Доступність посилання

ТОП новини

«Повинна бути часткова амністія» – Надія Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Переговори із ватажками бойовиків за жодних обставин не повинні виходити на офіційний рівень, бо це робить стороною конфлікту їх, а не Росію – експерт

Народний депутат Надія Савченко вважає за доцільне розпочати прямі переговори із ватажками сепаратистів, насамперед, із приводу звільнення полонених. Також вона виступає за часткову амністію для бойовиків та пошук шляхів для примирення. Про це Надія Савченко заявила на прес-конференції за результатами поїздки на Донбас – першої в ролі народного депутата, – де вона спілкувалася із місцевими мешканцями та із військовослужбовцями. Між тим, в оточенні президента України такий підхід називають помилковим і вигідним насамперед Росії.


За словами Надії Савченко, під час поїздки на Донбас вони разом із колегою-депутатом Дмитро Ярошем відвідали передові позиції українських військ.

«Там уже давно немає такої кількості «ополченців», як вони себе називають. Вони стоять хіба що на лінії вогню. За ними стоять друга-третя лінія – російські війська, досить сильно укріплені», – зауважила вона.

Потрібно шукати шляхи до примирення – Савченко

Серед пріоритетних для себе Надія Савченко назвала проблему звільнення полонених. За її словами, такі переговори треба вести на трьох майданчиках: між лідерами держав, на рівні законодавчих органів і спецслужб та безпосередньо із польовими командирами, до яких потрапляють полонені одразу після бою.

Я не можу працювати на рівні президентської площадки. Але я готова говорити на двох інших
Надії Савченко

«Я не можу працювати на рівні президентської площадки. Але я готова говорити на двох інших», – зауважила Надія Савченко.

Вона також виступила за налагодження відносин із окупованими територіями, але без російського втручання. А ситуацію на Донбасі порівняла із Берліном, який під час холодної війни був розділений муром на західну та східні частини.

Савченко про переговори з бойовиками та ситуацію на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Повинна бути якась часткова амністія. Безумовно, лідери й провокатори обов’язково повинні відповісти за свої вчинки – за те, що топлять у крові Донбас. Але основна частина просто повелася на емоції
Надія Савченко

«Навіть Берлінську стіну зрушили тільки тоді, коли ослаб тиск Радянського Союзу. Я хочу, щоб українці почали між собою домовлятися. Повинна бути якась часткова амністія. Безумовно, лідери й провокатори обов’язково повинні відповісти за свої вчинки – за те, що топлять у крові Донбас. Але основна частина просто повелася на емоції… Все-таки повинно бути якесь примирення», – вважає Надія Савченко.

Пільги потрібні лише тим, хто повернувся із АТО інвалідом – Савченко

На зустрічі із президентом, яка має відбутися цього ж дня, Надія Савченко, серед іншого, має намір порушити питання про двовладдя в зоні АТО, де між місцевим самоврядуванням та органами військово-цивільної адміністрації виникають непорозуміння.

«А про що буде говорити зі мною президент, я не знаю», – зауважила вона.

Також вона застерігає: невдовзі в Україні з’явиться багато учасників бойових дій, що в перспективі може спричинити певні проблеми. За словами Надії Савченко, вона відмовляється від статусу учасника АТО і закликає інших військовослужбовців до такого кроку.

Я вирішила для себе, що відмовлюся від учасника бойових дій. Бо я повернулася із руками-ногами – можу працювати
Надія Савченко

«Пільги хлопців, які повертаються з війни, будуть лягати на всіх. Я вирішила для себе, що відмовлюся від учасника бойових дій. Бо я повернулася із руками-ногами – можу працювати. Я запропоную зробити це всім хлопцям, за винятком тих, хто залишився інвалідом після війни – їм потрібна допомога», – каже Надія Савченко.

Вести переговори напряму з терористами немає сенсу – представник президента

Між тим представник президента в парламенті Артур Герасимов вважає запропоновані Надією Савченко прямі переговори із ватажками сепаратистів помилковим кроком.

Ми маємо робити все, щоб звільняти наших хлопців. Але вести переговори напряму з терористами немає жодного сенсу. Бо вони стовідсотково керуються з Москви
Артур Герасимов

«Ми маємо робити все, щоб звільняти наших хлопців. Але вести переговори напряму з терористами немає жодного сенсу. Бо вони стовідсотково керуються з Москви. Що Москва скаже, те вони і роблять. Саме для того й існує мінський формат, і треба добитися від Росії, щоб вона його виконала. І мрія Росії – вийти з цих перегорів і представити все як внутрішню справу України. Але ми чітко розуміємо, що це російська агресія», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

Експерт із питань безпеки Олексій Мельник зазначає, що неофіційні контакти з сепаратистами про обмін чи звільнення полонених часто були ефективними. Проте в жодному разі переговори із ватажками сепаратистів не повинні виходити на офіційний рівень.

Є рівень повноважень, якими наділені Захарченко і Плотницький із боку кремлівських кураторів. Це треба розуміти, в жодному разі не даючи приводу для їх легітимації як сторони конфлікту. Не «ДНР» і «ЛНР» є стороною конфлікту, а Росія
Олексій Мельник

«Є рівень повноважень, якими наділені Захарченко і Плотницький із боку кремлівських кураторів. Це треба розуміти, в жодному разі не даючи приводу для їх легітимації як сторони конфлікту. Бо не «ДНР» і «ЛНР» є стороною конфлікту, а Росія», – каже Олексій Мельник.

За даними СБУ, на окупованих територіях Донбасу утримується 112 українських громадян, а ще 11 українців – на території Росії. Ще 642 особи вважають зниклими безвісти, однак хтось із них, можливо, також перебуває в полоні.

В соцмережах бурхливо відреагували на заяви Надії Савченко:

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG