнення української громадянки Надії Савченко, у Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 31 українця. За їхньою інформацією, це ті, кого переслідують за політичними мотивами у Росії та в окупованому нею Криму.

Звільнення полонених є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG