Доступність посилання

ТОП новини

Кремль готує мегахабар Банковій? (Огляд преси)


Ціна на російський газ може слугувати бонусом за імплементацію Мінських угод

Російський газовий монополіст одержав лист «Нафтогазу» про відновлення закупівель палива з липня 2016-го до березня 2017 року. Газета «День» аналізує економічну й політичну складові відновлення закупівель газу в Росії. Експерт видання вважає, що звернення за газом до Росії – це не лише позиція НАК. Йому було доручено озвучити політичну позицію влади відновити закупівлі. Ініціатива належить європейським союзникам, які прагнуть безперебійного надходження російського газу в Європу. Експерт видання не виключає, що менеджмент «Нафтогазу» опинився сьогодні під подвійним тиском. І з боку Києва, і з боку Брюсселя. Щодо ціни на газ, то якщо Путін раптом розщедриться і запропонує бодай нинішній білоруський рівень розцінок, то ціна газу в цій ситуації може слугувати такою собі морквиною, бонусом за імплементацію Мінських угод – проведення виборів на окупованих територіях і забудькуватість щодо Криму. Так готується своєрідний мегахабар нинішній українській владі, наголошує газета.

У цьому ж числі «День» наголошує, що зміни до Конституції у сфері судочинства – це репетиція до змін щодо особливого статусу окупованого Донбасу. До того ж, ухваливши такі зміни в умовах війни, парламент фактично визнав, що ні війни, ні агресії Росії немає. Експерт видання переконаний, що між Києвом і Москвою існують певні неформальні домовленості. Про них докладніше «День» розповідає в статті «Зусилля одинаків».

Утім, як переконує експерт тижневика «Країна», Верховна Рада не проголосує за особливий статус Донбасу. Не зможуть зібрати необхідну кількість голосів. Адже там тільки у травні загинули 26 українських військових. Ключовий момент – повернення контролю над кордоном. Якщо цього немає, то відсутній сенс виконувати Мінські угоди. Немає впевненості у безпековій складовій проведення виборів і що Донбас не залишиться форпостом просування Росії на Україну.

Краще мати революцію за революцією, ніж таку стагнацію, як у Росії, переконує читачів тижневика «Країна» німецький журналіст Борис Райшустер. Він вважає, що українці пішли вперед на кілька десятиліть порівняно з Росією, і що зараз триває боротьба Золотої Орди і Київської Русі. З одного боку, азійський підхід: людина – ніщо і ніяких прав не має, все вирішує влада. З другого – Київська Русь, яка є частиною західної цивілізації.

Одеський припортовий завод на майбутньому аукціоні може придбати не стратегічний інвестор, а компанія, афільована з олігархічними групами, попереджає газета «Голос України». Експертів газети насторожує політика конфіденційності щодо учасників торгів, якою керується Фонд державного майна України. А відсутність участі в конкурсі міжнародних стратегічних інвесторів вказує на підготовку до «адресної» приватизації підприємства в інтересах одного з українських олігархів, зазначають експерти парламентської газети.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG