Доступність посилання

ТОП новини

Банківська система згортається до кількох десятків іноземних банків – експерт


@shutterstock
@shutterstock

9 червня починають виплати вкладникам банку «Хрещатик», який ліквідується

«Під матрацами» в українців залишаються близько 100 мільярдів доларів, проте банкам зараз довіряє лише кожен десятий потенційний вкладник. І те, що в цьому секторі з’являються нові банкрути – не стимулює людей робити внески. Одним із останніх банків, що потрапив під ліквідацію, став «Хрещатик». Фонд гарантування вкладів від четверга, 9 червня, повертатиме гроші вкладникам. Експерти радять, обираючи фінансову установу, остерігатись високих ставок та сумнівних власників.

ЗАВАНТАЖИТИ

Вкладники ліквідованого «Хрещатика» можуть забрати свої гроші через Ощадбанк, ПУМБ, банк «Південний» і Укрсиббанк. Загалом Фонд гарантування вкладів має відшкодувати 2,79 мільярда гривень, і третину вже виплатив під час дії тимчасової адміністрації. Українців просять дочекатися черги та не створювати ажіотажу в перші дні виплат.

«Хрещатик» працював на українському ринку понад 20 років та входив до двадцятки найбільших банків за обсягом активів. Утім, у квітні НБУ відніс його до неплатоспроможних та, зрештою, відкликав ліцензію. «Хрещатик» такий не один: за період економічної кризи в Україні неплатоспроможними визнали 78 банків, тобто третину всього сектору. Такі цифри озвучує Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Нацбанк пояснює: ліквідації є наслідком реформ у цьому секторі. Більшість банків уже пройшли стрес-тестування і підписали програми дофінансування. А новий етап перевірок пройдуть ще 40 банків, анонсувала голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв’ю «Українській правді». Наразі всі «непрозорі» банки вже виведені з ринку, проте ті, що залишились, поки не готові активніше кредитувати українців. Загалом ревізія сектору має закінчитись наприкінці 2017 року, обіцяє Гонтарева.

Куди вкласти гроші, щоб не втратити їх?

Ярослав Солтис
Ярослав Солтис

Більша частина недобросовісних банків уже ліквідована, вважає Ярослав Солтис, колишній заступник Голови правління Національного банку. Утім, по суті багато з цих установ були не банками, а просто «пірамідами»: брали під високий відсоток гроші в українців, не кредитували українську економіку, а конвертували і виводили гроші. Солтис додає, що НБУ, загалом, діє у правильному напрямку, втім, починати ліквідовувати ці «піраміди» потрібно було значно раніше.

Взявши до уваги низку «симптомів» та ознак, українець може визначити, куди варто вкладати гроші з мінімальним ризиком, каже експерт. Найперший «тривожний дзвіночок» – зависокі відсоткові ставки.

«Це перша ознака, що банк має проблеми, і що він будує піраміду. І як би він гарно не називався, і яким би він не був великим – має великий шанс бути банкротом, якщо ставки депозитні в доларах більші, ніж 6-8%. У гривнях – більше, ніж 16-18%», – пояснює експерт.

Окрім того, вкладник має оцінити банк: хто поіменно його засновники та керівники, чим ці люди займались раніше. Також має значення, чи давно він на ринку та чи має держава у конкретному банку часту – це позитивні сигнали, додає Солтис.

Наразі НБУ відніс Приватбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк до системних, тобто українцям не варто побоюватися їх банкрутства і можна сміливо вкладати гроші. Утім, на думку експерта, це неповний перелік. До надійних Солтис відніс також великі банки з іноземним капіталом, історія яких довша, аніж «цих трьох разом узятих» – «Райффайзен банк Аваль» та UniCredit. Також надійними експерт вважає Citibank та Crédit Agricole.

«Надійні банки = ефективна економіка»

Станіслав Аржевітін
Станіслав Аржевітін

Як би не оздоровлювали банківський сектор, а повноцінно він запрацює лише за здорової економіки. У цьому впевнений голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін. Зокрема, держава має робити фокус на малий та середній бізнес, сільське господарство. За словами Аржевітіна, банкіри вже підготували нову стратегію розвитку, що буде ефективною саме за такої здорової економіки.

«Сьогодні у нас банківська система згортається на рівень декількох десятків іноземних банків. І українська складова, українські банки, фактично, свою роль і місце втрачають. А це неправильно», – коментує Аржевітін.

В українців на руках залишаються близько 100 мільярдів доларів, а це колосальні суми у порівнянні, наприклад, із допомогою Міжнародного валютного фонду у розмірі 2-3-х мільярдів доларів. Тож банківська система має акумулювати ці кошти для розвитку нової економіки, додає експерт. Прогнози Світового банку стримано оптимістичні: українська економіка пройшла пік рецесії та в 2016 році повернулась до позитивної динаміки, йдеться в опублікованій 7 червня доповіді. Світовий банк прогнозує зростання економіки України цьогоріч на рівні 1% ВВП, в наступному – 2%, а в 2018 році – 3%.

За даними опитування Центру Разумкова, Національному банку довіряє трохи більше 11%, а банкам загалом – 10% респондентів.

Наразі в Україні ліквідується 72 банки, повний перелік яких розміщено на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Там запевнили, що здійснюють виплати вкладникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG