Доступність посилання

ТОП новини

Фейк: Україна забезпечує бойовиків угруповання «ІД» в Іраку


Про це нібито свідчать знайдені в ісламістів сталеві листи із написом «Made in Ukraine»

Цими днями російські ЗМІ повідомляли, буцімто Україна є прямим постачальником бойовиків угруповання «Ісламська держава» в Іраку. Про це нібито свідчать сталеві листи із маркуванням «Made in Ukraine», продемонстровані на відео. Однак, як пояснив Радіо Свобода експерт, сталеві листи, що виготовлені в Україні, могли потрапити на територію Близького Сходу опосередкованим чином.


Україна забезпечує бойовиків угруповання «Ісламського держава» в Іраку – сюжет із таким заголовком вийшов на телеканалі «Россия-24».

У сюжеті розповідають, що армія Іраку захопила кілька складів з боєприпасами поруч із Фаллуджею, а також гараж бронемашин угруповання «Ісламська держава». Кілька машин оббиті залізними листами. На кожному – маркування «Виготовлено в Україні». У сюжеті використано відео з YouTube і в ньому дійсно демонструють маркування на сталевих листах: «Made in Ukraine» та «ASTM A283/A283M».

Головний редактор інтернет-порталу «Укррудпром» Олег Богатов прокоментував для Радіо Свобода це маркування і відео.

«Такий лист дійсно виробляється на українських підприємствах. Зокрема, на Алчевському комбінаті, що розташований на окупованій зараз території. Одним із основних ринків збуту української металопродукції є саме Близький Схід. Там така партія листів могла бути без проблем придбана у якогось місцевого дилера – виробник фізично не в змозі проконтролювати кінцеві продажі», – пояснив він.

Окрім того, він наголосив, що вибір саме такого заліза для оббивки машин є дивним.

«Я уважніше подивися на цей стандарт, дивний вибір із точки зору використання цього листа для захисту, тому що тут ідеться про «прокат товстолистовий з конструкційної вуглецевої сталі з низькою і середньою границею міцності». Тобто, я так зрозумів, узяли просто перший-ліпший лист, який був у розпорядженні у терористів. Що вони знайшли – тим вони бронемашину і укріпили, тому що використовувати сталь із низькою та середньою границею міцності – це неправильно з точки зору військових цілей. Якби хтось це робив «розумно» і розповідалось би, що хтось ще й поставки робив, то це вже точно «остання» сталь, яку потрібно використовувати для подібних цілей».

Окрім того, зв’язатись із постачальниками такої продукції можливо просто через інтернет. Наприклад на сайті alibaba.com українським сталевим прокатом, без уточнення типу, торгують в’єтнамці.

Повертаючись до тексту сюжету: на каналі «Россия-24» згадали про затримання Міністерством внутрішніх справ Кувейту угруповання з шести осіб, які буцімто поставляли з України зброю для угруповання «ІД». Інформацію про це раніше заперечили у Міноборони України.

Про постачання Україною заліза бойовикам угруповання «ІД» також повідомили «News Front», «Оплот-инфо», «anti-maidan.com» і інші.

У відповідь на інформаційний запит журналістам Радіо Свобода у СБУ повідомили, що цей сюжет - фейк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG